Η ΑΕΚ στην Τούμπα από τη χρονιά της επιστροφής: Νίκες, απογοητεύσεις, εντάσεις (vids)

Δημήτρης Βέργος
Η ΑΕΚ στην Τούμπα από τη χρονιά της επιστροφής: Νίκες, απογοητεύσεις, εντάσεις (vids)

bet365

Οι τρεις φορές που η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη από την Τούμπα από τη χρονιά της επιστροφής και έπειτα, το επεισοδιακό ματς του 2018 και οι εντάσεις για τη διαιτησία.

Η ΑΕΚ πηγαίνει στην Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ (26/9 – 20:30) στο πρώτο μεγάλο ματς της Ένωσης για τη φετινή σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για την ΑΕΚ είναι αυτονόητο ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί είναι η νίκη. Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι στο ξεκίνημα της σεζόν, ωστόσο την τελευταία τριετία η Ένωση δεν μετράει πολλές νίκες σε τέτοια παιχνίδια, ενώ ταυτόχρονα αν θέλει να «χτίσει» τη νοοτροπία του πρωταθλητή, καλείται να παίρνει τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Ειδικά αυτήν την περίοδο όπου η ΑΕΚ προσπαθεί παιχνίδι με παιχνίδι να βρει ομοιογένεια σε ένα ρόστερ με πολλά νέα πρόσωπα, οι νίκες είναι το παν για να τονώσουν και την ψυχολογία και να δέσει ακόμα πιο καλά το σύνολο των κιτρινόμαυρων. Το ματς με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί λοιπόν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για την ΑΕΚ και θα φανεί αν σε αυτό το πρώτο μεγάλο κρας τεστ ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα προετοιμάσει κατάλληλα τους παίκτες του στο πνευματικό κομμάτι.

Να βρει ξανά τη χαμένη νοοτροπία του νικητή

Από το 2015, δηλαδή τη χρονιά της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, η Ένωση είναι αλήθεια πως δυσκολεύεται στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει το πάνω χέρι μετρώντας επτά νίκες σε 11 παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εξαετία. Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια κατά τα οποία οι νίκες της ΑΕΚ στα ντέρμπι είναι ελάχιστες, το πρόβλημα φαίνεται ακόμα πιο έντονο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι έπαιξε φυσικά το γεγονός ότι η ΑΕΚ απώλεσε την νοοτροπία του νικητή και το τσαγανό των μεγάλων αναμετρήσεων, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στα αποτελέσματα στις αναμετρήσεις αυτού του χαρακτήρα. Κι αυτό είναι κάτι που με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε το φετινό καλοκαίρι, επιδιώκοντας να «χτίσει» τη φιλοσοφία του πρωταθλητισμού, ελπίζει ότι θα αρχίσει να διορθώνεται και να αποτυπώνεται στο χορτάρι με αφετηρία το ματς της Τούμπας.

Το επεισοδιακό ματς του 2018 και τα άλλα διπλά μόνο σε πλέι οφ

Αναμφισβήτητα το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που έμεινε χαραγμένο στο μυαλό όλων την τελευταία εξαετία δεν είναι άλλο από εκείνο τον Μάρτιο του 2018. Για το γκολ του Βαρέλα που ακυρώθηκε για οφσάιντ του Μαουρίτσιο στη φάση και για την ένταση που προκλήθηκε στη συνέχεια, αλλά και για όσα ακολούθησαν για αρκετές μέρες μετά εκτός αγωνιστικού χώρου. Το παιχνίδι κατακυρώθηκε τελικώς με 0-3 υπέρ της Ένωσης, η οποία στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 24 χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλες νίκες που σημείωσε η ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα ήρθαν μόνο στη διαδικασία των πλέι οφ. Τόσο το 0-1 του 2017 με το γκολ του Ντίντακ, όσο και το 0-2 του 2020 με σκόρερ τους Τσιγκρίνσκι και Λιβάια. Από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα ματς της τελευταίας εξαετίας στην Τούμπα, πέρα από το περσινό ισόπαλο 2-2, ο ΠΑΟΚ έχει το πάνω χέρι. Οι περισσότερες από τις επτά νίκες του είναι με κλειστά σκορ, ενώ πολλά από τα παιχνίδια κρίθηκαν με γκολ των γηπεδούχων στα τελευταία λεπτά. Όλες οι αναμετρήσεις στη Θεσσαλονίκη είναι σε επίπεδο πρωταθλήματος, ενώ υπάρχει και το περσινό ματς Κυπέλλου.

Οι εντάσεις για τη διαιτησία

Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ έχουν φωνάξει για διαιτητικές αποφάσεις στα μεταξύ τους παιχνίδια στην Τούμπα σε αυτήν την εξαετία. Από την πλευρά της Ένωσης υπάρχουν φωνές σε διάφορα παιχνίδια. Αρχίζοντας από την ήττα με 2-1 τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου η Ένωση διαμαρτύρεται για πέναλτι του Κάτσε στον Σιμόες πριν ο Αθανασιάδης σκοράρει το γκολ της νίκης, αλλά και για την ήττα με 1-0 τον Νοέμβριο του 2016 όταν ο Μάτος σκόραρε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τους κιτρινόμαυρους να φωνάζουν ότι η φάση προήλθε από λάθος του επόπτη με το άουτ να γίνεται κόρνερ για τους γηπεδούχους. Η ΑΕΚ φωνάζει και για την ήττα με 1-0 τον Ιανουάριο του 2020 για φάουλ του Σφιντέρσκι στον Βράνιες, πριν δοθεί το πέναλτι του Σιμόες στον Βιεϊρίνια για σπρώξιμο.

Το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Σιμόες σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Τα αποτελέσματα της ΑΕΚ στην Τούμπα από τη χρονιά της επιστροφής της:

(23/9/2015) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (Ροντρίγκες 64', Αθανασιάδης 85' - Αραβίδης 47')

(11/5/2016) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (Ροντρίγκες 61', Μυστακίδης 83' - Γιόχανσον 44')

(30/11/16) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (Μάτος 94')

(14/5/2017) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1 (Ντίντακ 11')

(11/3/2018) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-3

(23/9/2018) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0 (Πρίγιοβιτς 29', 59')

(12/1/2020) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (Βιεϊρίνια πεν. 57')

(1/7/2020) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-2 (Τσιγκρίνσκι 42', Λιβάια πεν. 81')

(24/1/2021) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-2 (Κρέσπο 40', Βιεϊρίνια 70' - Σάκχοφ 18', Γαλανόπουλος 50')

(21/3/2021) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-1 (Ζίβκοβιτς 4', 89', Σφιντέρσκι 46' - Ολιβέιρα 45'+3')

(29/4/2021) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (Κρμέντσικ 84', Ζίβκοβιτς 96' - Γαλανόπουλος 69') - Κύπελλο

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα