Ο Κορμπεράν αγόρασε την ευκαιρία του

Ο Κορμπεράν αγόρασε την ευκαιρία του

Ο Κορμπεράν αγόρασε την ευκαιρία του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το στρατηγικό ρίσκο του Ισπανού προπονητή στο τελευταίο διάστημα της κανονικής διάρκειας, αλλά και για την εικόνα βελτίωσης του Ολυμπιακού, η οποία θα είχε σβήσει αν δεν υπήρχε ο “ήρωας” Βατσλίκ.

Αν έκανε κάποιο λάθος ο Ολυμπιακός στην διαχείριση των καταστάσεων του παιχνιδιού και των συναισθημάτων του, ήταν η επιλογή που έκανε στο τελευταίο διάστημα της κανονικής διάρκειας να παίξει ανοιχτά, για να πετύχει δεύτερο γκολ και όχι συντηρητικά. Ένας άλλος προπονητής στη θέση του Κάρλος Κορμπεράν μπορεί να είχε κάνει τη στρατηγική επιλογή να κάνει πιο συντηρητική ανάπτυξη επιθέσεων, σε χαμηλότερο ρυθμό και με λιγότερους παίκτες στο αντίπαλο μισό. Ο Ισπανός όμως έκρινε ότι ήταν προτιμότερη η επιλογή να επιτεθεί. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν λειτούργησε αποτελεσματικά η στρατηγική του, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες για να πετύχει το δεύτερο γκολ και να ησυχάσει για την πρόκριση. Επειδή όμως δεν πέτυχε το γκολ, αντί να πανηγυρίσει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια, λαχτάρησε αφού ο Απόλλων εκμεταλλεύτηκε μια κατάσταση κατά την οποία δεν βρήκε καλά οργανωμένη την άμυνα του Ολυμπιακού και χάρη στην ολιγωρία των αμυντικών πέτυχε το γκολ που έστειλε την παρτίδα στην παράταση.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ήταν μιας ομάδας που προσπαθούσε να παίξει σωστά. Είχε καλά τοποθετημένη την ομάδα του όταν ξεκινούσε την ανάπτυξη των επιθέσεων, είχε συνοχή όταν έστηνε το αμυντικό του μπλοκ στο μεσαίο τρίτο του τερέν, είχε συγχρονισμό όταν αποφάσιζε να ανεβεί ψηλά στο τερέν για να πιέσει στην μπάλα, είχε συγχρονισμό όταν αποφάσιζε να κάνει άμεσο πρέσινγκ για την επανάκτηση της μπάλας όταν την έχανε κοντά στην αντίπαλη εστία.

Με το αγωνιστικό του πλάνο ο Ολυμπιακός δημιούργησε ευκαιρίες μεγάλης αξίας. Οι εκτελεστές όμως αστόχησαν ή εμποδίστηκαν από τους αντιπάλους, κι έτσι στην περίπτωση που ο Βατσλίκ δεν έκανε όσα έκανε στην διαδικασία των πέναλτι και ο Ολυμπιακός έχανε την πρόκριση στην φάση των ομίλων του Europa League ο Κορμπεράν θα είχε “γράψει” μια αποτυχία και κανείς δεν θα έδινε σημασία στο γεγονός ότι η αγωνιστική εικόνα του στα τελευταία ματς είναι μιας ομάδας που βελτιώνει την αγωνιστική συμπεριφορά της και στις τέσσερις φάσεις παιχνιδιού.

Παρεμπιπτόντως, ο ήρωας της βραδιάς δήλωσε στην CosmoteTV ότι οι επιλογές του και η σιγουριά του οφείλονταν στην προετοιμασία που είχε κάνει για τα πέναλτι με τους προπονητές του.

Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος και παρουσιάζει αδυναμίες. Πώς να είναι όμως έτοιμη μια ομάδα που δουλεύει για μόλις 25 ημέρες με τον νέο του προπονητή, ο οποίος δουλεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι 39 ετών; Όσοι δεν ζούμε στο προπονητήριο του Ολυμπιακού προφανώς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το πρώτο διάστημα, αυτών των -4 εβδομάδων του Ισπανού προπονητή. Κρίνουμε μόνο αυτό που βλέπουμε στο τερέν. Στα τρία τελευταία παιχνίδια η αγωνιστική συμπεριφορά του Ολυμπιακού δημιουργεί αίσθηση βελτίωσης. Κι αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας, δεδομένου ότι ο Κορμπεράν ανέλαβε τον Ολυμπιακό στην στιγμή των ευρωπαϊκών προκριματικών και με τη συνείδηση ότι πρέπει να καταφέρει να βάλει την ομάδα του στην φάση των ομίλων του Europa League.

Τώρα, με την πρόκριση στα χέρια και τις μεταγραφές που γίνονται, ο Ισπανός προπονητής έχει αγοράσει την ευκαιρία του να μας δείξει τον Ολυμπιακό που έχει στο μυαλό του, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα έχει τις προδιαγραφές που θα τον βοηθήσουν να το κάνει, δεδομένου ότι μετασχηματίζει το ρόστερ του με οδηγό τις εισηγήσεις του νέου προπονητή του. Χρόνος δεν υπάρχει, δεδομένου ότι τα ματς θα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Αυτή η πρόκριση όμως είναι η μεγαλύτερη ώθηση που θα μπορούσε να πάρει ένας προπονητής στην δεδομένη στιγμή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.