Η ποιοτικότερη εμφάνιση έφερε την πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Παναθηναϊκό

Η ποιοτικότερη εμφάνιση έφερε την πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Παναθηναϊκό

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ποιοτικότερη εμφάνιση έφερε την πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει, μέσα από το Wyscout, την εμφάνιση της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέναντι στην Λαμία.

Τι έκανε, στην πρώτη εκτός έδρας νίκη του, ο Παναθηναϊκός που δεν είχε κάνει στις προηγούμενες τέσσερις φορές του μακριά από την Λεωφόρο στο φετινό πρωτάθλημα; Οταν κανείς επεξεργάζεται τα στοιχεία απόδοσης και τα συγκρίνει με εκείνα των προηγούμενων εκτός έδρας αγώνων διαπιστώνει ότι τούτη τη φορά ο Παναθηναϊκός κράτησε περισσότερο από ποτέ την μπάλα (71.2% κατοχή) και την κυκλοφόρησε με την μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (88.1%) συγκριτικά με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα παιχνίδια του μακριά από την έδρα του. Το πέτυχε αυτό χάρη στην υψηλή ακρίβεια που είχαν στις μεταβιβάσεις οι Βιγιαφάνιες - Ρούμπεν Πέρεθ - Λούντκβιστ (και οι τρεις άνω του 83%), κι αυτή είναι μια διαπίστωση που οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι με αυτούς τους τρεις στον κεντρικό άξονα, στην αγωνιστική κατάσταση που βρέθηκαν, ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε την μπάλα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν ήταν όμως μόνο πιο ασφαλές το παιχνίδι του, αλλά και ελαφρώς πιο γρήγορο συγκριτικά με τα προηγούμενα (16.43 πάσες ανά λεπτό κατοχής της μπάλας). Οι επιθέσεις του ήταν μεγαλύτερες από το παρελθόν (6.91 πάσες ανά κατοχή, όταν ο μέσος όρος του μακριά από την Λεωφόρο είναι 4.7). Κι αυτό συνέβη και επειδή τούτη τη φορά ήταν μικρότερες οι αποστάσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών του (μέση απόσταση πάσας 17.66 μ. - μέσος όρος 19.78 μ.).

Το καλό passing game του Παναθηναϊκού είναι και μια βασική εξήγηση για το ότι κατάφερε να λυγίσει την Λαμία, η οποία μέχρι το 86’ο λεπτό κατάφερνε να σταματά τις επιθέσεις του αντιπάλου της. Είναι ένα από τα αξιώματα αυτής της ιδέας ποδοσφαίρου αυτό: η μεγάλη κατοχή της μπάλας και οι πολλές πάσες σε υψηλό ρυθμό κουράζουν το μυαλό και το σώμα της αντίπαλης άμυνας και δημιουργούν συνθήκες για να κάνει αυτή ένα λάθος και να δώσει στην επιτιθέμενη ομάδα την ευκαιρία να ολοκληρώσει αποτελεσματικά μια επίθεση.

Ολα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια ο Παναθηναϊκός να δημιουργήσει τις πιο ποιοτικές ευκαιρίες που έχει κάνει μακριά από την Λεωφόρο (xG: 1.65 - μέσος όρος 0.83). Και αυτό συνέβη και επειδή σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός ήταν πιο ακριβής στις μεταβιβάσεις στα τελευταία 30 μέτρα του τερέν (75.4%) - μόνο στο πρώτο του παιχνίδι, στα Γιάννινα, είχε τόσο καλή επίδοση.

Κοντά σε όλα αυτά ο Παναθηναϊκός έπαιξε και σε υψηλότερη ένταση, και γι’ αυτό κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό στις κερδισμένες μονομαχίες μετά το πρώτο του ματς, απέναντι στον ΠΑΣ. Ολα αυτά τα στοιχεία προόδου βεβαίως θα τα είχε θάψει ο εκνευρισμός αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε βρει στο 86’ο λεπτό τον δρόμο για τα δίχτυα προκειμένου να φτάσει στην πρώτη εκτός έδρας νίκη του. Το αποτέλεσμα όμως δεν θα αναιρούσε την πραγματικότητα: σε αυτό το παιχνίδι, απέναντι σε μια καλή ομάδα, ο Παναθηναϊκός έδειξε βελτίωση.

Για να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει το ματς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε να το δουλέψει πολύ και κατά την εξέλιξή του. Στα τελευταία περίπου 15’ αγωνιστικά λεπτά μας έδειξε και την ιδέα του για το 4-3-3. Και από την αρχή του παιχνιδιού μας έδειξε τι είχε αρχικώς στο μυαλό του, όταν σκεφτόταν να παίξει με “δεκάρι”, τον Λούντκβιστ, πίσω από τον επιθετικό. Δεδομένου ότι ο Σουηδός έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Γιοβάνοβιτς είδε ότι είχαν βάση οι αρχικές εκτιμήσεις του και συνεπώς μπορεί να τον ξαναδούμε στο αρχικό σχήμα όταν ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Θα έλεγα το ίδιο και για τον Μαουρίτσιο, με βάση τη συνεισφορά του κάθε φορά που έρχεται από τον πάγκο.

οι σχηματισμοί του Παναθηναϊκού

Ο τρόπος που έπαιξε ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ήταν αποτελεσματικός μέχρι το 86’, αλλά για ακόμη μια φορά έδειξε “δουλειά”. Δουλειά σαν αυτή που φαίνεται στην ανάπτυξη της επίθεσης από την αριστερή πτέρυγα, η οποία έφερε το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού από τον Μαουρίτσιο. Ο Μακέντα οπισθοχωρεί, φτιάχνει τρίγωνο με τον Αϊτόρ και τον Βιγιαφάνιες, και έπειτα φτάνει στην περιοχή για να δεχθεί την πάσα του Αϊτόρ και να παίξει στον Μαουρίτσιο που γίνεται σκόρερ. Η ταχύτητα εκδήλωσης μιας γρήγορης επίθεσης, κατά την οποία ο Παναθηναϊκός αλλάζει 5 πάσες σε 10’’ και οι τακτικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών δείχνουν ότι ο Γιοβάνοβιτς στην εξέλιξη του χρόνου εισάγει στο παιχνίδι της ομάδας του στοιχεία που την βοηθούν να ανεβάσει το επίπεδο της ποιότητας του παιχνιδιού της.

Εχω και άλλη φορά σημειώσει ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν στέκεται πολύ τυχερός στο ξεκίνημά του στον Παναθηναϊκό, διότι μέχρι εδώ δεν έχουν βγάλει πολλές φορές την ατομική ποιότητά τους οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές προκειμένου να καλύψουν τα φυσιολογικά ελλείμματα μιας ομάδας που είναι ακόμη υπό κατασκευή. Στέκεται άτυχος και επειδή χάνει, με τραυματισμούς, ποδοσφαιριστές που είναι σημαντικοί για την αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να δώσει στην ομάδα που φτιάχνει. Στην μεγάλη εικόνα όμως το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην διάρκεια αυτών των 10 αγωνιστικών δημιουργεί την αίσθηση ότι στον πάγκο βρίσκεται κάποιος που ξέρει πώς θέλει να παίξει και πώς θα καταφέρει να παίξει όπως θέλει.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.