Η μεγάλη διαφορά ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στις ακαδημίες

οσφπ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει πολύ χαρούμενος για το επίπεδο θεάματος που προσέφεραν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στον τελικό των κ17 και αναφέρεται στο που ακριβώς διαφέρουν οι δύο κορυφαίες ΠΑΕ στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Ήταν πράγματι τυχεροί όσοι Έλληνες φίλαθλοι παρακολούθησαν χθες τον τελικό πρωταθλήματος κ17 μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Πέρασαν πολύ καλύτερα από όσους είδαν το Μάντσεστερ Σίτι-Ίντερ το βράδυ του Σαββάτου…

Τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά Club έχουν φθάσει το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και την εκπαίδευση των νεαρών παικτών σε πολύ υψηλά επίπεδα και κάτι τέτοιο αποδείχθηκε για πολλοστή φορά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Δεν περιμέναμε τον χθεσινό τελικό του Βόλου για να εμπεδώσουμε το συμπέρασμα, ειδικά όλοι όσοι έχουμε μία εικόνα για τη δουλειά που γίνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στις ακαδημίες έχει βελτιώσει σε μεγάλο ποσοστό ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής παικτών στη χώρα και το ότι οι δύο μοιράζονται τα πρωταθλήματα κ19, κ17 και κ15 μέσα από τέτοιους τελικούς τους οποίους μονοπωλούν, έχει πραγματικά το μικρότερο ενδιαφέρον. Για τα παιδιά που αγωνίζονται εννοείται ότι ο τελικός είναι κάτι σπουδαίο. Για τα Club όμως εκείνο που μετράει δεν είναι ο τίτλος, αλλά η εξέλιξη και ο αριθμός των πανέτοιμων παικτών που θα έχουν τα προσόντα να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Για όσους μπορούν βάσει σχεδίου να βάλουν και να καθιερώσουν νεαρούς Έλληνες στις πρώτες ομάδες…

Εδώ είναι το θέμα…

Θα κέρδιζε ο ΠΑΟΚ αν είχε τον Τζίμα

Ξεκινάω από το χθεσινό ιστορικό ματς, αυτό το μαγευτικό παιχνίδι με το 5-4 στην παράταση. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο εύστοχος και πιο κυνικός και κέρδισε τον δυνατό ΠΑΟΚ που είχε επικρατήσει στον πρώτο φετινό τελικό των δύο ομάδων τον περασμένο Νοέμβριο με 2-1 και πάλι στην παράταση. Ο Ολυμπιακός του Μαυρογενίδη κέρδισε χθες μεταξύ άλλων και επειδή είχε τον Κωστούλα, έναν εξαιρετικό φορ που πήγε στους ερυθρόλευκους λόγω και του παρελθόντος που είχε στους Πειραιώτες ο πατέρας του, λίγο πριν κλείσει στον ΠΑΟΚ. Αν έκανε καλά θα το καταλάβει σε λίγα χρόνια…

Αν ο ΠΑΟΚ είχε χθες τον Τζίμα, νομίζω ότι σε ένα τέτοιο ματς δύο ομάδων που ξέρουν να δημιουργούν, θα κέρδιζε εκείνος. Αλλά οκ… Μικρή η σημασία του αποτελέσματος σε σχέση με την προοπτική. Εδώ επάνω νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει ήδη! Και τον Ολυμπιακό και όλους. Αυτή είναι η διαφορά!

Το δύσκολο στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο είναι να αποφασίσεις συνειδητά για τον κάθε Τζίμα ή τον κάθε Κωστούλα (μιλάμε για τους top αφού υπάρχουν και άλλοι και ελαφρώς πιο μεγάλοι στα 18-19) να τους εμπιστευθείς όταν θα είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Εμπιστοσύνη σημαίνει και υπομονή. Εμπιστοσύνη σημαίνει και ανοχή στα λάθη και στις ήττες που αναπόφευκτα θα έρθουν σε τέτοιες καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν το πήρε απόφαση εδώ και καιρό! Όλη η Ελλάδα το ξέρει και σε γενικές γραμμές το αποθεώνει! Ο Δικέφαλος του Βορρά βέβαια είναι πλέον τέταρτος!

Ο ΠΑΟΚ του Τζόλη που έφυγε για 11(!) εκατομμύρια, ο ΠΑΟΚ του Κωνσταντέλια, του Κουλιεράκη του Λύρατζη, του Τσιγγάρα, του Μιχαηλίδη και φυσικά του Στέφανου Τζίμα που… έρχεται, όπως ο Σνάουτσνερ, ο Σμυρλής, ο Κωττάς, ο Τουρσουνίδης και πόσοι άλλοι. Η πόρτα άνοιξε! Το 1/3 του ρόστερ της πρώτης ομάδας αποτελείται από νεαρούς κάτω των 22-23 οι οποίοι μπορούν και πρωταγωνιστούν, μπορούν και φέρνουν χρήματα από τις υπεραξίες τους, ενώ έχουν ήδη πείσει το Club ότι ΚΑΚΩΣ μέχρι τώρα έψαχνε για νεαρούς ξένους, κάτι που ήδη αλλάζει. Και αυτό κέρδος είναι: Ο ΠΑΟΚ πλέον έμαθε (έστω και αργά) ότι νεαρούς σαν τους δικούς του είναι πολύ-πολύ δύσκολο να φέρει από το εξωτερικό. Άρα, από εδώ και πέρα η μεγάλη πλειοψηφία των 10-12 μικρών του ρόστερ θα είναι από τις δικές του ακαδημίες και οι μεταγραφές έμπειρων θα γίνονται από το εξωτερικό.

Για τον Δικέφαλο του Βορρά λοιπόν οι ευχές του στυλ… «μακάρι αυτά τα παιδιά που είδαμε χθες ,να προσεχθούν» έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει σε όλους ότι διαθέτει όλο το πακέτο και τον τρόπο να ανεβάζει μικρούς, να τους αναδεικνύει και να τους καθιερώνει στην πρώτη ομάδα. Του μένει να βρει τον τρόπο να κάνει και πρωταθλητισμό όταν το 30% του ρόστερ είναι μικροί και κάποιοι εξ αυτών πρωταγωνιστές. Είναι εύκολο; Φυσικά και όχι. Ένα βήμα όμως έγινε, βήμα που αμφισβητώ αν μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Και το τονίζω γιατί το 2023 οι ακαδημίες στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου και πράγματι για τις μεγάλες ΠΑΕ είναι μονόδρομος η αξιοποίηση των παικτών, αγωνιστικά και οικονομικά. Όσων μπορούν και έχουν τα κότσια να πάρουν τέτοια απόφαση…

Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα μπορεί να κάνει αυτό το συνειδητό και σταθερό βήμα με τους δικούς του πολύ καλούς νεαρούς; Όταν για παράδειγμα θα κάνουν εισήγηση ώστε ο κάθε Κωστούλας ή κάθε Μουζακίτης να ανέβουν στην πρώτη ομάδα, θα έχουν μία ελπίδα στα επόμενα 1-2-3 χρόνια να καθιερωθούν και όχι απλά να παίξουν 2-3 ματς για τα μάτια του κόσμου; ΑΕΚ και Παναθηναϊκός; Όχι τυχαία και μεμονωμένα, αλλά σταθερά, με πλάνο και συνέπεια κάθε χρόνο.

Ο ΠΑΟΚ (καλώς ή κακώς) μπορεί σε μία χρονιά να πάρει και την απόφαση ότι… πάμε μεταβατικά για να βάλουμε και τους νέους! Ποιος άλλος μπορεί;

Θα δούμε…

Στο κάτω-κάτω και σε αυτή τη διαδικασία, το (τελικό) αποτέλεσμα μετράει!

* Ο Τζίμας δεν έπαιξε χθες γιατί μετά την πρώτη ομάδα την οποία έπρεπε να ενισχύει μέχρι και στον τελικό κυπέλλου! Εκεί όπου ο Λουτσέσκου τον έβαλε πολύ αργά στο γήπεδο σε ματς που έλειπε ο Ολιβέιρα γιατί… δεν μπορούσε, ενώ πονούσε ο Τόμας που έτσι και αλλιώς ήταν χαμένος στην γεμάτη αντίπαλη περιοχή,. Ο Τζίμας ξεκουράζεται για να ξεκινήσει προετοιμασία με την εθνική νέων των 10-12 παικτών του ΠΑΟΚ, η οποία θα παίξει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Μάλτας στις αρχές Ιουλίου. Και εκεί ο Τζίμας θα είναι ο μικρότερος όλων, ίσως όμως και ο πιο ξεχωριστός!

* Λογικά μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε πιο χειροπιαστά πράγματα και ονόματα για τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ και έναν-δύο από τους τρεις-τέσσερις πρώτους σημαντικούς στόχους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.