Αρης: Όλα τα προβλήματά του αρχίζουν από την επίθεση

Αρης: Όλα τα προβλήματά του αρχίζουν από την επίθεση

Αρης: Όλα τα προβλήματά του αρχίζουν από την επίθεση

bet365

Από τη δημιουργική ασάφεια, στην αναποτελεσματικότητα και στις καταστάσεις κινδύνου που διατρέχει η άμυνα, ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το μεγάλο πρόβλημα του Άρη που αρχίζει και τελειώνει από την επίθεση…

Προφανώς η άποψη είναι υποκειμενική, αντλείται όμως μέσα από την εικόνα, τα πρώτα δείγματα γραφής των ποδοσφαιριστών που μετακόμισαν το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, τη βεβαιότητα που εκφράζεται πλέον από τους περισσότερους για το… «πόσο λάθος κάναμε με τον Σούντγκρεν», αλλά και την ηλιαχτίδα αισιοδοξίας που λέει… «μήπως ο Γκάνεα γίνει ο νέος Σούντγκρεν;». Είναι επίσης και το επίπεδο προστασίας της εστίας της ομάδας καθώς έπειτα από πέντε αγώνες, αυτή του Άρη δεν έχει παραβιαστεί περισσότερες από δύο φορές, με τη συμφωνία όμως ότι συμπτωματικά δεν δέχθηκε περισσότερα τέρματα στον αγώνα με τον Ατρόμητο ή μάλλον, λόγω της κυριαρχικής παρουσίας του Χουλιάν Κουέστα. Εν τέλει, αν υπάρχει μια γραμμή στο γήπεδο η οποία δείχνει να λειτουργεί καλά, αυτή είναι σίγουρα η αμυντική, παράλληλα με την αίσθηση που καλλιεργήθηκε για το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ Φαμπίνιο-Μπράμπετς το οποίο είναι σίγουρα επαρκέστατο σε σχέση με το αντίστοιχο της υπόλοιπης ομάδας. Αυτό εκτίμησε εξάλλου και ο Χουλιάν Κουέστα μετά την ισοπαλία με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Οι υπόλοιπες γραμμές δείχνουν να βρίσκονται σε καθεστώς δυσλειτουργίας, είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναγνωριστεί από καιρό – το ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες ο Άκης Μάντζιος δεν σημαίνει ότι δεν το βλέπει αλλά ο κάθε προπονητής πάντα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των ποδοσφαιριστών του – αλλά διαπιστώνεται δυσκολία στην αντιμετώπισή του. Είτε γιατί κομβικοί ποδοσφαιριστές δεν βρίσκονται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, είτε γιατί υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, ίσως όμως παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά των παικτών. Τούτο δεν έχει να κάνει μόνο μ’ αυτούς που ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι αλλά ακόμη και για τους αντίστοιχους που προϋπήρχαν.

Η απαίτηση από τους «νέους»

Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι, αναζητώντας τη χρησιμότητα της μεταγραφής του Ιζέτ Χαΐροβιτς, μία από τις «ατάκες» ήταν ότι ο Βόσνιος δεν αποκτήθηκε για να διαδραματίσει βασικό ρόλο αλλά για την ειδικότητά του απέναντι στις κλειστές άμυνες. Αυτή δεν αναδείχθηκε στα 15λεπτα που του παρείχε ο Άκης Μάντζιος κι όταν άρχισε να καλλιεργείται η αίσθηση ότι ο έμπειρος τεχνικός ενδεχομένως και να τον αδικεί, ήρθε ο αγώνας με τον Απόλλωνα Σμύρνης που στοιχειοθέτησε τη δικαίωσή του τρόπου χρησιμοποίησης του ποδοσφαιριστή. Μπορεί στο μέλλον να επιβεβαιωθεί το σκεπτικό της απόκτησης του Χαΐροβιτς, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει παρουσιάσει κάποια ένδειξη.

Για τον Χουάν Ιτούρμπε ο οποίος ενσωματώθηκε καθυστερημένα στην ομάδα, είναι πιο φρόνιμο να περιμένουμε την ουσιαστική ένταξή του στην ομάδα καθώς εκεί που πήρε κάποια αγωνιστικά λεπτά, ήρθε και ο τραυματισμός. Σε πρώτη φάση, αυτό που φάνηκε είναι ότι δεν έχει αλλάξει κομμάτια του πολύπλοκου παιχνιδιού του σε σημείο να μην γίνεται ωφέλιμος στην ομάδα του. Μένει δηλαδή στο πρώτο επιφώνημα εντυπωσιασμού από την κερκίδα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε τον Παραγουανό ούτως ώστε να διαπιστώσουμε αν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του επιθετικού προβλήματος το οποίο αρχίζει από την περιορισμένη δημιουργία και καταλήγει στην παραγωγή.

Ο Καμαρά

Στην περίπτωση του Αμπουμπακάρ Καμαρά θα πρέπει να εισχωρήσει κανείς στο μυαλό του για να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους τραβιέται δεκάδες μέτρα από τον χώρο στον οποίον υποτίθεται ότι πρέπει να είναι. Σχετίζεται με το στιλ του παιχνιδιού του και την αδυναμία ανταπόκρισης στον ρόλο που έχει στον Άρη; Υποχρεώνεται να το κάνει γιατί βλέπει το πρόβλημα στη δημιουργία και νιώθει την ανάγκη να προσπαθήσει να το λύσει; Πάντως, στο γκολ που δέχθηκε ο Άρης στο Περιστέρι, το λάθος άρχισε από τον Μαυριτανό κι έγινε πλαγίως της μεσαίας γραμμής! Κυρίως όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μέσα στο κουτί σε στιγμές του παιχνιδιού στις οποίες όφειλε να ήταν εκεί.

Οι παλιοί πρέπει να συνέλθουν

Ο Άρης θα μπορούσε να απορροφήσει το χαμηλό επίπεδο προσαρμογής των νέων ή ακόμη το ότι δεν έχουν προσφέρει τα προβλεπόμενα, στο ενδεχόμενο που ήταν καλά οι ποδοσφαιριστές της παλιάς φρουράς. Σαν τον Λούκας Σάσα, τον Φακούντο Μπερτόγλιο ή τον Μπρούνο Γκάμα. Επί της περίπτωσης του Ματέο Γκαρσία, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά καθώς με τον Αργεντίνο δεν δύναται να γνωρίζεις τι θα σου επιφυλάσσει στο επόμενο 90πτο. Τα εξαιρετικά 45 αγωνιστικά λεπτά του δεύτερου μέρους στο Περιστέρι ή αυτό που έδειξε απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης; Επίσης, όταν ο Ματέο Γκαρσία έπαιζε στον Άρη, ουσιαστικά είχαμε γνωρίσει έναν φιλόδοξο εξτρέμ ο οποίος βασιζόταν στην ταχύτητα, την έκρηξη αλλά και τη διεισδυτική ικανότητά του. Τώρα βλέπουμε περισσότερο έναν αρτίστα της μπάλας ο οποίος αποφεύγει το ένας εναντίον ενός στα άκρα, συνηθίζει να πηγαίνει παραλλήλως της εστίας και τελικώς χάνεται και ο ίδιος μέσα στον λαβύρινθο του παιχνιδιού του. Οι δε αμέτρητες συζητήσεις που έκανε μαζί του ο Άκης Μάντζιος με αίτημα την απλοποίησή του παιχνιδιού του – εκ του αποτελέσματος – φαίνεται ότι δεν έπιασαν τόπο.

Ο Ματέο

Πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα;

Κι έτσι το ερώτημα παραμένει, πώς δηλαδή ο Άρης θα λύσει το επιθετικό πρόβλημά του που αποτελεί τη βάση των υπολοίπων. Πρόβλημα το οποίο αναδεικνύεται απέναντι στις κλειστές άμυνες (γιατί στο transition παιχνίδι «βγάζει» δημιουργία) και δεν ξεπερνιέται από την αυξανόμενη πίεση διότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κακά τα ψέματα, τα χαρακτηριστικά των παικτών δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Άκης Μάντζιος. Μία λύση είναι η εξέλιξη της ομάδας σε πιο παραγωγική στις στημένες μπάλες, ικανότητα την οποία έδειξε στα φιλικά προετοιμασίας αλλά εξαφανίστηκε στα επίσημα. Μια δεύτερη η οποία εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για τα μετ’ όπισθεν είναι να πατούν περισσότεροι παίκτες στην περιοχή. Μια άλλη ενδεχομένως είναι η αλλαγή της διάταξης και η χρησιμοποίηση δεύτερου επιθετικού, αλλά αυτή τη στιγμή ο Άρης από τους πέντε σέντερ φορ που διαθέτει, μπορούν να παίξουν μόνο οι δύο. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί γιατί ο Άρης χάνει βαθμούς σε παιχνίδια στα οποία είναι καλύτερος του αντιπάλου του αλλά και ελαχίστως παραγωγικός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.