Ο Ολυμπιακός, το πατατράκ, η Μπεσίκτας και η ΑΖ Άλκμααρ…

Ο Ολυμπιακός, το πατατράκ, η Μπεσίκτας και η ΑΖ Άλκμααρ…

Ο Ολυμπιακός, το πατατράκ, η Μπεσίκτας και η ΑΖ Άλκμααρ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα με αφορμή το πατατράκ του Ολυμπιακού στον τελευταίο ευρωπαϊκό αγώνα του.

Να την πούμε ακόμη και ισοπαλία ντροπής για τον Ολυμπιακό, αυτό το 2-2 στη Σερβία με την Τόπολα; Και γιατί το σκορ ήταν 2-0 έως το 63’, αλλά και γιατί ο αντίπαλος ήταν αυτός που ήταν.

Από περιέργεια κοίταξα να δω αν είχαμε παρόμοια αποτελέσματα φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης, σε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων. Τέτοιες…θεαματικές ανατροπές, δηλαδή, με τη μία ομάδα να προηγείται με 2-0 και τελικά να αποτυγχάνει το κρατήσει το υπέρ της σκορ. Παραδέχομαι ότι ήταν πολλοί περισσότερες απ΄ ότι περίμενα.

Ας δούμε τις πέντε πρώτες…

Μαρσέιγ-Μπράιτον 2-2 από 2-0 το σκορ έως το 54’

Φιορεντίνα-Φέρεντσβαρος 2-2 από 0-2 έως το 66’

Γαλατασαράϊ-Κοπεγχάγη 2-2 από 0-2 έως το 86’!

Άντβερπ-Σαχτάρ 2-3 από 2-0 έως το 48’!

Ουνιόν Βερολίνου-Μπράγκα 2-3 από 2-0 έως το 41’

Ναι, συμφωνώ μαζί σας. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Άλλο αυτές οι ομάδες κι άλλο η Τόπολα.

Πάμε λοιπόν και στα δύο ακόμη από τα εφτά συνολικά παραδείγματα μεγάλων ανατροπών σε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων των κυπέλλων Ευρώπης;

Ζρινίσκι Βοσνίας-ΑΖ Άλκμααρ 4-3 από 0-3 στο 48’! Ναι, η 2η φέτος στο ολλανδικό πρωτάθλημα (και 4η στο περασμένο) κέρδιζε 3-0 στη…Βοσνία, από το ημίχρονο, και έχασε!!! Χωρίς, παρεμπιπτόντως, να μείνει με 10 παίκτες όπως έμεινε ο Ολυμπιακός στη Σερβία…

Ολυμπιακός

Μπεσίκτας-Λουγκάνο 2-3 από 2-0 έως το 58’. Η 3η στο περσινό τουρκικό πρωτάθλημα Μπεσίκτας (και 4η φέτος) υποδέχθηκε την 3η στο περσινό πρωτάθλημα Ελβετίας Λουγκάνο (4η φέτος). Με τις ομάδες να τις χωρίζει αγωνιστικά, οικονομικά κι από κάθε πλευρά ένα χάος. Η Μπεσίκτας προηγήθηκε στο ημίχρονο κι όπως ακριβώς ο Ολυμπιακός έβαλε και δεύτερο γκολ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, αλλά έμεινε από το 61΄με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του αμυντικού της Ροσιέ. Μέχρι το 80ο λεπτό κρατούσε το υπέρ της σκορ. Κι από το 81’ έως το 90’ έφαγε τρία γκολ κι έχασε μέσα στο σπίτι της. Κι όχι εκτός έδρας που έπαιζε ο Ολυμπιακός.

Μιλάμε για την Μπεσίκτας που απέκτησε το καλοκαίρι ελεύθερους τους Ρέμπιτς (από Μίλαν), Τσάμπερλεϊν (από Λίβερπουλ), Μπαϊγί (από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άμαρτεϊ (από Λέστερ) και πλήρωσε κι άλλα 17 εκ. Ευρώ για να αγοράσει πέντε παίκτες από τις Νόριτς, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λανς, Γουέστ Χαμ κι Αλάνιασπορ, την στιγμή που είχε έσοδα από πωλήσεις μόλις 2,5 εκ. Ευρώ…

Με την Μπεσίκτας να μην το…αντέχει και να απολύει τον πολύπειρο προπονητή της Σενιόλ Γκιουνές, καθότι στο πρωτάθλημα είναι ήδη, στην 8η αγωνιστική, οκτώ βαθμούς πίσω από την κορυφή της βαθμολογίας-σε αντίθεση παρεμπιπτόντως με τον Ολυμπιακό, που είναι πρώτος, τρεις πόντους μπροστά από τον δεύτερο.

Όχι, δεν τα καταγράφω αυτά για να…ωραιοποιήσω την ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Τόπολα-αυτή δεν ωραιοποιείται, άλλωστε, με τίποτα!-αλλά για να αναδείξω ότι πολύ απλά τέτοια αποτελέσματα μπορεί να συμβούν σε κάθε επίπεδο, εάν συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις. Λίγο να πιστέψεις ότι το καθάρισες το τρίποντο, λίγο να γίνει το σπανιότατο να φας γκολ μέσα σε δευτερόλεπτα αφότου έκανες δύο αλλαγές κι είχες εσύ την μπάλα στα πόδια σου έξω από την περιοχή σου, λίγο να χάσεις με αποβολή ένα παίκτη σου από κακή διαιτητική απόφαση, δεν θέλει και πολύ να γίνει στο τέλος η ζημιά, ειδικά όταν παίζεις εκτός έδρας κι είσαι και μία ομάδα που ακόμη δεν έχεις τις πιο σταθερές βάσεις.

Πασχαλάκης

Να σας θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός μόλις την περασμένη σεζόν έχασε τη νίκη σε πέντε ευρωπαϊκά παιχνίδια με γκολ στις καθυστερήσεις. Κι όπως αποδεικνύεται, από την ήττα 2-3 από την Φράιμπουργκ με γκολ στο 86’, αλλά και από την ισοπαλία 2-2 με την Τόπολα με γκολ στο 90’, δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία να ξεφύγεις από μία τόσο επώδυνη συνήθεια. Θέλει δουλειά πολλή.

Άσχετο: Μπορεί στο transfermarkt να αναγράφεται ότι στο συμβόλαιο του Πασχαλάκη υπάρχει όψιον +1 για τον Ολυμπιακό το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το συμβόλαιο του λήγει στις 30 Ιουνίου. Κι ο σύλλογος θα πράξει τα δέοντα για να του το επεκτείνει και λόγω αξίας και προσφοράς, αλλά και γιατί είναι ένας ποδοσφαιριστής «θετικός» για το κλίμα της ομάδας στα αποδυτήρια.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ένας από τους προπονητές που είχαν πέσει στο τραπέζι για τον Ολυμπιακό τον περασμένο Ιούνιο, πριν γίνει η επιλογή του Μαρτίνεθ, ήταν ένας ακόμη Ισπανός, ο Άλμπερτ Ριέρα, παλιός άσος των «ερυθρόλευκων». Μία περίπτωση που δεν προχώρησε, πιθανόν και λόγω της απειρίας του 41χρονου, υπό την έννοια ότι ήταν πρώτος προπονητής μόνο στην Σλοβενία, και δη μία σεζόν, πέρυσι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, την οποία κι οδήγησε στο νταμπλ.

Το καλοκαίρι ο Ριέρα έφυγε από την Ολίμπια και πήγε σε μία άλλη σλοβένικη ομάδα, την άσημη Τσέλιε, την οποία όμως έχει στην πρώτη θέση μετά από 12 αγωνιστικές, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Μπορντό (κι εκεί είχε παίξει μπάλα, όπως στον Ολυμπιακό), που έκανε σήμερα προσφορά στην Τσέλιε για να τον αγοράσει, κάτι που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα γίνει, πιθανότατα μέσα στην ημέρα! Η δε Μπορντό μπορεί να είναι Β΄ κατηγορία πλέον στη Γαλλία, αλλά είναι Μπορντό.

Μαρτίνεθ

Παρεμπιπτόντως, στα ισπανικά social media από οπαδούς της Σεβίλλης ήδη μνημονεύεται το όνομα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ (ως άλλοτε προπονητής της Σεβίλλης Β και βοηθός των Έμερι και Μίτσελ στην πρώτη ομάδα της) ως λύση για να αναλάβει την ομάδα μετά την απόλυση του Μεντιλίμπαρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.