Λαμία: Το «κουμπί» της ψυχολογίας που πατήθηκε την κατάλληλη στιγμή

ΟΠΑΠ

bet365

Η ανατροπή της Λαμίας κόντρα στον Παναιτωλικό και η μεγάλη νίκη με 3-1 για την 2η αγωνιστική των play-out, επιβεβαιώνουν την αξιοζήλευτη δουλειά του Λεωνίδα Βόκολου στο ψυχολογικό κομμάτι.

«Η Λαμία είναι πάνω από το εγώ μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Βόκολος μετά το σημαντικό διπλό της Λαμίας επί του Παναιτωλικού με το τελικό 3-1. Μία νίκη που έφερε την ομάδα της Φθιώτιδας έξω από την επικίνδυνη ζώνη και κάνοντας το 2/2 στα play-out, παρότι όταν ανέλαβε το κλαμπ ο έμπειρος τεχνικός, εκείνο βρισκόταν στην τελευταία θέση και στο -3 από την 12η θέση αλλά και στο -9 από τον 11ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Η εξέλιξη, η βελτίωση και τα αποτελέσματα καθρεφτίζονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον βαθμολογικό πίνακα, με τη Λαμία να φεύγει από την πίεση των δύο τελευταίων θέσεων και πλέον να έχει βάλει σε μπελάδες τον ΠΑΣ Γιάννινα, διατηρώντας από κάτω τόσο τον Ιωνικό όσο και τον Λεβαδειακό. Και η υπογραφή του Λεωνίδα Βόκολου είναι ξεκάθαρη σε αυτή την επιτυχία.

Μία ήττα στο πρωτάθλημα και το καλύτερο ξεκίνημα στα play-out

Στην 22 στροφή της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, η Λαμία δέχθηκε μία βαριά εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ με 4-1, με αποτέλεσμα να έρθει και η απομάκρυνση του Σάββα Παντελίδη από την άκρη του πάγκου. Η ελληνική ομάδα βυθίστηκε στην τελευταία θέση, με τη διαφορά από την έξοδο της επικίνδυνης ζώνης να είναι στο -3 και από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο -9, έχοντας μόλις μία νίκη και 12 βαθμούς (!) μέχρι τότε.

Το ντεμπούτο του Λεωνίδα Βόκολου συνδυάστηκε με ήττα απέναντι στον Ολυμπιακό (3-0), με την ομάδα της Φθιώτιδας να παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στους Πειραιώτες. Ο έμπειρος προπονητής είχε τονίσει πολλές φορές ότι υπάρχει ποιότητα στην ομάδα και αυτό φάνηκε στα επόμενα παιχνίδια. Εκτός από την ήττα στο Novibet Κύπελλο Ελλάδας για τα ημιτελικά απέναντι στον ΠΑΟΚ, η Λαμία έχει φτιάξει ένα σερί πέντε αγώνων που είναι αήττητη στο πρωτάθλημα.

Στο εκτός έδρας ματς με τον Βόλο που ακολούθησε, η Λαμία προηγήθηκε με 1-0 όμως ο Κούτσιας της στέρησε την επιστροφή στις νίκες, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1. Η εμφάνιση χάρισε αισιοδοξία και κάθε βαθμός στο… σακούλι είναι και ένα μεγάλο «+» για την παραμονή. Τελικά στις 5 Μαρτίου και στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Λαμία κατάφερε να νικήσει, με θύμα της τον Άρη (2-1). Για πρώτη φορά από την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή λόγω Μουντιάλ.

Η κανονική διάρκεια έκλεισε με το εκτός έδρας 1-1 κόντρα στον Παναιτωλικό και με τη Λαμία να έχει συλλέξει πέντε βαθμούς σε τρία ματς. Με τον Ιωνικό και τον Λεβαδειακό να παίρνουν επίσης βαθμούς σε αυτό το διάστημα, η επιτυχία των Λαμιωτών δεν έκανε τόσο… κρότο. Μέχρι την έναρξη των play-out… Εκεί όπου έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα από όλες τις ομάδες στο μίνι πρωτάθλημα.

Το 2-0 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα έφερε… σύννεφα πάνω από την ομάδα των Ιωαννίνων και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν μετά το μεγάλο διπλό (και με ανατροπή) κόντρα στον Παναιτωλικό για τη Λαμία. Το σύνολο του Βόκολου έγινε το μοναδικό που έκανε το 2/2 στα play-out και έτσι όχι απλά βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη αλλά έπιασε και τον ΠΑΣ Γιάννινα στη βαθμολογία. Ναι, ακριβώς, την ομάδα που είχε στο -9 όταν ανέλαβε ο Βόκολος.

Ο Βόκολος επένδυσε στη ψυχολογία των παικτών

Με έντεκα μεταγραφές τον Γενάρη, αλλαγές στο ρόστερ, ένα μικρό χάος σε τεχνική ηγεσία και θέσεις στην ομάδα. Όλα αυτά είχαν περάσει και στη ψυχολογία των παικτών που έβλεπαν την ομάδα να παραπαίει και πώς ο φόβος του υποβιβασμού πλησιάζει με βάση το γεγονός ότι η νίκη… αγνοούταν εδώ και μήνες. Μόλις ο Λεωνίδας Βόκολος πήρε θέση στην άκρη του πάγκου, το σχόλιο που έκανε και το… κράτησε ήταν το θέμα της ψυχολογίας.

Ο έμπειρος προπονητής βρήκε ένα ρόστερ με ποιότητα και παίκτες με πλούσια εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που έλειπε ήταν η αυτοπεποίθηση μέσω των αποτελεσμάτων. Με την πολύτιμη βοήθεια του Πίτι (που επίσης έριξε το βάρος του εκεί), ο Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε ένα δύσκολο δρόμο προς την ενδυνάμωση των παικτών στο πνευματικό κομμάτι.

Ο ρόλος του είναι μεγάλος στον… διακόπτη που γύρισε στην ομάδα. Ο Βόκολος αναπλήρωσε σύντομα το χαμένο έδαφος και η νίκη κόντρα στον Άρη ήταν η… βάση που χρειαζόταν για να επενδύσει ενόψει των play-out. Η ψυχική ετοιμότητα των παικτών και τα αποτελέσματα στις δύσκολες έδρες των Βόλο και Παναιτωλικού, ήταν «βούτυρο στο ψωμί» για αυτό που θέλει να πετύχει ο Βόκολος.

Η ανατροπή κόντρα στον Παναιτωλικό μέσα σε 97 δευτερόλεπτα (!) από 1-0 σε 1-2, η διαχείριση του σκορ και το καθαρό… μυαλό για να έρθει και το 3-1, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για την παραπάνω επιτυχία του Έλληνα κόουτς, ο οποίος δεν άφησε κανέναν μετά το ματς να πετάει στα «σύννεφα». Ίσα-ίσα, τόνισε ακόμα πιο έντονα πώς τίποτα δεν έχει τελειώσει και πώς υπάρχει δρόμος ακόμα.

Το «δεν κοιτάμε τους άλλους, μόνο εμάς» που βγαίνει μέσα από την ομάδα…

Όπως είναι λογικό, η κατάσταση της βαθμολογίας μετά το τέλος της 2ης αγωνιστικής των play-out, μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι θα πάμε σε ένα φινάλε-θρίλερ όσον αφορά την παραμονή καθώς τέσσερις ομάδες παλεύουν για δύο θέσεις. Σε κάθε 90λεπτο, το ακουστικό θα είναι στο τι συνέβη στο άλλο παιχνίδι εφόσον το ματς είναι σε εξέλιξη ή στο τι έγινε πριν εφόσον έχει λήξει, όμως από τη Λαμία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Οι Λαμιώτες δεν θέλουν να κοιτούν τα αποτελέσματα των αντιπάλων τους αλλά μόνο τα δικά τους, κάτι που ο Λεωνίδας Βόκολος και ο Πίτι το επαναλαμβάνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Ο ελληνικός σύλλογος δεν θέλει να επηρεάζεται η απόδοση της ή η συγκέντρωση της από το τι μπορεί να συμβεί σε άλλο παιχνίδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα