Τι έχει γίνει στα έξι ντέρμπι αιωνίων με τον Παναθηναϊκό πιο μπροστά στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό

Τι έχει γίνει στα έξι ντέρμπι αιωνίων με τον Παναθηναϊκό πιο μπροστά στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος στέκεται στο blog του στο gazzetta σε δύο σημαντικά δεδομένα για το ντέρμπι των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για τον Ολυμπιακό το αποψινό είναι το πιο σημαντικό μέχρι στιγμής παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα. Τόσο γιατί παίζει με τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό, που σχεδόν μόνιμα είναι στην πρώτη θέση από την αρχή της σεζόν, όσο και γιατί έχει την ευκαιρία να βρεθεί για πρώτη φορά κοντά του σε απόσταση αναπνοής.

Μία ισοπαλία δεν θα θέσει νοκ άουτ τον Ολυμπιακό στη μάχη της πρώτης δυάδας, αλλά έχοντας και το ντέρμπι με την ΑΕΚ μετά από δύο εβδομάδες στη Φιλαδέλφεια, θα τον φέρει σε πιο δύσκολη θέση, καθώς θα θέλει μόνο διπλό τότε για να επιβιώσει. Οπότε, η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να βρουν ένα τρόπο να εκμεταλλευθούν επιτέλους την έδρα σε ένα μεγάλο παιχνίδι, έχοντας να κερδίσουν ντέρμπι στο Καραϊσκάκη από τον περασμένο Φεβρουάριο…

Καθαρά ρεαλιστικά, η αποστολή τους είναι πολύ δύσκολη. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τα καλύτερα αποτελέσματα εκτός έδρας, έχοντας χάσει μόνο στη Φιλαδέλφεια και στην Τρίπολη, όπου όμως έπαιζε με 10 παίκτες στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Με την ΑΕΚ άξιζε καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ και στο άλλο ντέρμπι του μακριά από τη Λεωφόρο είχε σταθεί πολύ καλά, κερδίζοντας στην Τούμπα. Από την άλλη, δεν είναι πειστικός όπως στον α΄ γύρο και πέρασε μία μεγάλη κοιλιά λόγω απίστευτης επιθετικής δυστοκίας, ωστόσο εσχάτως ανέβηκε και βάζει δύο γκολ ανά ματς.

Για εμένα, πάντως, η μεγαλύτερη δυσκολία την οποία έχει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός προέρχεται από το δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός εσχάτως του έχει πάρει τον αέρα στο Καραϊσκάκη, έχοντας ισοπαλία 0-0 και νίκη 2-1 στις δύο τελευταίες επισκέψεις του, αυτές για το περσινό πρωτάθλημα, στον Πειραιά. Ιστορικά δε, όταν ο ΠΑΟ παίρνει δύο συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα στο Καραϊσκάκη, το αμέσως επόμενο παιχνίδι είναι για τον Ολυμπιακό πάρα πολύ δύσκολο.

el arabi

5.1.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 με γκολ στο τέλος (Ελ Αραμπί), μετά από δύο ισοπαλίες (1-1) του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη

2.3.2014 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-3 μετά από δύο ισοπαλίες (1-1) του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη

1.3.2009 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 μετά από μία ισοπαλία (1-1) και μία νίκη (1-0) του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη

4.3.2001 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 στο ΟΑΚΑ μετά από δύο ισοπαλίες (0-0 και 2-2) του ΠΑΟ στην τότε έδρα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

2.12.1995 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-2 μετά από δύο ισοπαλίες (1-1 και 0-0) του ΠΑΟ στο παλιό Καραϊσκάκη

25.2.1990 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-4 στο Καραϊσκάκη μετά από μία νίκη (4-1) και μία ισοπαλία (1-1) του ΠΑΟ στην τότε έδρα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

15.2.1987 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-1 στο ΟΑΚΑ μετά από μία νίκη (2-1) και μία ισοπαλία (0-0) του ΠΑΟ στην τότε έδρα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

3.1.1983 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-1 μετά από δύο ισοπαλίες (0-0 κι 1-1) του ΠΑΟ στο παλιό Καραϊσκάκη

6.5.1979 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 μετά από μία ισοπαλία (1-1) και μία νίκη (2-1) του ΠΑΟ στο παλιό Καραϊσκάκη

20.2.1972 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 μετά από δύο νίκες (1-0) του ΠΑΟ στο παλιό Καραϊσκάκη

5.2.1966 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 μετά από μία νίκη (1-0) και μία ισοπαλία (1-1) του ΠΑΟ στο παλιό Καραϊσκάκη

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε 11 περιπτώσεις που μοιάζουν με την τωρινή, υπό την έννοια ότι ο ΠΑΟ προέρχεται από δύο στη σειρά θετικά αποτελέσματα εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό, προκύπτουν έξι (όλες οριακές, στο γκολ) νίκες του Ολυμπιακού, δύο ισοπαλίες και τρεις νίκες του ΠΑΟ, άρα σχεδόν μοιρασιά.

Πάμε σε ένα άλλο, ακόμη πιο σημαντικό δεδομένο: Τι έχει συμβεί στα μεταξύ τους ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο μπροστά από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία, όπως είναι και τώρα;

oly_pao

11.5.2003 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0 την 29η και προτελευταία αγωνιστική, στη Ριζούπολη, με τον ΠΑΟ 1ο με 67 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 2ο με 64, με τον ΠΑΟ να έπαιρνε το πρωτάθλημα και με ήττα 0-1 κι 1-2, αφού είχε κερδίσει το πρώτο ματς στη Λεωφόρο με 3-2.

18.4.2004 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2 την 26η αγωνιστική, με τον ΠΑΟ 1ο με 64 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 2ο με 62. Και τον Ολυμπιακό να παίζει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τζιοβάνι στο 72ο λεπτό.

29.11.2009 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-0 (Μήτρογλου) την 12η αγωνιστική, με τον ΠΑΟ 1ο με 29 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 2ο με 27.

21.3.2010 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 (Ντάρμπισαϊρ) την 27η αγωνιστική, με τον ΠΑΟ 10 με 61 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 3ο με 54.

19.11.2011 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 την 10η αγωνιστική (ουσιαστικά 8η), με τον ΠΑΟ 1ο με 19 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 2ο με 17.

11.11.2018 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 την 10η αγωνιστική, με τον ΠΑΟ 3ο με 20 βαθμούς και τον Ολυμπιακό 4ο με 19. Ο ΠΑΟ 14 είχε τυπικά, γιατί είχε ξεκινήσει με -6 το πρωτάθλημα.

Άρα, σε έξι περιπτώσεις στις οποίες ο ΠΑΟ ήταν μπροστά στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟ δεν κέρδισε ποτέ, με τον Ολυμπιακό να έχει τρεις νίκες και τα άλλα τρία παιχνίδια να έληξαν ισόπαλα. Τελευταία φορά που ο ΠΑΟ ήταν μπροστά από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία και τον κέρδισε ήταν το μακρινό 1995 (2.12), με 2-1 στο παλιό Καραϊσκάκη, με γκολ του Καπουράνη στο 90’ και τον Ολυμπιακό νωρίτερα να χάνει πέναλτι με τον Σκαρτάδο. Τότε (1995-96), ο ΠΑΟ είχε πάρει το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό πολύ πίσω τους, στην 3η θέση.

ref

Ο Πορτογάλος Πινέιρο νομίζω ότι είναι διαιτητής που βολεύει τον φιλοξενούμενο. Έχει σφυρίξει τρία ντέρμπι στην πατρίδα του με γπεδούχο την Πόρτο και δεν κέρδισε κανένα η Πόρτο! Έχασε 0-1 από την Μπενφίκα κι έφερε ισοπαλίες 2-2 και 0-0 με την Σπόρτινγκ. Επιπλέον ήταν VAR στο Μπενφίκα-Σπόρτινγκ που έληξε 2-2 (με πέναλτι υπέρ της Σπόρτινγκ). Στα δε διεθνή παιχνίδια του υπάρχουν 10 νίκες φιλοξενούμενων, μόνο εννιά γηπεδούχων και εφτά ισοπαλίες, μεταξύ αυτών και το ΠΑΟΚ-Σλόβαν 1-1.

Διπλό έληξε το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (1-2) στο οποίο ήταν VAR. Παρεμπιπτόντως, επειδή «καλλιεργούν» πολύ κάποιοι ότι σε εκείνο το ματς είχε συστήσει στο διαιτητή να ξαναδεί τη φάση που έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, ξεχνάνε σκοπίμως να πουν το πλέον σημαντικό: ότι ο διαιτητής συμφώνησε ότι έκανε λάθος και πήρε πίσω την απόφαση του. Ειδάλλως, πολύ απλά θα επέμενε σε αυτή. Η απόφαση ήταν του διαιτητή (Τρεϊμάνις) κι όχι του VAR.

Στο δε Ολυμπιακός-Νέφτσι 1-0 ο Πινέϊρο είχε αποβάλλει από το 40’ τον Μαντί Καμαρά (στο 65’ έβγαλε κι έναν Αζέρο).

Άσχετο: Δήλωσε ο Μίτσελ ότι όλοι οι παίκτες θέλουν να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι, αλλά υπάρχει ο περιορισμός των θέσεων των ξένων. Όντως, μάξιμουμ πέντε επιτρέπονται στην 20άδα, αλλά ο Ολυμπιακός πέντε ενεργούς ξένους έχει (Ρόντινεϊ, Ραμόν, Μπα, Σαμασέκου, Χουάνγκ). Οι άλλοι δύο είναι ο Φουέντε, που είναι εδώ και μήνες εκτός ομάδας κι ο Σισέ, που ουσιαστικά δεν είναι στα πλάνα του προπονητή καθότι 5ος στην ιεραρχία των στόπερ. Εκτός αν εννοεί κάτι για τον Σισέ ο προπονητής του Ολυμπιακού, ότι δηλαδή τον θέλει σε αυτό το ματς ως εξτρά επιλογή στόπερ, πίσω από Παπασταθόπουλο, Μπα, Ντόη, που δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.