Επειτα από δύο χρόνια, οι γυναίκες του Ιράν θα πάνε ξανά στο γήπεδο

Επειτα από δύο χρόνια, οι γυναίκες του Ιράν θα πάνε ξανά στο γήπεδο

Κώστας Τόπας
Επειτα από δύο χρόνια, οι γυναίκες του Ιράν θα πάνε ξανά στο γήπεδο

bet365

Επειτα από δύο χρόνια οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα στις 12 Οκτωβρίου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ανδρικής ομάδας του Ιράν με τη Νότια Κορέα στην Τεχεράνη.

Ιστορικής σημασίας θα είναι ο αγώνας του Ιράν με τη Νότιο Κορέα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, καθώς οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε γυναίκες να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

«Η παρουσία γυναικών έχει εγκριθεί για τον αγώνα μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου του Ιράν και της Νότιας Κορέας», ανακοίνωσε αυτή την Κυριακή η Λέσχη Νέων Δημοσιογράφων (YJC), μια υπηρεσία που συνδέεται με την κρατική τηλεόραση.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Αζάντι» στην Τεχεράνη, το ίδιο στάδιο που υποδέχτηκε για τελευταία φορά τις γυναίκες στις εξέδρες. Συγκεκριμένα το 2019, περίπου 3.500 Ιρανές που έδωσαν το «παρών» στο «Αζάντι», φιλοξενήθηκαν σε ξεχωριστή εξέδρα, μακριά από τους άνδρες φιλάθλους.

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος γυναικών στο γήπεδο συνδέθηκε με ένα επεισόδιο που συγκλόνισε την ιρανική κοινή γνώμη. Τον τραγικό θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2019 μιας κοπέλας, της Σαχάρ Κονταγιάρι, η οποία αυτοπυρπολήθηκε αφού πίστεψε ότι θα καταδικαστεί σε φυλάκιση, επειδή προσπάθησε να εισέλθει στο γήπεδο.

Η FIFA πίεσε για χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδά του για γυναίκες, αλλά μέχρι το 2019 η Τεχεράνη είχε επιτρέψει περιορισμένο αριθμό γυναικών μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Τώρα ο αγώνας του Ιράν με τη Νότια Κορέα στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να σηματοδοτήσει το οριστικό σημείο καμπής για τις γυναίκες, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν κανονικά σε ένα γήπεδο και να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα