Το «αντίο» του Μπάσα, ο Άρης και η γέννηση της κόρης του

Το «αντίο» του Μπάσα, ο Άρης και η γέννηση της κόρης του

Το «αντίο» του Μπάσα, ο Άρης και η γέννηση της κόρης του

bet365

Στο κατώφλι του 35ου έτους της ηλικίας του, ο Μίγκτζεν Μπάσα ένιωσε ποδοσφαιρικά γεμάτος, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και θα έχει πάντα να θυμάται την εμπειρία της Θεσσαλονίκης και του Άρη.

Στην ιεράρχηση των κρίσιμων αποφάσεων που υποχρεούται να πάρει κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, λένε ότι, κατοικοεδρεύει στην κορυφή αυτή της απόσυρσης από την ενεργό δράση. Γιατί, πάντα υπάρχουν ενδοιασμοί και δεύτερες σκέψεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κάθε επαγγελματία να «σκοτώσει» τον ποδοσφαιριστή που ζει μέσα στην ψυχή του και να φτάσει στο σημείο αποδοχής ότι ένας μεγάλος κύκλος έχει κλείσει. Ο Μίγκτζεν Μπάσα το αποφάσισε λίγο πριν έρθει μπροστά η… τούρτα με τα 35 κεράκια που συμβολίζουν και τα ηλικιακά χρόνια του. Ο Αλβανός μέσος κατέγραψε αξιοσημείωτη καριέρα, κυρίως στο ιταλικό Πρωτάθλημα αλλά και πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη, την οποία ενδεχομένως και να μην φαντάζονταν όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.

«Πράγματι είναι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Από τη μία πλευρά είναι δυσάρεστη γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι αλλάζουν τα πάντα στη ζωή σου με βασικότερη την καθημερινότητά σου. Από την άλλη πλευρά, είναι ευχάριστη γιατί θα έχεις χρόνο για την οικογένειά σου. Πάντως, η απόφαση που πήρα είναι συνειδητή γιατί ένιωσα ότι το κεφάλαιο ‘ποδόσφαιρο’ έκλεισε για μένα. Ακόμη και από εργασιακή άποψη, η εξέλιξή του δεν συνάδει με τις αντιλήψεις μου», (μου) είπε στον αέρα του Metropolis 95.5.

«Μπορούσα να συνεχίσω αλλά δεν μου άρεσαν οι συνθήκες»

Αυτή η εξέλιξη είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη γενική αντίληψη. Αυτή που διαμορφώνεται μέσα από τους τίτλους των media, τον χορό των εκατομμυρίων για τα… πόδια ενός ποδοσφαιριστή, τα ποσά που καταγράφονται για την αγορά των δικαιωμάτων παικτών οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας. Στη βάση αυτής, τα ποσά διαφέρουν. «Νιώθω γεμάτος για ότι πέτυχα. Έχοντας βάλει προτεραιότητες, θα μπορούσε να συνεχίσω στη δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας και ουσιαστικά να υπηρετήσω το πάθος μου. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το πάθος μου, αλλά βλέπω ότι ποδοσφαιριστές σ’ αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που γεννά η ζωή μέσα από τον μισθό των 1.000-2.000 ευρώ που θα πάρουν. Όλοι κάνουν κι άλλες δουλειές με συνέπεια το ποδόσφαιρο να μην είναι σε πρώτο πλάνο, αλλά οι δουλειές για τον βιοπορισμό τους. Δεν ήθελα να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάσα

Οι ισχύουσες συνθήκες στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη (πέραν του κορυφαίου επιπέδου) ήταν ένας λόγος. «Έπαιζα χρόνια στην Ιταλία, μετά ήρθα στην Ελλάδα, έπειτα πήγα στην Αυστραλία… Ώρα είναι να χαρώ και την οικογένειά μου», είπε. Προφανώς η απόφασή «λήξης» της επαγγελματικής καριέρας στο ποδόσφαιρο θα συνδυαστεί με κάτι άλλο. Έδειξε έτοιμος για το επόμενο βήμα, αυτό θα κάνει, κρατώντας στον σκληρό δίσκο του μυαλού του τις αναμνήσεις από το ποδόσφαιρο. Σαν αυτές που αποκόμισε μέσα από τη θητεία του στον Άρη.

«Περίμενα δώρο, αλλά πήρα την… απόλυση»

Ο Μίγκτζεν Μπάσα «προσγειώθηκε» στον πλανήτη Άρη το καλοκαίρι του 2018. Αγωνίστηκε στους «κίτρινους» εκείνη την αγωνιστική περίοδο αλλά μετά τους ευρωπαϊκούς αγώνες το καλοκαίρι του 2019, ουσιαστικά συνέβη κάτι που είχε αντιληφθεί αλλά ήθελε να μη συμβεί. «Όταν σκέφτομαι την παρουσία μου στον Άρη, το κάνω με χαμόγελο γιατί πραγματικά έχω ευχάριστες αναμνήσεις. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελα να φύγω μετά την πρώτη χρονιά, αλλά κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι αναπόφευκτα. Ήταν λίγο παράξενο αυτό που συνέβη γιατί την ημέρα γέννησης της κόρης μου, ενημερώθηκα από την ομάδα ότι δεν ήμουν στο πλάνο της επόμενης χρονιάς, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος», είπε και γέλασε. «Περίμενα ένα άλλο δώρο», συμπλήρωσε δίχως αυτό να σημαίνει ότι το κράτησε… μανιάτικο.

Ο Μπάσα

«Προς Θεού, δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν έχω το παραμικρό με το κλαμπ, ίσα-ίσα που μία από τις δυνατές εικόνες που θα έχω πάντα στο μυαλό μου είναι αυτή του γεμάτου γηπέδου, της ατμόσφαιρας στα μεγάλα παιχνίδια και του πάθους του κόσμου. Όπως και η στήριξη που είχα από το κλαμπ όταν έκανα εκείνο το λάθος με την κόκκινη κάρτα (σ. σ. σε εντός έδρας αγώνα απέναντι στον Πανιώνιο αποβλήθηκε στο 11ο λεπτό). Τότε, όλοι στο κλαμπ με υποστήριξαν. Είχα ζητήσει συγνώμη για τη συμπεριφορά μου σ’ εκείνο το παιχνίδι. Στον Άρη πέρασα όμορφα γιατί είχα καλές σχέσεις με όλους. Τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές… με όλους. Όταν ένα κλαμπ πληρώνει έχει το δικαίωμα να πάρει και μια απόφαση, αυτό έκανε τότε ο Άρης».

Ο Μίγκτζεν Μπάσα αγωνίστηκε συνολικά σε 13 διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της primavera της Τορίνο. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Ιταλία καθώς έπαιξε στις Εσπέρια, Κόμο, Αταλάντα, Λουκέζε, Μπάρι, Ρίμινι, Φροζινόνε και φυσικά στην Τορίνο. Στην Ελβετία, αγωνίστηκε στις Λουκέρνη, Ξαμάξ, Λοζάνη, ενώ στην Αυστραλία έπαιξε για λίγους μήνες στη Melbourne Victory.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα