Βατσλίκ στον Ολυμπιακό: Κλάση, εμπειρία, ρέντα κι ένα «θέμα»

Βατσλίκ στον Ολυμπιακό: Κλάση, εμπειρία, ρέντα κι ένα «θέμα»

Βατσλίκ στον Ολυμπιακό: Κλάση, εμπειρία, ρέντα κι ένα «θέμα»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Βάτσλικ και τη μέχρι τώρα εικόνα του στον Ολυμπιακό.

Έχουμε πλέον μία αρκετά μεγάλη εικόνα για τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού-οκτώ παιχνίδια, τα τέσσερα για το πρωτάθλημα και τα άλλα τέσσερα για το Γιουρόπα Λιγκ. Μπορούμε να διατυπώσουμε μία κατ΄ αρχάς άποψη.

Επί του…στατιστικού, να παρατηρήσουμε ότι στα τέσσερα παιχνίδια κράτησε το μηδέν (με Σλόβαν 3-0, Ατρόμητο 0-0, Αστέρα 2-0 και Φενέρμπαχτσε 3-0), σε τρία δέχθηκε από ένα γκολ (από Άντβερπ 2-1, Λαμία 2-1 κι Απόλλωνα 4-1) και σε ένα, στη ρεβάνς με την Σλόβαν έφαγε δύο γκολ (2-2).

Καθαρά σε θέμα απόδοσης; Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ένα συνδυασμό κλάσης, εμπειρίας και ρέντας του καλού γκολκίπερ! Δεν μπορείς να τον ψέξεις για κανένα από τα πέντε γκολ που δέχθηκε. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες σωτήριες επεμβάσεις, όπως στην κοντινή προβολή του Μπερίσα στα τελευταία λεπτά του αγώνα της Πέμπτης, στην κεφαλιά του Τιρόνε της Λαμίας και στην κεφαλιά του Κουλούρη με τον Ατρόμητο, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη των αγώνων. Υπάρχουν επιπλέον και μία σειρά επεμβάσεων μικρότερης δυσκολίας, που όμως δίνουν η μία με την άλλη μία δυναμική στον γκολκίπερ και βγάζουν μία ασφάλεια για τους αμυντικούς του.

Όπως υπάρχουν και κάποιες στιγμές που ο Τσέχος διεθνής «άσος» έχει σταθεί τυχερός. Με αποκορύφωμα τα τέσσερα δοκάρια, του Πέλκα, του Μουνίθ με τον Ατρόμητο, του Καραμάνου με τη Λαμία και του φορ της Σλόβαν στην Μπρατισλάβα! Τέσσερα δοκάρια σε οκτώ ματς δεν είναι και λίγα. Και υπάρχουν και δύο γκολ που ακυρώθηκαν, ένα του Αστέρα κι ένα του Απόλλωνα, σε φάσεις που ήταν οφσάιντ (το δεύτερο οριακό), αλλά και που χρειάζονταν φυσικά και τύχη, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση. Ειδικά, αν τα συνδυάσουμε με κάποιες άλλες φάσεις στις οποίες οι αντίπαλοι αστόχησαν από εξαιρετικές θέσεις, όπως η κοντινή κεφαλιά της Φενέρ (εκεί που ο Τσέχος δεν έκανε έξοδο) και κυρίως τρία-τέσσερα φαρμακερά σουτ, όλα λίγο άστοχα, των παικτών της Άντβερπ.

Ο καλός γκολκίπερ έχει, όμως, συνήθως και την τύχη με το μέρος του. Και την Πέμπτη σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός δέχθηκε φάσεις, σέντρες κλπ ο Βατσλίκ έδειξε ότι παραμένει ένας πραγματικά καλός γκολκίπερ. Βγήκε και μάζεψε δύο φορές την μπάλα στον αέρα, άλλες δύο φορές γρήγορα βγήκε και καθάρισε, μπλόκαρε σωστά όταν χρειάστηκε, έπεσε στα πόδια αντίπαλου κυνηγού όταν χρειάστηκε και γενικά μας έδειξε ότι ήταν σε μία καλή βραδιά, στην οποία ακόμη κι ένα άλλο επικίνδυνο κοντινό σουτ έβγαλε, σε φάση που εκ των υστέρων υποδείχθηκε οφσάιντ.

Ολυμπιακός

Από την άλλη, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κι ένα μειονέκτημα του Βατσλίκ. Ποιο είναι αυτό; Σχεδόν σε κάθε ματς, κάνει ένα λάθος, από αυτό που λέμε σοβαρό για την αξία του. Προχθές ήταν η φάση στην οποία όλοι περιμέναμε να βγει και να την σκουπίσει κι αυτός έμεινε καρφωμένος στην γραμμή της εστίας του, αλλά ευτυχώς αστόχησε ο φορ της Φενέρ. Σε άλλο ένα παιχνίδι που τώρα δεν θυμάμαι, πάλι έπρεπε να είχε κάνει έξοδο στην μικρή περιοχή του και δεν την έκανε. Την Κυριακή στην Τρίπολη ήταν μία ακίνδυνη σέντρα στην οποία η μπάλα του πέρασε μέσα από τα χέρια κι ο Μπαράλες θα έβαζε ένα πολύ εύκολο γκολ, εάν ο Ρέαμπτσιουκ δεν προλάβαινε να σώσει. Στη Λαμία ήταν ένα ακίνδυνο γέμισμα, στο οποίο έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Στην Μπρατισλάβα ήταν ένα…γλίστρημα πάνω στην γραμμή της εστίας του που τον έβγαλε εκτός μάχης στη φάση του δεύτερου γκολ της Σλόβαν.

Η αποτίμηση για τον Βατσλίκ σε αυτό το ξεκίνημα του στον Ολυμπιακό είναι σίγουρα θετική. Καλός και με την μπάλα στα πόδια, μιλάει στους αμυντικούς, συγκεντρωμένος, με ικανότητα να μαζεύει και χαμηλές δύσκολες σέντρες. Υπάρχει, όμως, κι αυτό το «θέμα» που πρέπει να το φτιάξει, αυτά τα λάθη που δεν συνάδουν με την εμπειρία και την κλάση του.

Από εκεί και πέρα, περισσότερα θα φανούν σαφώς μέσα από τα παιχνίδια. Π.χ. δεν μπορούμε να τον κρίνουμε για μακρινά σουτ, από τα 20-25 μέτρα, αφού δεν έχει τύχει να γίνει κάτι τέτοιο προς την εστία του (και να μην είναι άστοχο). Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι τον Βατσλίκ μπορούμε να τον δούμε ακόμη καλύτερο κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού.

Άσχετο: Κάποιες χαρακτηριστικές ατάκες για το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη από μερικούς από τους πιο δημοφιλείς Τούρκους αθλητικούς σχολιαστές…

Serdar Ali Çelikler: «Ο Βίτορ Περέιρα, που στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό κορόιδευε τους σχολιαστές της Φενέρ, βυθίστηκε στη θάλασσα από τον ολυμπιακό του συμπατριώτη του Πέδρο Μαρτίνς».

Bozkurt Yılmaz: «Βλέποντας την έκβαση του αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε διαβάσει καλά τη Φενέρ. Ήταν καλύτεροι από εμάς στις μονομαχίες. Η Φενέρ αν έπαιζε έτσι σε ματς τουρκικού πρωταθλήματος θα κέρδιζε. Αλλά ο ολυμπιακός ήταν καλός. Το δικό μας πλάνο παιχνιδιού δεν ήταν αρκετό για να τους νικήσουμε».

Barış Yurduseven: «Αν ο αναπληρωματικός στράικερ του Ολυμπιακού, ο Ελ Αραμπί, ήταν στο τουρκικό πρωτάθλημα, με τίποτα δεν θα έβαζε λιγότερα από 20 γκολ»

Altan Tanrıkulu: «Αν είχαμε κερδίσει στη Φρανκφούρτη, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα ήταν διαφορετικό. Θα είχε γίνει πιο εύκολο με διπλό στη Γερμανία».

Και κάτι άλλο:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.