Στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ “παίζει” η τακτική, αλλά περισσότερο η ψυχολογία

Στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ “παίζει” η τακτική, αλλά περισσότερο η ψυχολογία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει σχετικά με τα όσα ετοιμάζουν για αυτό το ντέρμπι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Δεν είναι πολύ εύκολο να “διαβάσεις” το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και να προβλέψεις το σενάριο του παιχνιδιού. Διότι ξέρεις, μπορείς να μαντέψεις πώς θα το αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, σε σχέση με την στρατηγική του, αλλά δεν είναι εύκολο να υποθέσεις πώς έχει ετοιμαστεί για αυτό το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ. Ήταν τόσο προβληματική η απόδοσή του στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, που ήταν κι εκείνο ένα εκτός έδρας ντέρμπι, και προετοιμάστηκε σε τόσο έντονη εσωστρέφεια, που δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια για υποθέσεις.

Από την μια πλευρά θα είναι μια ομάδα που θα μπει στο τερέν με επιθετική νοοτροπία και επιθετική συμπεριφορά τόσο όταν θα έχει την μπάλα στα πόδια όσο και όταν θα κινείται χωρίς την μπάλα. Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να επιβληθεί από την αρχή, αυτή θα είναι η στρατηγική του. Αυτή την αρχή έχει βάλει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και αυτή η συμπεριφορά είναι πλέον επαναλαμβανόμενη στα παιχνίδια του - συνεπώς είναι εύκολο να υποθέσεις ότι αυτό έχει ετοιμαστεί να κάνει την Κυριακή. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο Ισπανός προπονητής ζητεί γρήγορη εκδήλωση επίθεσης κάθε φορά που η ομάδα του επανακτά την κατοχή της μπάλας στο μεσαίο τρίτο του τερέν ή ψηλότερα, περιμένεις να δεις αυτή την λειτουργία και σε αυτό το ματς. Πολύ περισσότερο επειδή με αυτό τον τρόπο η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ΠΑΟΚ και να του βάλει γκολ. Με άλλα λόγια είναι εύκολο να υποθέσεις ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιθανό να βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις παιχνιδιού με αυτές που αντιμετώπισε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Προφανώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει δουλέψει αυτές τις μέρες για να προσπαθήσει να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτές τις καταστάσεις, τόσο ψυχολογικά και πνευματικά όσο και τακτικά. Άρα κανείς περιμένει να δει τον ΠΑΟΚ να μη χάνει την κατοχή της μπάλας σε επικίνδυνα σημεία του τερέν, στο δικό του μισό γήπεδο. Και τι θα προσπαθήσει να κάνει όταν δεν έχει την μπάλα; Πιθανόν να στηθεί στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου για να γίνει εκεί πιεστικός και να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας για να μεταβεί άμεσα στην φάση επίθεσης με την προσδοκία να βρει χώρους. Ο Ολυμπιακός, μολονότι δεν το δείχνει ο τρόπος των γκολ που έχει δεχθεί στο πρωτάθλημα, που ήταν όλα με οργανωμένη την άμυνά του και βρισκόταν με πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα, έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις που έχει βρει αντίπαλο που προσπαθεί να του πάρει την μπάλα στον χώρο του κέντρου και να σημαδέψει στην πλάτη της ανεβασμένης αμυντικής γραμμής του. Άρα θα είναι μια λογική επιλογή τακτικής αυτή από την πλευρά του Λουτσέσκου.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΡΤΙΝΕΘ ΚΑΙ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ

Όλοι φανταζόμαστε ότι η τακτική των ομάδων θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι. Πολλά, ίσως και περισσότερα όμως κρίνονται στην νοοτροπία και την ψυχολογική προετοιμασία των ομάδων. Για τον ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι έρχεται από μια κακή εμφάνιση και ότι μια ήττα θα τον απομακρύνει από την πρώτη θέση, το ματς μοιάζει να έχει μεγαλύτερο βάρος συγκριτικά με αυτό που έχει για τον Ολυμπιακό. Πίεση όμως αισθάνεται και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, διότι μια ήττα θα είναι σημαντικό πλήγμα και με όρους βαθμολογίας αλλά και με όρους ψυχολογίας. Ποια εκ των δύο ομάδων είναι πιο ώριμη και έτοιμη να διαχειριστεί αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αυτές γεννούν σε προπονητές και ποδοσφαιριστές;

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ συμπεριφέρεται μέχρι εδώ ως μια ομάδα πιο ώριμη από την “βιολογική” ηλικία της. Είναι ανθεκτική, καταφέρνει να παραμένει ψύχραιμη όταν της “στραβώνει” ένα παιχνίδι και να παραμένει επιθετική. Άρα είναι μια ομάδα που μέχρι εδώ έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι αρκετά έτοιμη για να λειτουργήσει καλά υπό πίεση. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα ερωτηματικό. Καταρχάς ο προπονητής μοιάζει, αν κρίνει κανείς από τις επιλογές που έκανε στη Νέα Φιλαδέλφεια για το αρχικό σχήμα, ότι στα μεγάλα ματς εμπιστεύεται τους μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστές του. Αυτοί που έπαιξαν δεν δικαίωσαν την εμπιστοσύνη του. Και τώρα έχει μπροστά του την ερώτηση σχετικά με το αν θα εμπιστευθεί περισσότερους νέους. Στο σημείο που βρισκόμαστε ο Λουτσέσκου δίνει την εντύπωση ότι επηρεάζεται από την περσινή εμπειρία των play-offs και του τελικού κυπέλλου και δεν εμπιστεύεται στην πίεση τους νεότερους. Οι επιλογές του σε αυτό το ντέρμπι, και εν συνεχεία η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη θα μας πουν πολλά για την προοπτική του ΠΑΟΚ στην Superleague.

Για το τέλος, τώρα, προτού γίνει αυτό το ντέρμπι, θέλω να σημειώσω το εξής: μέχρι εδώ και οι δύο προπονητές έχουν δείξει στην διάρκεια της σεζόν καλά, αν όχι πολύ καλά δείγματα σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν. Ένα ματς, ειδικά όταν είναι ντέρμπι και μάλιστα της 10ης αγωνιστικής, προφανώς έχει την σημασία του. Δεν είναι όμως ένα ματς αυτό που θα μας πει αν μπορούν ή όχι να πετύχουν τους αγωνιστικούς στόχους που τους έχουν τεθεί για την σεζόν, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.