Η εξέλιξη της περσινής καλύτερης ενδεκάδας U19

Γιώργος Μανταίος
Αναδρομή στην κορυφαία ενδεκάδα Κ19 της περσινής περιόδου και ανασκόπηση στην εξέλιξη των παικτών που την αποτέλεσαν

Η περσινή σεζόν (2021/22) ήταν η «παρθενική» όσον αφορά τη δημιουργία της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος Νέων της Superleague, την οποία το Gazzetta καθιερώνει ως θεσμό. Μέσα από ενδελεχή ενασχόληση, μετά από παρακολούθηση δεκάδων αγώνων και επικοινωνία με τα στελέχη των ΠΑΕ, καταρτίσαμε για πρώτη φορά το Top 11 του πρωταθλήματος Κ19, στο οποίο τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Αναπτυξιακό ποδόσφαιρο σημαίνει εξέλιξη, συνεπώς δεν θα είχε κανένα νόημα να αναφερθούμε στους καλύτερους μίας αγωνιστικής περιόδου χωρίς να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους. Πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό εξελίχθηκαν οι κορυφαίοι της προηγούμενης σεζόν. Ο απολογισμός είναι θετικός, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών, έκανε το «παραπάνω βήμα». Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Ας δούμε ποιους είχαμε επιλέξει το Μάρτιο του 2022 και ποια διαδρομή έχουν ακολουθήσει στην καριέρα τους μέχρι σήμερα, Μάιο του 2023


ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Νίκος Γραμματικάκης (2003, Αστέρας Τρίπολης): Μέλος της πρώτης ομάδας του Αστέρα, χωρίς ωστόσο να πάρει συμμετοχές. Μπήκε στην αποστολή στα Play Out, όμως η αγωνιστική του παρουσία εξαντλήθηκε σε κάποια ματς της Κ19. Στην περίπτωσή του υπάρχει η ιδιαιτερότητα της θέσης, είναι μόλις 20 ετών (σήμερα έχει γενέθλια!) άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν εξελίχθηκε, παρότι έμεινε πίσω από πλευράς παραστάσεων.

ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ

Λευτέρης Τασιούρας (2004, ΠΑΟΚ): Βασικός πλέον στη Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ με 14 συμμετοχές και 3 αστίστ στο πρωτάθλημα της Superleague 2. Στέλεχος της εθνικής Κ19 που το καλοκαίρι θα συμμετάσχει στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ

Γιώργος Παυλάκης (2003, Παναθηναϊκός): Ο αρχηγός του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, έμεινε και εφέτος στην Κ19 ως «υπερήλικας» (κάθε ομάδα είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τρεις παίκτες του 2003). Φιλοδοξεί ότι θα κάνει το επόμενο βήμα στη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ

Άγγελος Γωγουβίτης (2003, ΠΑΣ Γιάννινα): Η εξαιρετική του χρονιά με τον ΠΑΣ Γιάννινα «εξαργυρώθηκε» με ένα επαγγελματικό συμβόλαιο στον πιο ιστορικό σύλλογο της περιφέρειας: την ΑΕΛ. Ο «Γώγου» ανήκει στην πρώτη ομάδα των «βυσσινί», ωστόσο δεν έχει πάρει συμμετοχές στη Superleague 2

Θάνος Προδρομίτης (2004, Παναθηναϊκός): Ξεκίνησε τη σεζόν στην Κ19, βοήθησε καθοριστικά και στα ματς του Youth League. Από το Δεκέμβριο και μετά ανέβηκε στη Β΄ ομάδα και πλέον είναι βασικός με 14 συμμετοχές, 1 γκολ. Μέλος κι αυτός της εθνικής Νέων που τον Ιούλιο θα συμμετάσχει στο EURO U19 της Μάλτας.

ΜΕΣΟΙ
Αργύρης Δαρέλας
(2003, ΠΑΟΚ): Βασικός πλέον στον ΠΑΟΚ Β΄ με πρωταγωνιστικό ρόλο (18 συμ., 5 γκολ, 3 ασίστ). Μέσα στη σεζόν κέρδισε και την πρώτη του κλήση στην εθνική Ελπίδων (U21)

Λεάντρο Φρόκου (2003, Παναθηναϊκός): Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, καθώς υπέστη σοβαρό τραυματισμό (χιαστό) τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε ήδη προλάβει να δώσει τα «διαπιστευτήριά» του σε ματς του Youth League, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι έμπρακτα στο πλευρό του με ένα νέο συμβόλαιο, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες εντάχθηκε στο πρόγραμμα προπονήσεων της πρώτη ομάδας.

Μιχάλης Παναγίδης (2004, Άρης): Στέλεχος της πρώτης ομάδας από την αρχή της σεζόν, βρέθηκε στην αποστολή για περισσότερους από 10 αγώνες όλων των διοργανώσεων. Όμως οι προπονητές του δεν του έδωσαν λεπτό συμμετοχής κι έτσι έβγαλε το… άχτι του στην Κ19 με 5 γκολ, 6 ασίστ σε 19 συμμετοχές.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Γιώργος Κυριόπουλος (2004, Παναθηναϊκός):Εντυπωσιακή εξέλιξη αφού από τον Φεβρουάριο ανέβηκε στην Β΄ ομάδα και έπαιξε 11 ματς, ενώ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς του έδωσε το «βάπτισμα του πυρός» και στους μεγάλους σε ματς κυπέλλου με τον Βόλο. Τον Ιούλιο θα ταξιδέψει στη Μάλτα για το EURO U19

Λάμπρος Σμυρλής (2004, ΠΑΟΚ): Ο μοναδικός μαζί με τον Προδρομίτη που βρήκε θέση και στην καλύτερη ενδεκάδα Κ19 του 2023. Κι αυτό γιατί όποτε «κατέβαινε» από τη Β΄ ομάδα η παρουσία του ήταν καταλυτική (10 γκολ σε 13 ματς). Όμως στην εφετινή σεζόν τέθηκε υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία ο οποίος του έχει δώσει οκτώ ματς στη Superleague 2, ενώ είναι βασικός στην εθνική U19 ενόψει του Ευρωπαϊκού της Μάλτας.

Αμπντελραχμάν Ζένι Μπιλάλ (2003, Παναθηναϊκός): Πέρσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων της Super League με 21 γκολ σε 20 αγώνες. Φέτος το πήγε στο... next level καθώς κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Youth League με 9 γκολ σε 4 ματς και την αξέχαστη «πεντάρα» στο 8-0 επί της Σλάβια Σόφιας. Άφησε το αποτύπωμά του και στη Superleague 2 με 5 γκολ σε 17 αγώνες.

Συμπεράσματα

Δεν υπήρχε κάποιος παίκτης που να μην είχαμε «εντοπίσει» κατά την περσινή σεζόν και να παρουσίασε ραγδαία εξέλιξη. Κάποιοι νεαροί που έλαμψαν την περίοδο 2022/23 στη Superleague 1 βρίσκονταν ήδη σε ανώτερο επίπεδο από την προηγούμενη. Για παράδειγμα τη σεζόν 2021/22 ο Κωνσταντέλιας (2003) ήταν στο Βέλγιο με την Έουπεν, ο Κουλιεράκης (2003) ήδη βασικός στη Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ, ο Ανδρέας Ντόι (2003) κατέβηκε μόνο πέντε φορές για να ενισχύσει την Κ19 του Ολυμπιακού, ενώ ο Δημήτρης Μεταξάς (2004) έπαιζε επίσης περιστασιακά στην Κ19 του Βόλου, έχοντας κάνει ντεμπούτο στην Α΄ ομάδα. Ιδιάζουσα περίπτωση είναι ο 17χρονος Στέφανος Τζίμας, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών, όμως δεν βρήκε θέση ούτε πέρσι, ούτε φέτος στην κορυφαία ενδεκάδα του Gazzetta. Ο λόγος είναι απλός: το 2022 ήταν στην Κ17 και το 2023 μεταπήδησε πολύ γρήγορα από την Κ19 στην Β΄ και κατόπιν στην Α΄ ομάδα του ΠΑΟΚ.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι επτά από τις 11 επιλογές ακολουθούν απολύτως ανοδική πορεία στην καριέρα τους. Ο Φρόκου ήταν άτυχος αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι τη νέα σεζόν θα παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Παναγίδη του Άρη. Ο Παυλάκης και ο Γραμματικάκης θα προσπαθήσουν από το καλοκαίρι να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα. Αμφότεροι, άλλωστε, είναι επαγγελματίες στους συλλόγους στους οποίους ανήκουν και μόλις 20 ετών.