ΠΑΟΚ: Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο συναίσθημα

ΠΑΟΚ: Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο συναίσθημα

Ο Δημήτρης Πέλκας

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για μια επιστροφή (του Πέλκα) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και για μία μεταγραφή (του Οζντόεφ) που τόσο πολύ θέλει ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ.

Το ποδόσφαιρο κουβαλάει πολύ συναίσθημα και πολλή ειρωνεία μέσα του. Οπως η ζωή. Η Μπασάκσεχιρ ανακοίνωσε τον Δημήτρη Πέλκα επιλέγοντας το τραγούδι του Μανόλη Αγγελόπουλου «Τα μαύρα μάτια σου…», λες και ήθελε να ιντριγκάρει τους ΠΑΟΚτσήδες οι οποίοι, τελικά, «θα κάνουν μαύρα μάτια» για να ξαναδούν τον 29χρονο διεθνή μεσοεπιθετικό με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ίσως, μάλιστα, να μην τον ξαναδούν ποτέ…

Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχει ανάγκη τους ήρωες (για τα επιτεύγματά τους) περισσότερο απ' τους υπαίτιους (για τις ευθύνες τους στην αποτυχία). Ειδικά όταν μιλάμε για μεταγραφές, που κρύβουν συναίσθημα και μπόλικο χρήμα. Τον Πέλκα, που πριν από τρία χρόνια έφυγε από την Τούμπα με τρόπο που δεν έχει ξεπεραστεί, τον ήθελαν φέτος πίσω στον ΠΑΟΚ.

Βασικά, τον ήθελε πάρα πολύ ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τον ήξερε από την προηγούμενη συνεργασία τους, τον πίστευε, αφήστε που και ο Δημήτρης παραδέχθηκε δημοσίως ότι «ο Ραζβάν ήταν αυτός που με σημάδεψε πιο πολύ και εξελίχθηκα και εγώ ως ποδοσφαιριστής». Φυσιολογικά, όλα αυτά.

Σ’ εκείνη την συνέντευξή του, ουσιαστικά, ο Πέλκας είπε ότι δεν έχει «κανένα συναίσθημα». Αρα... είχε. Πολλά. Και πάσχιζε να τα καταπνίξει. Η αποστολή του ήταν, πρακτικά, να πείσει τον εαυτό του λέγοντας «το σημαντικότερο για εμένα είναι να πάω εκεί που με θέλουνε και όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις». Ήξερε ότι στον ΠΑΟΚ τον ήθελαν, την ίδια στιγμή όμως γνώριζε πολύ καλά ότι οι «ασπρόμαυροι» δεν θα έμπαιναν σε «πλειστηριασμούς», όπως επιδίωξε,ενδεχομένως, να τους βάλει ο ατζέντης του.

Ο Δημήτρης Πέλκας στον τελικό του 2019

Σαφώς και ο Πέλκας θα πήγαινε εκεί όπου θα του έδιναν τα περισσότερα χρήματα. Καλά έκανε και προτίμησε τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το ποδόσφαιρο, ξαναλέμε, κουβαλάει πολύ συναίσθημα, αλλά και πολύ επαγγελματισμό. Από τη μία ο Δημήτρης πάλευε με το συναίσθημα (της επιστροφής) κι από την άλλη κοιτούσε, σωστά, την υψηλότερη πρόταση, επιδιώκοντας να πάρει «λεφτά Σαουδικής Αραβίας» από την ομάδα της καρδιάς του. Ίσως, αυτό να ήταν το μόνο λάθος του.

Περί συναισθημάτων κι άλλα πολλά…

Ο, τι έγινε, έγινε στην υπόθεση. Όταν μιλάμε περί επιστροφών (…καταστροφών), συνήθως, δεν υπάρχει «χάπι εντ». Το κεφάλαιο Πέλκας έκλεισε για τον ΠΑΟΚ, που προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να ολοκληρώσει το deal με την Καραγκιουμρούκ για την απόκτηση του Μαγκομέντ Οζντόεφ.

Ο 30χρονος Ρώσος χαφ ταιριάζει απόλυτα στα «θέλω» του Λουτσέσκου. Το έγραψα τις μέρες που η ομάδα ήταν στην Ολλανδία, με τον «Δικέφαλο» να «καίγεται» για την απόκτηση ενός ή και δύο χαφ, καθώς εκεί εντοπίζεται, αυτή την στιγμή, η «μαύρη τρύπα» στο ρόστερ του.

Ο Αντρέα Πίρλο είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να περιγράψει το ποιος είναι ο Οζντόεφ. Εκ των κορυφαίων χαφ της εποχής του ο Ιταλός προπονητής ήταν αυτός που του άλλαξε την κοσμοθεωρία και του έμαθε τα μυστικά της θέσης.

Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ

«Ο Μαγκομέντ βγάζει πολλές φορές τα συναισθήματά του στο γήπεδο, πρέπει να μάθει πρώτα να σκέφτεται και μετά να αντιδρά. Στην αρχή έχανε την θέση του στο γήπεδο συχνά, τώρα είναι πιο πειθαρχημένος. Επρεπε να του εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που δεν τα γνώριζε από την Ρωσία, του αλλάξαμε κάπως την θέση. Είναι καλύτερος όταν κινείται γύρω από την περιοχή, κάνοντας απότομες κινήσεις προς τα εμπρός, αλλά στο τέλος κατέληξε να παίζει ως box to box μέσος γιατί αποδίδει το ίδιο καλά και μπροστά και πιο πίσω», είχε πει ο Ιταλός λίγο πριν αποχωρήσει από τον πάγκο της Καραγκιουμρούκ.

Ο Οζντόεφ από τα χρόνια που ήταν στη Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης δείχνει ότι έχει καλή ποδοσφαιρική παιδεία, δείχνει να είναι καλός μαθητής και εξοικειωμένος σε έναν τρόπο παιχνιδιού απέναντι σε κλειστές άμυνες που θα βρει και στην Ελλάδα.

«Ο Πίρλο μου έμαθε πώς να κινούμαι σωστά στο γήπεδο – κανείς στη Ρωσία δεν μου το είπε. Με έμαθε να δουλεύω στο γήπεδο με το κεφάλι. Τώρα βλέπω πολλές στιγμές στο γήπεδο διαφορετικά», είχε απαντήσει ο Ρώσος που μπορεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις υπογραφές.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.