Μαξίμοβιτς, αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ

Μαξίμοβιτς, αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ

Μαξίμοβιτς, αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το παιχνίδι της Χάιντουκ ανάμεσα στις γραμμές για την αξιοποίηση του Λιβάγια, και την απόδοση του Σέρβου διεθνούς μέσου της Χετάφε απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά και το στιλ παιχνιδιού του Μάρκο Λιβάγια, όταν άκουγες ότι έχει γίνει ο βασιλιάς της Χάιντουκ δεν χρειαζόταν καν να δεις το παιχνίδι της για να υποθέσεις τις αρχές του παιχνιδιού της στο επιθετικό κομμάτι. Προκειμένου να αξιοποιήσει ένας προπονητής τα προτερήματα του Λιβάγια χρειάζεται να τον τοποθετεί μπροστά από την τελευταία αμυντική γραμμή του αντιπάλου και να του φέρνει κοντά συμπαίκτες για να συνδυαστεί.

Αυτό υποθέταμε ότι θα έκανε ο Ιβάν Λέκο, ο προπονητής της Χάιντουκ στο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Σπλιτ, και αυτό έκανε. Και παρόλο που αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, υπήρξε ένα σημαντικό διάστημα παιχνιδιού, στο β’ ημίχρονο, κατά το οποίο η Χάιντουκ έστησε ένα μικρό πάρτυ συνεργασιών ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ, στον χώρο μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς του.

Αυτό το παιχνίδι η Χάιντουκ το συνέχισε, φυσιολογικά, στο ματς της Κυριακής απέναντι στην Σλάβεν για το πρωτάθλημα. Μόνο ο Λιβάγια βρήκε 10 ευκαιρίες για να εκτελέσει, και ήταν οι περισσότερες λίγο έξω ή λίγο μέσα από την γραμμή της μεγάλης περιοχής. Με αυτό το μοτίβο επιθετικής ανάπτυξης η Χάιντουκ πέτυχε τα 2 από τα 3 γκολ της σε αυτό το ματς.

Βλέποντας όλα τα παραπάνω σκεφτόμουν πόσο ανάγκη έχει ο ΠΑΟΚ από έναν κεντρικό μέσο με την ικανότητα να κρατάει τη θέση του μπροστά από τους στόπερ και να χαλάει το παιχνίδι ενός αντιπάλου που θέλει να παίζει σε αυτόν τον χώρο, μπροστά από την τελευταία αμυντική γραμμή του.

ο Μαξίμοβιτς

Αυτόν τον ποδοσφαιριστή είδα παρακολουθώντας το Χετάφε - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Κυριακής - δηλαδή έναν παίκτη με τα στοιχεία που γυρεύει ο Λουτσέσκου: τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Μολονότι η θέση του ήταν αυτή του αριστερού εσωτερικού μέσου, ο δεξιοπόδαρος κεντρικός χaφ έκανε πολλή δουλειά “6αριού” σε ένα πολύ απαιτητικό ματς για την Χετάφε στην φάση άμυνας, όπως αποτυπώνεται και στο heatmap της απόδοσής του παραπάνω. Ο 28χρονος Σέρβος διεθνής μέσος τοποθετήθηκε πολλές φορές μπροστά από τους στόπερ της Χετάφε προκειμένου να εμποδίσει ή έστω να ενοχλήσει τους δύο και τρεις ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα που τοποθετούσε εκεί ο Τσάβι για να συνεργαστούν και να βρουν τρόπο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Και χάρη στην ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι και να παίρνει γρήγορα καλές αποφάσεις ο Μαξίμοβιτς, που έπαιξε πολλές φορές man to man φεύγοντας από τον χώρο του για να ακολουθήσει την κάθετη κίνηση ενός αντιπάλου ήταν αποτελεσματικός και στις αμυντικές μονομαχίες.

Αν κανείς αναλογιστεί ότι αυτό το παιχνίδι που έκανε απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν, σύμφωνα με το Wyscout, πιο κάτω από τον μέσο όρο του σε μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους της απόδοσης, εύκολα φτάνει στο συμπέρασμα ότι σε ένα λιγότερο από “τυπικό” παιχνίδι του ο Μαξίμοβιτς θα αναβάθμιζε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ και θα τον βοηθούσε πολύ για να έχει ισορροπία στις διαφορετικές φάσεις του παιχνιδιού.

Είναι άλλη συζήτηση το τι χρειάζεται να κάνει ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς με την Χάιντουκ, εκεί που δεν έχει έναν Μαξίμοβιτς και άλλη το αν του χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Μαξίμοβιτς. Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης είναι εύκολο και οδηγεί στην “εννοείται” απάντηση. Στο πρώτο σκέλος ο Λουτσέσκου χρειάζεται να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει αυτό το δυνατό σημείο του παιχνιδιού της Χάιντουκ με τους παίκτες που έχει. Άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο αμυντικό κομμάτι, και υπέρβαση από τους κεντρικούς μέσους που θα επιλέξει για αυτό το παιχνίδι. Αυτός είναι ο τρόπος για να μειώσει τις πιθανότητες της Χάιντουκ να πετύχει γκολ. Από τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο ΠΑΟΚ προκειμένου να καλύψει μια σημερινή αδυναμία του παιχνιδιού του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πρόκριση. Διότι συμβαίνει αυτή η αδυναμία να συμπίπτει με το πιο δυνατό στοιχείο της αντιπάλου του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.