Η συγκλονιστική ιστορία του παππού του Μάτι Κας, που τον «οδηγεί» στην εθνική Πολωνίας

Η συγκλονιστική ιστορία του παππού του Μάτι Κας, που τον «οδηγεί» στην εθνική Πολωνίας

Κώστας Ευθυμιάδης
Η συγκλονιστική ιστορία του παππού του Μάτι Κας, που τον «οδηγεί» στην εθνική Πολωνίας

bet365

Εγγονός Πολωνών προσφύγων ο Μάτι Κας τρέχει τις διαδικασίες για να πάρει πολωνικό διαβατήριο.

O Μάτι Κας έχει ξεκινήσει την φετινή σεζόν στην Premier League με τις καλύτερες εμφανίσεις του με την φανέλα της Αστον Βίλα.

Ωστόσο, θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και με την φανέλα μιας εθνικής ομάδας. Βλέποντας πως τα πράγματα είναι δύσκολα με την εθνική Αγγλίας, στράφηκε στην εθνική Πολωνίας. Η μητέρα του, Μπάρμαπρα Τομασέφσκα, κατάγεται από την Πολωνία και η οικογένειά του μαζεύει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπορέσει να φορέσει την φανέλα της εθνικής Πολωνίας, όποτε και αν προσκληθεί.

Η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων ωστόσο είναι ένας γολγοθάς για την μητέρα του, η οποία ωστόσο διηγήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την παρακάτω συγκλονιστική ιστορία, εξηγώντας τις ρίζες του Κας με την Πολωνία.

Εξορία στην Σιβηρία και ταξίδι στην Τανγκανίκα

Η μητέρα του γεννήθηκε στην Αγγλία από Πολωνούς γονείς οι οποίοι κατάγονταν από το Γκντανσκ. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η οικογένειά της έφυγε από την χώρα και προσπάθησε να επιβιώσει δραπετεύοντας αρχικά στη Σιβηρία και μετά στην Αφρική

Το 1936, ο παππούς του Κας, Ριζάρντ Τομασέφσκι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στανισλάβοφ της σημερινής Ουκρανίας. Ο Σοβιετικός στρατός είχε πάρει υπό τον έλεγχό του την περιοχή και η οικογένειά του εξορίστηκε και στάλθηκε στην Σιβηρία. Κάποιοι δολοφονήθηκαν, όμως αυτός γλίτωσε.

Μαζί με τις δύο αδερφές του και την μητέρα τους βρέθηκαν στην Σιβηρία και μετά από δύο χρόνια απελευθερώθηκαν, ψάχνοντας για μία στέγη να μείνουν. Πέρασαν στο Ιράν και μετά στην Ινδία για να καταλήξουν στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Τανγκανίκα. Εκεί βρέθηκαν άστεγοι Πολωνοί μετά από συμφωνία των Αγγλων με αφρικανικά κράτη. Πάνω από 6.000 οικογένειες μεταφέρθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και ο παππούς του Κας με την οικογένειά του.

Για καλή τους τύχη οι κάτοικοι στην περιοχή τους υποδέχτηκαν φιλικά γνωρίζοντας το τι έχουν τραβήξει και τους βοήθησαν στο να σταθούν στα πόδια τους, χτίζοντας οικισμούς.

Πέρασαν εκεί 6 χρόνια (1942-48) μέχρι που αποφάσισαν να πάρουν το καράβι και να ταξιδέψουν στο Λίβερπουλ από την Μομπάσα.

Από την Μομπάσα στο Λίβερπουλ

Το 1948, ο 12χρονος τότε Ριζάρντ με τις αδελφές και τη μητέρα του επιβιβάστηκαν σε πλοίο για το Λίβερπουλ. Ηταν το RMS SCYTHIA που απέπλευσε από την Μόμπασσα. Εγκαταστάθηκαν στο Λίβερπουλ και αφού τα χρόνια πέρασαν, ο παππούς του παντρεύτηκε το 1964, για να αποκτήσει τρία χρόνια μετά την κόρη του, Μπάρμπαρα, μητέρα του ποδοσφαιριστή της Βίλα.

Το 1974 πήραν την βρετανική υπηκοότητα, με τον παππού του Κας να δουλεύει σε εργοστάσιο και την γιαγιά του νοσοκόμα. Η οικογένεια κατάφερε να επιβιώσει και η Μπάρμπαρα μεγάλωσε και παντρεύτηκε κάνοντας τρία παιδιά με τον Στιούαρτ Κας, πρώην ποδοσφαιριστή.

Οικογένεια Κας

Η μητέρα του μιλά άπταιστα πολωνικά και ήδη έχει αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες για λογαριασμό του γιου της. Σύμφωνα με τα πολωνικά ΜΜΕ, έχει συγκεντρώσει τα έγγραφα και πρέπει να σταλούν σε μεταφραστή και από εκεί στην Πολωνία για να τρέξουν οι διαδικασίες.

Αν όλα πάνε καλά, τον Νοέμβριο θα έχει το διαβατήριο και αν κληθεί στην εθνική Πολωνίας, τότε θα κάνει το ντεμπούτο του στα προκριματικά του Μουντιάλ, κόντρα σε Ανδόρα και Ουγγαρία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, sportowefakty.wp.pl
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα