Αρκεί να παραμείνει ψύχραιμος ο Λουτσέσκου

Αρκεί να παραμείνει ψύχραιμος ο Λουτσέσκου

Αρκεί να παραμείνει ψύχραιμος ο Λουτσέσκου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ ενόψει των αγώνων με την Μπεϊτάρ, δηλαδή τον κίνδυνο να χάσει την ψυχραιμία του επειδή δεν έχει κάνει ακόμη μεταγραφές.

Αν κρίνεις μόνο από την εικόνα, δίχως να μπαίνεις στην διαδικασία της ανάλυσης, εύκολα λες ότι ο ΠΑΟΚ που “είδες” στο πρώτο φιλικό δεν ήταν μια ομάδα που σε ψήνει ότι σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμη για να κάνει το πρώτο μέρος της τόσο σοβαρής δουλειάς όπως είναι η προσπάθεια να προκριθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League. Αν όμως κάνεις μια δεύτερη σκέψη και αναλογιστείς αν έχει ή όχι έντεκα “βασικούς” ποδοσφαιριστές για να δημιουργήσει μια ενδεκάδα που θα μπορεί να σηκώσει την απαίτηση να τα καταφέρει σε μια διπλή παρτίδα στην οποία μπαίνει ως φαβορί, εύκολα φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει μπροστά του μια πρόκληση υπέρβασης με όρους αγωνιστικούς. Η πρόκληση για τον ΠΑΟΚ στην δεδομένη στιγμή είναι κυρίως ψυχολογική: μια ομάδα που πέρσι τα “χάλασε” στα κρίσιμα, υπό πίεση, δηλαδή στα play-offs του πρωταθλήματος έχει χάσει σήμερα τον αρχηγό της, που ήταν ηγέτης της στο τερέν, και πρέπει να φανεί πιο δυνατή ψυχολογικά τώρα που θα αγωνιστεί υπό την πίεση που ασκεί το βάρος των απαιτήσεων.

Πώς γίνεται να τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ στην δεδομένη στιγμή και να αποδώσει σε αυτά τα ματς με την Μπεϊτάρ τα αναμενόμενα ώστε να τα καταφέρει ακόμη και αν δεν προστεθεί εγκαίρως κανένας “ενδεκαδάτος” ποδοσφαιριστής; Επειδή όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψυχολογικό κομμάτι, όλα εξαρτώνται από αυτόν που επηρεάζει, αν δεν ορίζει, την νοοτροπία και επηρεάζει την ψυχολογία. Δηλαδή όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην νοοτροπία και την ψυχολογία του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Μέχρι την Τετάρτη ο Λουτσέσκου είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα, συγκριτικά με το προηγούμενο καλοκαίρι, την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Με λιγότερο εκνευρισμό, τουλάχιστον στην δημόσια συμπεριφορά του, και μεγαλύτερη ικανότητα για υπομονή. Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν η πρώτη φορά που, σε ήπιο τόνο, εκδήλωσε δημοσίως την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει ενισχυθεί εγκαίρως και επαρκώς. Ο Ρουμάνος προπονητής όμως έχει επίγνωση, δηλαδή γνωρίζει ότι η διοίκηση ξεκίνησε εγκαίρως τις προσπάθειες για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές. Ανεξάρτητα από την ικανότητα των στελεχών στις διαπραγματεύσεις όμως υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: σήμερα καίγονται μόνο οι ομάδες που μπαίνουν τόσο νωρίς στις προκριματικές φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και σε αυτές τις ομάδες κανείς δεν βιάζεται να μεταγραφεί. Οι ποδοσφαιριστές έχουν άλλες προτεραιότητες στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου. Μας αρέσει ή όχι, των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η διοίκηση του ΠΑΟΚ επαναλαμβάνει ότι θα γίνουν μεταγραφές και ότι το μπάτζετ αρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του Λουτσέσκου, η πρώτη ανάγκη του ΠΑΟΚ σήμερα δεν είναι να αποκτήσει έναν σέντερ φορ ή ένα 6αρι - είναι να παραμείνει ψύχραιμος. Διότι αν χάσει την ψυχραιμία του είναι δεδομένο ότι θα συντηρήσει ή και θα μεγαλώσει τον εκνευρισμό της ομάδας του, δηλαδή των ποδοσφαιριστών του, που είναι άνθρωποι και όχι μηχανήματα.

Αν είναι ψύχραιμος, και δεν σταθεί πολύ άτυχος με τραυματισμούς και απρόβλεπτες απουσίες, ο ΠΑΟΚ θα έχει τις προδιαγραφές για να προκριθεί επί της Μπειτάρ και να κερδίσει μια εβδομάδα μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League προκειμένου να δυναμώσει και να αυξήσει τις πιθανότητές του να φτάσει μέχρι την φάση των ομίλων.

Προφανώς ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να απαιτήσει από τους πολλούς, δηλαδή από τους οπαδούς, να μείνουν ψύχραιμοι. Πρέπει όμως να φροντίσει, κάνοντας ότι μπορεί, για να κρατήσει ψύχραιμο τον προπονητή του - δηλαδή να τον πείσει ότι στην εξέλιξη του καλοκαιριού θα βρει τα εργαλεία που του λείπουν σήμερα για να μοντάρει, εγκαίρως, μια ομάδα που θα τον πείθει περισσότερο για τις δυνατότητες και την προοπτική της στη σεζόν. Διότι αν χάσει την ψυχραιμία του ο Λουτσέσκου, δεν θα πάει καλά όλο αυτό στο Conference και τότε ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.