Εθνική Ελλάδας: Καλό το κλίμα, αλλά να πάρουμε και κανά αποτέλεσμα παιδιά

Εθνική Ελλάδας: Καλό το κλίμα, αλλά να πάρουμε και κανά αποτέλεσμα παιδιά

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Εθνική Ελλάδας: Καλό το κλίμα, αλλά να πάρουμε και κανά αποτέλεσμα παιδιά

bet365

Ποιος είναι ο κύριος Δημητρίου που θ' αποφασίσει για την Εθνική; Γιατί υπάρχουν και θετικά για την ομάδα; Ο Αντώνης Σαούλης προσπαθεί ψύχραιμα να αναλύσει την αποτυχία της Ελλάδας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω κάτι επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο του 2021 μπορείς να χαρακτηρίστεις ανάλογα με το τι επιθυμείς για τον Τζον Φαν'τ Σχιπ. Δεν είμαι σίγουρος 100% τι θα έκανα με τον Ολλανδό. Αν θα τον κρατούσα δηλαδή μετά και τη νέα αποτυχία στα προκριματικά του Μουντιάλ και κυρίως με ποια φόρμουλα θα το έκανα αυτό. Επειδή όμως το κεφάλαιο «Εθνική Ελλάδας» δεν είναι μόνο ο Τζον Φαν'τ Σχιπ ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και ας κρίνουμε με ψυχραιμία.

Το καλό κλίμα είναι όντως σημαντικό

Το λένε όλοι οι ποδοσφαιριστές του συγκεκριμένου συνόλου. Πως «αυτό που βγαίνει προς τα έξω, είναι κι αυτό μέσα στα αποδυτήρια». Και ναι είναι μεγάλη κατάκτηση αν αναλογιστούμε που βρισκόμασταν κατά την περίοδο που προπονητής ήταν ο Αγγελος Αναστασιάδης και το πρώτο διάστημα που είχε αναλάβει ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ.

Είναι μια κατάκτηση του συγκεκριμένου προπονητή και του Τάκη Φύσσα και των ποδοσφαιριστών. Το χρειαζόμασταν για να ηρεμήσουμε επιτέλους, το χρειαζόμαστε εάν θέλουμε να βρεθούμε στα τελικά του Euro 2024. Και κάποια στιγμή πρέπει ν' ακούσουμε και τους ποδοσφαιριστές. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας. Νιώθουν καλύτερα από τον καθένα μας. +1 λοιπόν για τον Τζον Φαν'τ Σχιπ για το αν πρέπει να παραμείνει ή όχι στην Εθνική μας ομάδα.

Να πάρουμε και κανά αποτέλεσμα όμως παιδιά

Στο καλό κλίμα όμως έρχονται να αντιπαρατεθούν τα αποτελέσματα. Για να ακριβολογώ δεν έρχονται τα αποτελέσματα. Αποτυχία στο Nations League, αποτυχία και στα προκριματικά του Μουντιάλ. Θα πει κάποιος «περίμενες να προκριθούμε στο Μουντιάλ;». Οχι, λέω εγώ αλλά τον στόχο τον έθεσε ο ίδιος ο προπονητής όταν είχε αναφερθεί στο «πλάνο Κατάρ».

Θυμίζω πως με Σκίμπε το 2017 (τέσσερα χρόνια πριν και όχι... 14) δίναμε μπαράζ για να προκριθούμε στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Και ήμασταν άτυχοι όχι μόνο γιατί κληρωθήκαμε με τους Κροάτες (τους μετέπειτα φιναλίστ κόσμου) αλλά και γιατί βρεθήκαμε σε κακή βραδιά στον πρώτο αγώνα που χάσαμε με 4-1.

Η Εθνική λοιπόν στον όμιλο που ολοκληρώθηκε δε νίκησε το Κόσοβο (παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε και στα δύο ματς) και δε νίκησε και την Γεωργία εντός έδρας. Στο Nations League δε νίκησε την Σλοβενία (δύο 0-0) ούτε (πάλι) το Κόσοβο εντός έδρας

Ας μείνει ο Φαν'τ Σχιπ για το Nations League

Τελικά να μείνει ή να φύγει ο Τζον Φαν'τ Σχιπ; Από την στιγμή που μέσα μου κι εγώ ο ίδιος δεν έχω απάντηση θα πάω με τους ποδοσφαιριστές. Τον θέλουν; Ας μείνει. Ας μείνει με συμβόλαιο 1+1. Το πρώτο «1» να είναι το τι θα καταφέρει η Εθνική στο Nations League και να κριθεί. Φυσικά στόχος θα είναι μόνο η πρώτη θέση στον όμιλο η οποία θα μας δίνει και ένα μαξιλαράκι για τα προκριματικά του Euro2024.

Την ανανέωση του για το υπόλοιπο +1 θα το κρίνει το αποτέλεσμα. Τα καταφέρνουμε; Ο Ολλανδός παραμένει και για τα προκριματικά του Euro. Δεν τα καταφέρνουμε, η ΕΠΟ θα πρέπει να πάει σε μια επιλογή όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη για την πιο κρισιμη προκριματική φάση των τελευταίων ετών.

Αμεσα να βρεθεί έδρα

Ο άνθρωπος που έκατσε, σκέφτηκε, έκρινε κι αποφάσισε πως η Εθνική πρέπει να μετακομίσει στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να βραβευτεί ως «υπάλληλος της 4ετίας» στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Προφανώς δεν θα θυμόταν ότι την πρόκριση για το Euro του 2004 την είχαμε πάρει στην «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Ούτε πως την πρόκριση για το Mουντιάλ του 2014 την είχαμε πάρει στο «Καραϊσκάκης».

Ο δε Τζον Φαν'τ Σχιπ έπρεπε να φτάσουμε στην 10η και τελευταία αγωνιστική των προκριματικών για να πει πως «Αυτό είναι ένα ΠΡΟΒΛΗΜΑ που υπάρχει εδώ και καιρό. Θα μας άρεσε να παίζαμε σε ένα γήπεδο όπου οι φίλαθλοι θα είναι περισσότερο κοντά σε εμάς. Ευελπιστώ στο μέλλον αυτό να γίνει πραγματικότητα».

Ο άνθρωπος δηλαδή που εμπιστεύτηκε η ΕΠΟ έχει εντοπίσει το πρόβλημα και με την υποσημείωση πως «υπάρχει εδώ και καιρό», αλλά ουδείς δεν κάνει τίποτα γι' αυτό! Η Εθνική θα πρέπει από σήμερα να βρει τη νέα έδρα της Εθνικής. «Καραϊσκάκης», «Αγιά Σοφιά» ή «Λεωφόρος». Με όλο τον σεβασμό στην Θεσσαλονική το προπονητικό κέντρο της Εθνικής είναι στην Αθήνα. Οσο για την επαρχία; Ας αποφασίσει η διοίκηση κάποια φιλικά να δίνονται εκεί.

Ψυχραιμία για να μη κάψουμε μια αξιόλογη γενιά

Ναι αποτύχαμε. Ναι κλείνουμε 8ετία χωρίς να βρεθούμε σε μεγάλη διοργάνωση και χωρίς να μπορούμε να νικήσουμε την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Νομίζω όμως θα συμφωνήσουμε πολλοί πως πρόκειται για μια καλή φουρνιά.

  • Βλαχοδήμος 27
  • Χατζηδιάκος 24
  • Μαυροπάνος 23
  • Τσιμίκας 25
  • Γιαννούλης 26
  • Αλεξανδρόπουλος 19
  • Μπουχαλάκης 28
  • Μπακασέτας 28
  • Τζόλης 19
  • Μασούρας 27
  • Πέλκας 28
  • Βρουσάι 23
  • Παυλίδης 22
  • Δουβίκας 22

Υπάρχει ένα ζήτημα στην θέση του δεξιού μπακ (καθιερώθηκε στα τελευταία ματς ο Ανδρούτσος) και ένα στην θέση του φορ. Δουβίκας και Παυλίδης και Γιακουμάκης δεν μπορούν να μπουν ακόμα στα... παπούτσια του Μήτρογλου ο οποίος μπορούσε να κάνει την μισή φάση γκολ.

Ποιος είναι ο κύριος Δημητρίου;

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως ο Τζον Φαν'τ Σχιπ και το θέμα του είναι το «δέντρο». Το «δάσος» είναι η ΕΠΟ και ποιος θα πάρει τις αποφάσεις. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου μετά το τέλος του αγώνα ρωτήθηκε αρχικά για την επόμενη μέρα της Εθνικής. Η πρώτη απάντηση που έδωσε ήταν «Το πλάνο δεν μπορώ να σας το αναφέρω. Θα αποφασίσει η διοίκηση για το μέλλον της Εθνικής». Οι δημοσιογράφοι επέμειναν για την προσωπική του άποψη κι απάντησε ξανά «Δεν μπορώ τώρα να εκφραστώ. Θέλω να πάρω όλες τις απόψεις των συνεργατών μου».

Με όλο τον σεβασμό για τον κύριο Δημητρίου, αναρωτιέμαι ποιος είναι που θα αποφασίσει για το μέλλον της Εθνικής. Δεν στέκομαι μόνο στον κύριο Δημητρίου επί προσωπικού. Αν λέγοταν Γκιρτζίκης ή Σαρρής την ίδια απορία θα είχα. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Και θα ήταν καλό να γνωρίζουμε και ποιοι είναι οι συνεργάτες του κυρίου Δημητρίου που θα αποφασίσουν για το μέλλον της ομάδας. Πως θα αξιολογήσουν δηλαδή τον Τζον Φαν'τ Σχιπ και τους παίκτες. Με ποια -ποδοσφαιρικά (;)- κριτήρια θα το κάνουν και γιατί να εμπιστεύτουμε τα κριτήριά τους; Θα ήμουν πιο ήρεμος εάν ο κύριος Δημητρίου έλεγε «υπάρχει ο κύριος Κωνσταντινίδης και ο κύριος Φύσσας. Περιμένουμε την έκθεσή τους και την εισήγησή τους». Το «θ' αποφασίσει η διοίκηση για το μέλλον της Εθνικής» με τρομάζει.

Δυστυχώς ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν είναι πια πρόεδρος της ΕΠΟ. Εκεί τουλάχιστον δεν θα αναρωτιόμουν ποιος είναι ο κύριος Ζαγοράκης. Τουλάχιστον θα ήξερα πως θα το έκανε με αγάπη για την Εθνική μαζί με τον Τάκη Φύσσα και αν μη τι άλλο θα υπήρχαν ποδοσφαιρικά κριτήρια στην τελική τους απόφαση.

Τώρα;

Τώρα έχουμε 15 Νοεμβρίου με την προκριματική φάση να τελειώσε και να έχουμε τα ίδια ερωτήματα που είχαμε μετά τον Σκίμπε. Δηλαδή τι θα γίνει με τον προπονητή (θα έπρεπε να γνωρίζει ήδη ο οργανισμός της Εθνικής) και σε ποιο γήπεδο θα παίζουμε (θ' αργήσουμε να μάθουμε).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης