Θέλει πολλή δουλειά για να γυρίσει το κλίμα στον ΠΑΟΚ

Θέλει πολλή δουλειά για να γυρίσει το κλίμα στον ΠΑΟΚ

Θέλει πολλή δουλειά για να γυρίσει το κλίμα στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το κακό κλίμα στον Δικέφαλο του Βορρά, για τις δυσκολίες της περιόδου και κλείνει με κάτι για τον Ιβάν Σαββίδη

Έχουν γραφτεί τα πάντα αναφορικά με την μέχρι τώρα αποτυχία του ΠΑΟΚ στα μεταγραφικά. Ο καθένας πλέον ψάχνει πιο εντυπωσιακά αρνητικές λέξεις για να αποτυπώσει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας. Όλα δεκτά εκτός από κάτι που αφορά τον Ιβάν Σαββίδη.

Είναι απίστευτο και όμως ΠΑΟΚτσήδικο: Δεν κατάφεραν ακόμη να κλείσουν παίκτη που θα ανεβάσει την ποιότητα και την προσωπικότητα του συνόλου, έτσι ώστε σε λίγες εβδομάδες που ο ΠΑΟΚ θα μπει στο γήπεδο να μην παρουσιάζει την λυπηρή εικόνα της ανήμπορης να σκοράρει ομάδας που ζήσαμε στο τέλος της περσινής σεζόν! Θυμίζω ότι στόχος ήταν και είναι η ποιοτική αναβάθμιση σε συγκεκριμένο χρόνο.

Μια ομάδα που καίγεται να παίξει σε ένα μήνα διαδοχικούς τελικούς, με στόχο να μην την «πατήσει» όπως πέρσι στα καλοκαιρινά προκριματικά τα οποία την έβαλαν σε οδυνηρή περιπέτεια. Να ξαναθυμίσουμε πόσο κακό έκανε ο αποκλεισμός από τη Λέφκσι την οποία ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ανέτοιμος από όλες τις πλευρές;

Το «γιατί» συμβαίνουν όλα αυτά σε μεταγραφικό επίπεδο θα πάρουν την ευθύνη να το απαντήσουν, όσοι την έχουν. Κανένας άλλος δεν θα τους υποκαταστήσει για να βγει μπροστά, κάνοντας μέχρι ενός σημείου υποθέσεις για πολύ-πολύ σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη ψυχολογία ενός ολόκληρου λαού που κάθε μέρα όλο και περισσότερο αφήνει στην άκρη την απογοήτευση για την αγαπημένη του ομάδα και πλέον αδιαφορεί για την τύχη της και κάθε εξέλιξη. Από την άλλη, όσοι από το φίλαθλο κοινό ασχολούνται, είναι απίστευτο το πώς αποδέχονται και υιοθετούν κάθε αρνητική φήμη, την χειρότερη πληροφορία για το παρόν και το μέλλον. Μεγάλο το πρόβλημα…

Νομίζω ότι εντός ΠΑΟΚ δεν έχουν καταλάβει το κακό που ήδη έχει γίνει! Δεν αναφέρομαι στους περαστικούς στην ομάδα και στην ΠΑΕ που σήμερα είναι εδώ και αύριο θα δουλεύουν σε άλλη ήπειρο. Γράφω για όλους εκείνους που έχουν συνδυάσει τη ζωή τους με τον ΠΑΟΚ, όχι μόνο επαγγελματικά. Εννοείται ότι δεν θέλουν το κακό του ΠΑΟΚ. Προφανώς και έχουν αποδείξει ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες. Είναι 100% βέβαιο ότι και εκείνοι ανησυχούν αλλά φαίνεται να λειτουργούν σα να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Χθες ο Κυριάκος Κυριάκος δεν άντεξε και πήρε θέση ενημερώνοντας για τις μεταγραφικές διαθέσεις, ενώ ήταν φανερή η προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον Σαββίδη και τις προθέσεις του! Απίστευτο, αλλά το ζήσαμε και αυτό. Έπρεπε άνθρωπος του ΠΑΟΚ να φθάσει στο απροχώρητο, για να θυμίσει τα αυτονόητα για τον ευεργέτη του Συλλόγου!!

Μαζεύτηκαν πολλές ήττες

Θέλω να γράψω ότι από τα τέλη Μαρτίου και μετά το μεγάλο αήττητο σερί στον δεύτερο γύρο, όπου ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου με τους νεαρούς στο γήπεδο πετούσε από νίκη σε νίκη ακόμη και στα ντέρμπι, από τότε ο ΠΑΟΚ χάνει συνέχεια! Ήττες εδώ, ήττες εκεί, ήττες στο γήπεδο, στο πρωτάθλημα, στο κύπελλο, εκτός γηπέδου, ήττες από τους ανταγωνιστές, μεγάλη ήττα με την τέταρτη θέση, με την απώλεια τελικού που έγινε με παίκτη παραπάνω, ήττα στις μεταγραφές. Ήττα στο ηθικό όλων! Μια ήττα ΠΑΝΤΟΥ, που έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ψυχισμό του κάθε ΠΑΟΚτσή! (Πολλοί θα απαντήσουν ότι αυτό ξεκίνησε από το 2019, αλλά δεν το συμμερίζομαι και δεν το επεκτείνω).

Όταν λοιπόν όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες βιώνουν αυτή την αρνητική κατάσταση, όταν έχουν να πανηγυρίσουν με περηφάνεια για την ομάδα τους τόσο μεγάλο διάστημα, τότε η αρνητικότητα περνάει αναπόφευκτα και εντός αγωνιστικού.

Ο χαρακτήρας του προπονητή

Είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και τον άνθρωπο Λουτσέσκου! Λένε οι ποδοσφαιράνθρωποι και μάθαμε εδώ και χρόνια, ότι οι ομάδες βγάζουν στο γήπεδο τον χαρακτήρα του προπονητή τους! Ο μεθοδικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση Λουτσέσκου, βγάζει κάθε μήνα που περνάει και περισσότερη ανασφάλεια. Να το συνεχίσω για τις επιπτώσεις στην ομάδα;

Γι αυτό επιμένω και επιχειρηματολογώ για το κακό που ήδη έγινε και τη δουλειά που χρειάζεται για να αλλάξει την κατάσταση. Δεκτή η σημείωση για την ποιοτική αναβάθμιση που έχει αποφασιστεί, αλλά μαζί, αποφασίστηκε και η γρήγορη υλοποίηση. Η μεταγραφική δομή του ΠΑΟΚ είναι εκείνη που εμπόδισε την γρήγορη υλοποίηση, ενώ και η αναβάθμιση μένει να φανεί.

Τα επίκαιρα, τα καθημερινά

Τι γίνεται τώρα όμως πέρα από το κλίμα που κάνει ήδη κακό; Ο ΠΑΟΚ καίγεται για φορ και χαφ στον άξονα γιατί αλλιώς δεν ξέρω πώς θα παραταχθεί να παίξει σε λίγες εβδομάδες. Το πρόβλημα σε αυτές τις θέσεις είναι ποιοτικό και αριθμητικό. Στον άξονα «παίζουν» διάφορες λύσεις τύπου Οζντόεφ, Εσπόζιτο, εντελώς εκτός αρχικού προγραμματισμού, αλλά και του Μεϊτέ. Προκύπτουν συνεχώς και νέες, αλλά οι καλοί παίκτες εννοείται ότι δυσκολεύονται να πουν το «ναι» σε ελληνική ομάδα αυτή την περίοδο. Προφανώς ο ΠΑΟΚ έπρεπε να είναι έτοιμος από καιρό. Είναι να απορείς πώς περίμεναν άλλη εξέλιξη και τώρα αναγκάζονται να αλλάζουν συνέχεια στόχους.

Στον φορ, όσο δεν έχει κλείσει ο Γκαμπιαντίνι σε άλλη ομάδα και ο ΠΑΟΚ άλλο παίκτη, το θέμα θα τους απασχολεί, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες άλλες κινήσεις προς Ρωσία.

Τελικά… Όταν φθάνεις σε τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να μην πληρώσεις παραπάνω (σε χρήματα και χρόνια) για να κάνεις τη δουλειά σου με αποφασιστικότητα, για να μην χάσεις πολλαπλά και στη συνέχεια. Στο κάτω-κάτω, τα λάθη…πληρώνονται. Γιατί λάθη, ακόμη και στη δομή και στο οργανόγραμμα και στο timing και στις προσωπικές κινήσεις στελεχών, έγιναν.
Μετά από όλα αυτά, στις 28 Ιουνίου έχει άλλο τρόπο ο ΠΑΟΚ για να μην εκτεθεί εντελώς;

Προσωπικά και παρά τα όσα έγιναν και καταγράφω, εξακολουθώ να πιστεύω ότι στο τέλος ο Σαββίδης θα απαντήσει και πάλι με πράξεις και τότε θα τα σχολιάσουμε εκ νέου.

* Κλείνοντας: Ο Ιβάν Σαββίδης έχει την ευθύνη για όλα στον ΠΑΟΚ. Για όσα έγιναν, για όσα δεν κατάφερε, για όλη τη χαρά που έφερε, για τα προβλήματα που τώρα προκύπτουν και καταγράψαμε παραπάνω. Δεκτά όλα. Εκείνο που για εμένα είναι αισχρό και απαράδεκτο, είναι να τον απαξιώνεις και να τον μειώνεις με τον χειρότερο τρόπο στα δύσκολα. Αυτό ΔΕΝ είναι ΠΑΟΚ με ΤΙΠΟΤΑ. Να έχεις τον άνθρωπο αυτόν σε μια δεδομένα περίεργη κατάσταση και εσύ να τον «χτυπάς» με αισχρό τρόπο. Δεν αναφέρομαι σε κριτική και όλοι καταλαβαινόμαστε, ούτε αναφέρομαι στους απέξω από τον ΠΑΟΚ. Κριτική δεν είναι να ζητάς από αυτόν τον άνθρωπο να φύγει με τον χειρότερο και πιο απαξιωτικό τρόπο, επειδή θέλει, προσπαθεί, αλλά πρακτικά δυσκολεύεται να δώσει λύσεις. Ξεφτίλα είναι και έξω από κάθε ΠΑΟΚτσήδικη λογική και μπέσα.

Θέλω πραγματικά να δω τα μούτρα τέτοιων ανθρώπων που σίγουρα έγιναν ΠΑΟΚ από τις νίκες λόγω Σαββίδη και με την πρώτη δυσκολία υποχωρούν και δεν σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε τον άνθρωπο, ούτε τίποτα. Πολλά παιδάκια έγιναν ΠΑΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια, οπαδοί της νίκης όμως και όχι των τεσσάρων γραμμάτων και όσων πρεσβεύουν. Αυτός ο τρόπος απέναντι στον Σαββίδη, δεν μπορεί να είναι ΠΑΟΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.