Τόνι Βιλένα: Μία δυνατή μεταγραφή από κάθε άποψη για τον Παναθηναϊκό

Τόνι Βιλένα: Μία δυνατή μεταγραφή από κάθε άποψη για τον Παναθηναϊκό

Τόνι Βιλένα: Μία δυνατή μεταγραφή από κάθε άποψη για τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την απόκτηση του Τόνι Βιλένα από τον Παναθηναϊκό και τις ευεργετικές της συνέπειες στον οργανισμό του Τριφυλλιού.

Ο Παναθηναϊκός είχε πολύ μεγάλη ανάγκη στο «8» να βάλει έναν ποδοσφαιριστή με δημιουργία, με γκολ, με προσωπικότητα, με ένταση στο παιχνίδι του, με επιθετικό μαρκάρισμα, έναν κεντρικό μέσο με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα άλλαζε την ποδοσφαιρική ζωή του συνόλου, έναν χαφ που θα ήταν σε θέση να του κάνει την διαφορά, πρωτίστως εκεί που πονούσε πολύ πέρσι, στην παραγωγή από τον άξονα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, το Τριφύλλι τα συνάντησε στον πρότερο ποδοσφαιρικό βίο του Τόνι Βιλένα και με μία δυνατή μεταγραφή έντυσε στα πράσινα τον Ολλανδό άσο με ένα ποσό πάνω από 2 εκατομμύρια στην Εσπανιόλ, δίνοντας στον 28χρονο παίκτη το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στο ρόστερ, κοντά στα 1.3 εκατομμύρια ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα ξεκαθαρίζαμε πως το θέμα της καθυστέρησης στις μεταγραφές του Τριφυλλιού δεν ήταν σε καμία περίπτωση οικονομικό.

Και το κάναμε όχι για να καλύψουμε κάποιον, σε αυτή την γωνιά δεν λειτουργούσαμε ποτέ έτσι και ούτε πρόκειται, αλλά γιατί αυτή ήταν και είναι η πραγματικότητα που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων. Και θα έχουν και συνέχεια τα... ψώνια από το πάνω ράφι, με τον στόπερ που βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Βιλένα είναι ένας χαφ που έρχεται στο ελληνικό πρωτάθλημα από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου μετρώντας 15 παιχνίδια στην Εθνική Ολλανδίας. Σε άριστη ηλικία(28), έπειτα από μια καλή και γεμάτη σεζόν σεζόν στο Καμπιονάτο με την φανέλα της Σαλερνιτάνα(33 συμμετοχές, 4 γκολ), χωρίς να αποτελεί κάποιου είδους ''στοίχημα'' ή να ψάχνει κάποιο restart στον Παναθηναϊκό αλλά ως ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε σταθερή πορεία στη καριέρα του, μετά το εκρηκτικό ξεπέταγμα στη Φέγενορντ το 2012.

Μετά την φυγή του Δημήτρη Κουρμπέλη, το Τριφύλλι υπερκαλύπτει το κενό του αρχηγού στο ''8'' με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Και το πιο σημαντικό δεν είναι πως το κάνει με έναν πολύ πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή αλλά με κάποιον που τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν, ''κουμπώνουν'' πολύ καλύτερα σε αυτό που είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός στον άξονα. Από έναν ποδοσφαιριστή που θα κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, που θα έχει επιθετική σκέψη και διάθεση και όχι από κάποιον σε ρόλο υποστηρικτό.

Η προσθήκη του Βιλένα είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Είναι από τις μεταγραφές που ''φτιάχνουν'' τον κόσμο, του ανεβάζουν το κέφι για την ομάδα, τον ''ψήνουν'', όπως και να το κάνουμε. Σωστό ή λάθος, έτσι είναι δομημένη η ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία.

Γουστάρει τα ''ονόματα'', γουστάρει περισσότερο την νέα μεταγραφή να μην χρειαστεί να την ψάξει στο Google. Σε μία περίοδο που το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, ο Παναθηναϊκός ''ζέστανε'' τους οπαδούς του και προφανώς έχει και αυτό την σημασία και την αξία του.

Οι ''πράσινοι'' με τον Ολλανδό χαφ δημιουργούν μία μεσαία γραμμή με μεγάλη ποιότητα στις θέσεις ''8'' και ''10'', με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να διαθέτει Μπερνάρντ, Τζούρισιτς, Βιλένα, Τσέριν, Κλεϊνχέισλερ για δύο θέσεις. Καθόλου άσχημα. Αν μέσα στο καλοκαίρι έρθει και ένας top class στο ''6'', ώστε να αποτελέσει το δίδυμο του Ρούμπεν Πέρεθ(δεν μπορεί να θεωρηθεί ισάξιος του Ισπανού ο Τσοκάι και η ετοιμότητα του Ζέκα αποτελεί ερωτηματικό), τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει φτιάξει την ιδανική μεσαία γραμμή.

Τα υπόλοιπα για τον Βιλένα, όσον αφορά την ποδοσφαιρική του ταυτότητα, θα τα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες με την βοήθεια του Wyscout, ημέρες κατά τις οποίες ο Παναθηναϊκός θα καλύψει και το κενό στο κέντρο της άμυνας με ποδοσφαιριστή ισάξιο του Σένκεφελντ και του Μάγκνουσον.

Υ.Γ1: Προφανώς και είναι πολύ νωρίς για να κριθεί θετικά ή αρνητικά ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο πόσο του τεχνικού διευθυντή μόλις έναν μήνα, αλλά το modus operandi του Γιάννη Παπαδημητρίου στις μεταγραφές Τζούρισιτς και Βιλένα δείχνει έναν director που δεν κάθεται να περιμένει πάνω από το τηλέφωνο του να προχωρήσουν τα πράγματα αλλά προσπαθεί μέσα από τις face to face διαπραγματεύσεις σε Βελιγράδι και Βαρκελώνη, να δημιουργεί ευνοικές συνθήκες για τον σύλλογο, γλιτώνοντας χρόνο αλλά και παραμερίζοντας ομάδες που περίμεναν στη γωνία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.