Χουάν Ιτούρμπε, ο Παραγουανός που αγάπησε την Αργεντινή

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Άρης έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Χουάν Ιτούρμπε και το Gazzetta γράφει για τον 28χρονο Παραγουανό που πάντα ήθελε να φορά τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής.

Ο Άρης έχει βάλει όλα τα απαραίτητα υλικά για να πυροδοτήσει τη βόμβα του καλοκαιριού με την απόκτηση του Χουάν Ιτούρμπε. Του «Maradonazo», όπως τον είχαν αποκαλέσει οι Αργεντίνοι την εποχή που ο ίδιος έζησε στιγμές απόλυτης δόξας φορώντας τη φανέλα που τόσο πολύ ήθελε, αυτή της Αλμπισελέστε. Ήταν η εποχή που στα εσώψυχά του ήταν συγκεντρωμένα ένα σωρό απωθημένα και τα έβγαλε μ’ εκείνες τις εμφανίσεις του με την U20 της Αργεντινής στο Copa America. Τις 18 συμμετοχές και τα πέντε γκολ.

Στους φακέλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Χουάν Ιτούρμπε είναι καταγεγραμμένος ως Παραγουανός, αυτός όμως ανέκαθεν αγαπούσε την Αργεντινή. Είχε λόγο καθώς γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες από (μετανάστες) Παραγουανούς γονείς, στις αλάνες της πρωτεύουσας της Αργεντινής έμαθε ποδόσφαιρο, εκεί απέκτησε τα πρώτα ερεθίσματα. Σε μια συνοικιακή ομάδα (Sportivo Barracas) έκανε τα πρώτα βήματά του, παρέα με φίλους τους οποίους αναγκάστηκε να αποχωριστεί έπειτα από τη μετακόμιση της οικογένειας στην Παραγουάη. Αυτή μάλλον του χάλασε τα σχέδια, όχι ασφαλώς τα ποδοσφαιρικά καθώς το είχε πάρει απόφαση από μικρός.

Επαναστάτης με αιτία

Το μικρόβιο της εθνικής Αργεντινής ουδέποτε βγήκε από τον οργανισμό του, ίσα-ίσα εξαπλώνονταν προϊόντος του χρόνου. Διανύοντας το 17ο έτος της ηλικίας του δέχθηκε κλήση από την εθνική Παραγουάης, προφανώς όμως δεν απόλαυσε εκείνα τα τέσσερα παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε. Πλησιάζοντας στο 18ο χρόνο της ζωής του, πολλοί περίμεναν ότι θα επέλεγε την Παραγουάη αλλά ο «Τούρμπο» δεν τάραξε απλά τα νερά αλλά προκάλεσε τσουνάμι.
Κοινοποίησε την απόφασή του σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει και προκάλεσε τριγμούς. «Αποφάσισα τη φανέλα της Αργετινής. Η Παραγουάη αποτελεί ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει στη ζωή μου. Υπέφερα αρκετά. Όταν χρειαζόμουν τη βοήθεια της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (της Παραγουάης) αυτή δεν ήταν εκεί για μένα. Αντιθέτως, η Αργεντινή με πρόσεξε. Νιώθω ευγνώμων και δεν έχω σκοπό να γυρίσω πίσω», είχε πει. Είχε προηγηθεί…

Η «κόντρα» με την Cerro Porteno

Το όνομα του Χουάν Ιτούρμπε βρίσκεται στη λίστα των νεαρότερων παικτών που έκαναν ντεμπούτο με την επαγγελματική ομάδα της Cerro Porteno. Το κατάφερε στα 16 του χρόνια, έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε το Πρωτάθλημα. Ήταν η εποχή κατά την οποία θεωρούταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό project της χώρας. Οι απόψεις διίστανται για τα πραγματικά γεγονότα καθώς ο Ιτούρμπε υποστήριξε ότι η Cerro Porteno δεν του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο, η δε ομάδα από την Παραγουάη ισχυρίστηκε ακριβώς το αντίθετο. Το σίγουρο είναι ότι τον υποβίβασε στη δεύτερη ομάδα. Δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό, αυτός επέστρεψε στην Αργεντινή καθώς βρήκε στέγη στην Κίλμες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ομάδα της Αργεντινής καρπώθηκε τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Πόρτο για την αγορά των δικαιωμάτων του.

Στο ίδιο διάστημα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής τον «έκλεψε» από τους Παραγουανούς έχοντας φυσικά κάτι παραπάνω από μια απλή συγκατάθεση από την πλευρά του παίκτη. Αυτό ήταν το όνειρό του, το σαράκι που έτρωγε τα εσώψυχά του. Βέβαια, η καριέρα του στην Αλμπισελέστε περιορίστηκε με την U20 οπότε οι εκτιμήσεις περί του «Νέου Μέσι», χάθηκαν στην πορεία του χρόνου και φυσικά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Η σχέση με τον Ραμόν Ντίαζ

Μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο ο Ιτούρμπε πατούσε σε δύο βάρκες, δίχως μάλιστα να εκπροσωπεί καμία από τις δύο χώρες του, εμφανίστηκε ο Ραμόν Ντίαζ. Η σχέση του Αργεντίνου τεχνικού με τον 28χρονο ποδοσφαιριστή βαστούσε από τον χρόνο συνύπαρξής τους στη Ρίβερ Πλέιτ (2012). Όταν ο Ντίαζ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Παραγουάης φρόντισε να «καθαρίσει» κάθε αρνητική αντίληψη για τον Ιτούρμπε και στη συνέχεια τον κάλεσε στην εθνική ομάδα. Μετά από εκείνον τον αγώνα με τη Χιλή τον Νοέμβριο του 2009 – ήταν και ο παρθενικός του με την ανδρική ομάδα της Παραγουάης – χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν επτά χρόνια για να φορέσει και πάλι τη φανέλα με το εθνόσημο. Στις 30 Μαρτίου 2016, πήρε 20 λεπτά συμμετοχής απέναντι στη Βραζιλία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην πραγματικότητα όμως, η σχέση του με την ομοσπονδία της Παραγουάης ουδέποτε αποκαταστάθηκε, η αποχώρηση του Ντίαζ από την τεχνική ηγεσία προφανώς έπαιξε τον ρόλο της, γι’ αυτό ο Ιτούρμπε δεν έχει να παρουσιάσει σπουδαία καριέρα σε επίπεδο εθνικών ομάδων.