Tι να πεις στον Μπίσεσβαρ και… όσα λένε οι παίκτες του ΠΑΟΚ

Tι να πεις στον Μπίσεσβαρ και… όσα λένε οι παίκτες του ΠΑΟΚ

Tι να πεις στον Μπίσεσβαρ και… όσα λένε οι παίκτες του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να αναλύσει την ποδοσφαιρική κρίση που βιώνει ο ΠΑΟΚ, παραθέτοντας και πάλι τις απόψεις των πρωταγωνιστών που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ περνάει μία άκρως ποδοσφαιρική κρίση. Η ομάδα που έπαιζε, παρήγαγε παιχνίδι, είχε ωραίο συνδυαστικό ποδόσφαιρο σε πολλούς αγώνες της, έφθασε σε ένα ποδοσφαιρικό αδιέξοδο που πιστοποιείται από τις τελευταίες τρεις εμφανίσεις μετά τη διακοπή, ματς στα οποία δεν παίζει, δεν παράγει, δεν σκοράρει και φυσικά έχει πολύ κακά αποτελέσματα.

Επειδή πολλοί ξεχνάνε, ο ΠΑΟΚ στους αγώνες με Ριέκα, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Βόλο, Κοπεγχάγη δύο φορές, Απόλλωνα, Παναθηναϊκό (σε μεγάλα ή μικρότερα διαστήματα) είχε πραγματικά καλή απόδοση. Δεν ήταν εξ αρχής κακός. Στο κάτω-κάτω, οι άλλοι μεγάλοι της Ελλάδας και κυρίως ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρό του ή με τις (οριακές) νίκες του; Κερδίζει όμως και δίκαια είναι πρώτος, έστω και αν αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη σε στιγμές και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Τέλος πάντων δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι πιστεύω εγώ ή τι λέει ο κόσμος. Πολλές φορές στον ΠΑΟΚ –ακόμη και φέτος- τίθεται το θέμα για… το τι είπε, ή τι ήθελε και τι θέλει ο κόσμος… Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά θα μου επιτρέψετε να σταθώ –πέρα από τα γεγονότα- στο τι λένε οι πρωταγωνιστές. Ο κόσμος σήμερα λέει άσπρο, αύριο μαύρο γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να καταμετρηθεί και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Σήμερα εμφανίζονται οι μεν, αύριο οι δε… Ο κόσμος αποθέωνε το πλάνο Ρέμπε πέρσι το καλοκαίρι, όταν πωλούνταν με ψίχουλα ο κάθε Πέλκας και αποκτιόνταν με χρυσάφι ο κάθε Μουργκ. Το άλλο… Πάρα-πάρα-πάρα πολλοί αποδοκίμαζαν τον Αμπέλ Φερέιρα, αλλά τώρα που ο Πορτογάλος κατακτά τίτλους στη Λατινική Αμερική, τον θυμούνται, τον επικαλούνται και αναρωτιούνται… γιατί έφυγε από τον ΠΑΟΚ! Όλα όμως καταγράφονται και είναι σεβαστά. Προφανώς και οι δημοσιογράφοι πέφτουν έξω σε εκτιμήσεις τους.

Κι εγώ φέτος, δεν πίστευα ότι ο Λουτσέσκου θα κάνει τόσα λάθη (όπως τα παραδέχθηκε) στη διαχείριση της ομάδας, του προγράμματος και των συνθηκών που παρουσιάστηκαν. Παρολ’ αυτά είναι ο μόνος στον οποίο πιστεύω, ο μόνος με ποδοσφαιρική γνώση. Και θα τα καταφέρει, ό τι και αν του τύχει μπροστά του…

Για την κρίση στον ΠΑΟΚ λοιπόν, οφείλουμε κυρίως να καταγράψουμε, αλλά και να αναλύσουμε τις απόψεις των πρωταγωνιστών. Εκείνοι ξέρουν 100% καλύτερα. Το ζουν, το νιώθουν και έχουν το θάρρος της γνώμης. Όσοι μίλησαν (κυρίως ο Λουτσέκσου) δεν έψαξαν δικαιολογίες. Όταν ο Λουτσέσκου λέει ότι… «φταίνε οι διακοπές που χάνουμε τον ρυθμό μας και επιστέφουμε πάντα σε χειρότερη κατάσταση» δεν δικαιολογεί τον εαυτό του. Αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως προχθές που ανέλυσε την κατάσταση και πώς η ομάδα του κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες, παραδεχόμενος τις δικές του ευθύνες στη διαχείριση.

Όταν λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα, ψάχνουμε τις αιτίες. Αυτές τις ξέρουν κυρίως όσοι είναι μέσα στο πρόβλημα. Γιατί… καλά λένε όλοι ότι… «φταίνε οι μεταγραφές που δεν έγιναν το καλοκαίρι» αλλά τώρα τι θα κάνουμε; Επειδή ο ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε, θα σταματήσει να διεκδικεί στόχους; Θα τα παρατήσει; Θα φύγει από το πρωτάθλημα και από την Ευρώπη μέχρι να ενισχυθεί;

Συμπεράσματα λοιπόν βγάζουμε από την εικόνα, από τα αποτελέσματα, από τα γεγονότα και από τις απόψεις των πρωταγωνιστών. Κατόπιν πάμε (οι υπεύθυνοι αυτό οφείλουν) και στις λύσεις…

Όταν λοιπόν ο Βαρέλα λέει… «μάλλον δεν το πιστεύουμε» δεν τον σκίζουμε επειδή εκφράζει αυτό που νιώθει. Ψάχνουμε το «γιατί» ο Βαρέλα που πρωταγωνίστησε με το πάθος του ως αρχηγός και στα αποδυτήρια την περασμένη περίοδο του Λουτσέσκου, φθάνει τώρα να εκφράζει την αμφιβολία.

Όταν ο Κρέσπο βγαίνει και λέει… «όσα κάνουμε στην προπόνηση δεν τα βγάζουμε στο γήπεδο» οφείλουμε να το αναλύσουμε σε βάθος. Το λένε και άλλοι αυτό! Και το θέμα είναι πώς αυτός ο προπονητής που έχει τόσο καλή μεταδοτικότητα, δυσκολεύεται τώρα ακόμη και σε αυτό το κομμάτι;

Οι παίκτες ξέρουν. Ειδικά αυτοί που έχουν ζήσει τόσα πολλά στον ΠΑΟΚ. Ξέρουν απείρως περισσότερα από εμένα, από εσάς, από τον κάθε εξωτερικό παρατηρητή. Και ειδικά αυτοί οι παίκτες, έχουν τις μικρότερες ευθύνες για την ποδοσφαιρική κατάσταση που τώρα βιώνει ο ΠΑΟΚ.

Ποιος και τι να πάει να πει στον Μπίσεσβαρ; Ό, τι… τι; Ότι θα πρέπει να ντρέπεται γιατί ενώ ήρθε να συμπληρώσει με την ποιότητά του το ρόστερ, έχει παίξει 20 στα 20; Τι να του πουν; Ότι είναι αδιάφορος; Ότι δεν προσπαθεί; Ότι δεν σέβεται τον ΠΑΟΚ και το συμβόλαιό του; Ο Μπίσεσβαρ φταίει που… έσκασε;

Αν στον ΠΑΟΚ αναλύσουν σωστά το τι φταίει (ο Λουτσέσκου σίγουρα το κάνει, μακάρι και όλοι οι άλλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους) θα βρουν και τη λύση, έστω και αν αργήσουν. Το ότι ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει φέτος να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να σταματήσει την προσπάθεια για τους άλλους στόχους της ομάδας.

* Πριν το αποψινό πολύ σημαντικό και δύσκολο ματς ΑΕΛ-ΠΑΟΚ, τονίζω ότι είναι απαράδεκτο και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για το ότι το ματς θα γίνει χωρίς VAR. Δεν γίνεται πέρυσι στο Αλκαζάρ να έπαιζαν με VAR και φέτος να μην μπορούν. Όποιος και αν φταίει, ό,τι και αν φταίει, το γεγονός αυτό προσβάλει το ποδόσφαιρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.