Ολυμπιακός: H χημεία των στόπερ, το δίδυμο στα χαφ κι ο Κούντε

Ολυμπιακός: H χημεία των στόπερ, το δίδυμο στα χαφ κι ο Κούντε

Ολυμπιακός: H χημεία των στόπερ, το δίδυμο στα χαφ κι ο Κούντε

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εστιάζει μέσα από το blog του στο Gazzetta στον κεντρικό άξονα του Ολυμπιακού σε άμυνα και μεσαία γραμμή.

Οι παλιές καραβάνες στο ποδόσφαιρο λένε ότι αν μία γραμμή της ενδεκάδας χρειάζεται χημεία αυτή είναι η αμυντική-κι ακόμη ειδικότερα οι δύο θέσεις στην καρδιά της άμυνας.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι βαδίζει αυτή την εποχή με βασικούς σέντερ μπακ τον Παπασταθόπουλο και τον Σισέ, με τους νεαρούς Καρμπόβνικ και Ρέαμπτσιουκ στα άκρα της άμυνας, τον δεύτερο να έχει κρατήσει τη θέση του και τον πρώτο να μοιάζει να την κερδίζει, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι οι δύο στόπερ έχουν παίξει μαζί στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια-αλλά ποτέ άλλοτε! Ούτε καν σε ένα φιλικό αγώνα. Και φυσικά ούτε την περασμένη σεζόν, καθώς όταν ήρθε ο Σωκράτης από την Άρσεναλ, έφυγε ο Σισέ για τη Σεντ Ετιέν. Με αυτή τη διαπίστωση, ας προσπαθήσουμε λίγο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα που είδαμε στα τελευταία παιχνίδια, επί τη ςουσίας μια ασυννενοησία που παρατηρείται σε κάποιες φάσεις ανάμεσα στους δύο «ερυθρόλευκους» σέντερ μπακ.

Με τον Ατρόμητο, η σέντρα από αριστερά βρήκε τον Κουλούρη να μπαίνει σφήνα ανάμεσα στα στόπερ και να παίρνει την κεφαλιά από θέση γκολ-ο Σισέ νομίζω ήταν αυτός που έπρεπε να μαρκάρει πιο σωστά τον αντίπαλο φορ. Με την Άντβερπ, σε μία βαθιά ακίνδυνη πάσα προς τον χώρο ευθύνης του Σισέ, ήταν ο Σωκράτης που πήγε κι αυτός να διεκδικήσει την κεφαλιά, με συνέπεια να…τρακάρουν οι δυό τους και να βγουν οι Βέλγοι σε φάση για γκολ, έχοντας να αντιμετωπίσουν μόνο τον Καρμπόβνικ.

Ο Ολυμπιακός γλίτωσε και στις δύο περιπτώσεις την παραβίαση της εστίας του, την πρώτη επειδή ο Βατσλίκ είχε καλή τοποθέτηση κι ενήργησε με το ένστικτο και τη δεύτερη επειδή ο Τσέχος γκολκίπερ είχε ακόμη μεγαλύτερη τύχη και η μπάλα έφυγε λίγο άουτ στο σουτ του κυνηγού της Άντβερπ. Τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου λένε, όμως, ότι στην τρίτη φάση θα μπει και το γκολ…

Δύο φάσεις χαρακτηριστικές της έλλειψης χημείας που υπάρχει μεταξύ του Έλληνα και του Αφρικάνου στόπερ, απόρροια προφανώς της μικρής μέχρι τώρα χρησιμοποίησης τους μαζί στην ενδεκάδα. Με τον Σισέ μάλιστα να βγάζει εκνευρισμό και να διαμαρτύρεται προς τον συμπαίκτη του για τη φάση της Άντβερπ. Η ποδοσφαιρική λογική λέει, πάντως, ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί. Άλλωστε, θεωρητικά είναι ένα δίδυμο που ταιριάζει κι αλληλοσυμπληρώνεται. Ο Πάπα έχει την εμπειρία, την ποιότητα, το διάβασμα του παιχνιδιού ο Σισέ έχει τα αθλητικά προσόντα, τον ενθουσιασμό-επιπολαιότητα (χμ...), την απειλή στα στημένα. Και οι δύο καλοί και ψηλά (ιδίως ο Σισέ) και χαμηλά (ιδίως ο Σωκράτης), δυναμικοί και με ικανότητα να βγάζουν καλές πάσες από πίσω.

Ολυμπιακός

Είναι αλήθεια ότι οι αρκετές ευκαιρίες της Άντβερπ προχθές δημιούργησαν ένα προβληματισμό για το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Οι 17 τελικές της βελγικής ομάδας που κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία είναι πράγματι υπερβολικές για να τις έχει φάει ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη, να ξέρουμε ότι οι πέντε από αυτές ήταν σουτ χωρίς καμία τύχη, αλλά ούτως η, άλλως είχαν αρκετές σημαντικές ευκαιρίες οι Βέλγοι. Οι περισσότερες, όμως, νομίζω, από σοβαρά προσωπικά λάθη των «ερυθρόλευκων»: ένα του Σισέ στο ξεκίνημα του ματς, του Σωκράτη η…τράκα πάνω στον Σισέ, μία πολύ κακή πάσα του Αραμπί…

Να βάλουμε και την γνωστή αδυναμία που συχνά βγάζει ο Ολυμπιακός στις στατικές φάσεις: την άστοχη κεφαλιά του Σαμάτα από την εκτέλεση κόρνερ, με τον κτηνώδη φορ να έρχεται από πίσω και να βρίσκει, ευτυχώς με τον χειρότερο τρόπο την μπάλα από ιδανική θέση για να σκοράρει, με τον Σωκράτη να μην έχει καταφέρει να διώξει. Και φυσικά το γκολ του Σαμάτα που προήλθε από συνέχεια εκτέλεσης κόρνερ, με τη σέντρα να βγαίνει από αριστερά της «ερυθρόλευκης» άμυνας, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να καλύψει ο Εμβιλά σε στιγμή που είχε ζητήσει την αλλαγή του και τον Μαντί Καμαρά να έχει το πιο κακό μαρκάρισμα πάνω στον σκόρερ-να θυμίσω δε ότι στην Μπρατισλάβα η ομάδα είχε ισοφαριστεί από εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και προβολή στο δεύτερο δοκάρι.

Ας σκεφθούμε, πάντως, κι ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα δεξί μπακ, που παίζει βασικός στα δύο τελευταία ματς χωρίς καν να έχει κάνει μία προετοιμασία. Ο Καρμπόβνικ είχε δε μπροστά του προχθές, αρχικά τον Αγκιμπού και στη συνέχεια τον Μαντί Καμαρά, κάτι που ούτε στην προπόνηση δεν είχε γίνει! Ο γρήγορος Πολωνός το παλεύει αμυντικά, με επεμβάσεις και καλές τοποθετήσεις και βγαίνει κι αρκετά συχνά και ωραία μπροστά, αλλά είναι κάπως επιρρεπής στο λάθος. Και κάπως έτσι δεν έχει πολλή ουσία επιθετικά, ενώ είδαμε κι ένα κόρνερ που χωρίς λόγο «έδωσε» στους Βέλγους και είδαμε και μία πάσα που δεν ήταν και ιδανική προς τον Αγκιμπού, με συνέπεια να παέι στράφι στο 65’ η μία από τος δύο καλύτερες αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού στο παιχνίδι.

Ολυμπιακός

Γενικά η ανασταλτική λειτουργία είναι θέμα που θέλει δουλειά, απ΄ όλους, όπως θέλει και «δέσιμο» των νέων παικτών με τους παλιότερους. Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός που έχει τον Σωκράτη, παίκτη με συνέπεια στο παιχνίδι του. προχθές σίγουρα έπρεπε να ενεργήσει καλύτερα στις δύο στιγμές που αναλύσαμε, αλλά δεν έχει νόημα να στεκόμαστε μόνο στα άσχημα κομμάτια των παικτών. Π.χ. ο έμπειρος άσος μπλόκαρε δύο φορές σουτ των Βέλγων και τη μία από αυτές στο 71’ ήταν σωτήρια, άσχετα αν δεν είδαμε τηλεοπτικό ριπλέι κι έτσι το πρόσεξαν μόνο οι πιο παρατηρητικοί. Επιπλέον, είχε γενικά πάνω από 10 επεμβάσεις και δύο 40άρες πάσες του σε Ελ Αραμπί κι Αγκιμπού ήταν για γκολ! Απλά, τα γκολ δεν έγιναν και τώρα ουδείς ασχολείται με αυτές τις έξοχες μπαλιές ακριβείας…

Γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα προχθές το βράδυ, και αμυντικά και δημιουργικά, γιατί δεν είχε στην καλύτερη ημέρα τους τον Εμβιλά και τον Μπουχαλάκη, πιθανόν γιατί ο Γάλλος έπαιξε, για όχι πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό, με ενοχλήσεις και γιατί ο Έλληνας διεθνής το τελευταίο 20ήμερο έπαιξε σε έξι ματς (τρία με την Εθνική και τρία με τον Ολυμπιακό).

Ο Μπούχα στο ματς με την Άντβερπ είχε ορισμένες στιγμές κλάσης, όπως οι δύο ευκαιρίες που έφτιαξε σε Ελ Αραμπί (με μαεστρική ενέργεια) και σε Σισέ (με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ), ενώ κι αμυντικά είχε μία εξαιρετική επέμβαση. Αυτό που του έλειψε ήταν η διάρκεια καλής απόδοσης, ενώ μία φορά που βρέθηκε σε θέση βολής, δεν ήταν καλό το σουτ. Ο δε Εμβιλά για τα δικά του δεδομένα κινήθηκε σε ακόμη πιο χαμηλούς τόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι μπαίνοντας ο Κούντε έστω στο 81’ έδωσε άλλη ζωντάνια στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Κουντέ

Νομίζω δε ότι με την εικόνα του και στο ματς με τον Ατρόμητο (κι εκεί μπαίνοντας αλλαγή, αλλά νωρίτερα, στο 68’), ο Καμερουνέζος διεθνής φώναξε ότι είναι έτοιμος για να ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Εκτός πια κι αν οι αντοχές του είναι για λίγο, κάτι που δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που εγώ είδα, είναι ότι στα μόλις 13 λεπτά που έπαιξε κόντρα στην Άντβερπ, ο Κούντε έβγαλε δύο πολύ καλές σέντρες (από τη μία ξεκίνησε το νικητήριο γκολ), χώθηκε ο ίδιος σε φάση για να βρει ευκαιρία, πέρασε καλή πάσα και κέρδισε με προσωπική ενέργεια και την αποβολή του Βέλγου στο 91’!

Τι άλλο να έκανε μία αλλαγή 13 λεπτών;…

Άσχετο: Βαρούσαν τα τηλέφωνα και δεν σταματούσαν τα μηνύματα όλες αυτές τις ημέρες από Θεσσαλονίκη μεριά για τον Γκάρι Ροντρίγκες. Αλλά αυτός είχε πάρει τις αποφάσεις του. Στον Ολυμπιακό ήθελε να παίξει…

Παρεμπιπτόντως, ενόψει του αγώνα του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ, βλέπω μέσα από το ρεπορτάζ ότι κάθε ημέρα βγαίνει νοκ άουτ κι ένας βασικός παίκτης της Τρίπολης! Περονόσπορος έπεσε;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.