Άλλο μια βραδιά… άλλο μια χρονιά και για τον ΠΑΟΚ

Άλλο μια βραδιά… άλλο μια χρονιά και για τον ΠΑΟΚ

Άλλο μια βραδιά… άλλο μια χρονιά και για τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τους πρώτους επίσημους αγώνες του Δικεφάλου με τους Ιρλανδούς και τις ιδιαιτερότητες που αυτοί έχουν τώρα στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Από σήμερα το βράδυ ο Δικέφαλος του Βορρά θα βρίσκεται στο Δουβλίνο. Με βάση τις προβλέψεις, αύριο Δευτέρα η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα φθάσει κοντά στους 41 βαθμούς. Στην Ιρλανδική πρωτεύουσα το θερμόμετρο θα δείχνει 11! Αν δεν κάνω… μεγάλο λάθος, η διαφορά φθάνει στους 30!! Να ένας παράγοντας για το ματς αυτό. (Αλλά και για το δεύτερο…).

Τρίτη βράδυ ο ΠΑΟΚ κοντράρεται με τους Μποέμιανς, ομάδα που φέτος μετράει 22 επίσημα παιχνίδια. Ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και έχουν δώσει 20 ματς πρωταθλήματος και αλλά δύο στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ, όπως όλοι γνωρίζουν, στο επιβλητικό Aviva Stadium, θα δώσει το πρώτο του ματς για φέτος.

ΠΑΟΚ

Και ενώ μόνο ένας παίκτης του ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί για 90 ολόκληρα λεπτά (έστω και σε φιλικό παιχνίδι) η Μποέμιαν πέρα από τον ρυθμό αγώνων, διανύει και περίοδο φορμαρίσματος. Στα πέντε τελευταία της επίσημα παιχνίδια μετράει τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία. Συνολικός απολογισμός τερμάτων σε αυτά τα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος και τα δύο ευρωπαϊκά, 13-1! Καλή λοιπόν και η αυτοπεποίθησή τους.

Γιατί ξεκινάω με αυτό τον τρόπο; Μα γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αντικειμενικά στοιχεία που δεν αμφισβητούνται για το timing που γίνεται αυτή η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων.

«Μα ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος. Έχει ακριβότερο μπάτζετ. Είναι πιο έμπειρος. Έχει πιο ποιοτικούς παίκτες…». Να, μία ανταπάντηση. Αλήθεια είναι και αυτή…

Αλλά…

Εδώ επάνω μπαίνει το μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιληφθεί κάθε φίλαθλος ή ποδοσφαιράνθρωπος όταν συγκρίνει δύο ομάδες που… ναι μεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά πρόκειται να αναμετρηθούν για μία πρόκριση σε έναν ή σε δύο μόνο αγώνες.

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος ότι… άλλο να παίζει ΠΑΟΚ-Μποέμιαν σε μια βραδιά και άλλο σε ένα πρωτάθλημα; Τη μία ή τις δύο βραδιές, ο πιο αδύναμος έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Αν βέβαια ο ΠΑΟΚ παίξει με τους Ιρλανδούς 10 φορές, θα τους κερδίσει τις 7. Αν ο ΠΑΟΚ συμμετάσχει στο ίδιο πρωτάθλημα με αυτή την ομάδα του Δουβλίνου, θα την αφήσει πίσω του, πάνω από 30 βαθμούς… Γιατί; Μα γιατί στη διάρκεια ξεχωρίζει ο καλύτερος. Στη μία βραδιά, ο πιο αδύναμος έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει ένα αποτέλεσμα. Στις πολλές, δεν έχει… τύχη.

Περέιρα

Άλλα παραδείγματα…

Αν η ΑΕΚ έπαιζε στο ίδιο πρωτάθλημα με τη Βελέζ θα την άφηνε πίσω της πάνω από 20 πόντους. Στα δύο ματς, οι Βόσνιοι κατάφεραν να προκριθούν για ένα πέναλτι!

Αν ο Άρης έπαιζε με αυτή την Αστάνα 20 φορές, θα την κέρδιζε 14-15. Να όμως που σε δύο αγώνες, αποκλείστηκε για ένα γκολ!

Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά και κάθε φορά έχουμε αυτές τις επιπόλαιες κρίσεις σε διπλά ματς και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, όπου οι ελληνικές ομάδες ΔΕΝ είναι έτοιμες και δεν έχουν βρει τη φόρμα τους;

«Αν δεν περάσει και αυτό το χωριό… Μα αυτοί είναι καφενείο. Δεν γίνεται να μην περάσει». Τι κουραστικά και τι ανούσια όλα αυτά; Πόσο κακό κάνουν; Λες και εμείς έχουμε τις ομαδάρες και οι άλλοι παίζουν με… υφασμάτινες μπάλες πάνω στο τσιμέντο.

Πέρσι τέτοιο καιρό ο ΠΑΟΚ απέκλειε την Μπενφίκα! Ε και; Αποθεώνονταν το.., πλάνο Ρέμπε και δημιουργούνταν προσδοκίες για μία καταπληκτική χρονιά, επειδή σε μία βραδιά ο ΠΑΟΚ «έκλεψε» ένα ματς από τους Πορτογάλους! Γιατί να επικρατεί τόσο μεγάλη «αμπαλοσύνη»;

Ή μήπως επειδή η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τους Βόσνιους με αυτό τον τρόπο, πάει να πει ότι έχει κακή ομάδα και πρέπει ο Μελισσανίδης να πάρει την σκούπα ( τι μου θυμίζει αυτό…) έτσι ώστε να ικανοποιήσει το κοινό που διψάει για… αίμα και ποδοσφαιρικούς αποκεφαλισμούς. Αστεία πράγματα…

Αλλά φθάνει τόσο. Όποιος νιώθει… νιώθει. Αυτονόητα είναι αυτά που γράφω και προφανώς ο ΠΑΟΚ έχει ήδη παραδειγματιστεί από τα παθήματα των άλλων ελληνικών ομάδων στη νεοσύστατη διοργάνωση.

ΟΧΙ! Δεν προσπαθώ να παρουσιάσω την Μποέμιαν ως ένα μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει η θέση της στο ranking της UEFA (320). Απλά και αυτό το ποδοσφαιρικό μέγεθος, στη συγκεκριμένη καλοκαιρινή περίοδο, έχει παραπάνω πιθανότητες για την έκπληξη, από ό τι «λένε» οι 221 θέσεις διαφοράς από τον ΠΑΟΚ.

Τζόλης

Η ουσία είναι ότι ΕΙΔΙΚΑ σε αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει εύκολο ματς. Ναι! Είναι πιο εύκολο-βατό να παίζεις με τους Μποέμιανς σε σχέση με την Τραπζονσπόρ, την Ουνιόν Βερολίνου ή την Ρούμπιν Καζάν. Στη σύγκριση, υπάρχει… πιο εύκολο και πιο δύσκολο. Από μόνο του όμως ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι εύκολο! Καμία πρόκριση δεν είναι αυτονόητη.

Δηλαδή, μετά από τόσες σφαλιάρες για τις ελληνικές ομάδες, ποιος δεν το καταλαβαίνει ακόμη;

Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό, αυτά τα καλοκαιρινά ματς ανέτοιμων ομάδων, πηγαίνουν στις λεπτομέρειες. Σε ένα φάουλ, δύο κόρνερ, μία ατυχία, ένα σφύριγμα (και χωρίς VAR)…

Μακάρι ο ΠΑΟΚ να είναι τόσο σοβαρός, τόσο έτοιμος και συγκεντρωμένος, ώστε να μην αφήσει τους πιο αδύναμους αντιπάλους του να διεκδικήσουν την πρόκριση σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες.

Ειδικά στις στημένες μπάλες, αναμένεται… πόλεμος!

* Γιατί τέτοιος ξαφνικός πανικός στους επίσημους και ανεπίσημους εκπροσώπους του Ολυμπιακού για την υπόθεση Τζιοβίνκο; Τρεις ημέρες πριν γράφτηκε στην Ιταλία ότι ο Ολυμπιακός έκανε κρούση για τον Ιταλό. Γιατί –ξαφνικά- και από πολλές πλευρές, 72 ώρες μετά, έτρεξαν να το διαψεύσουν; Για όλα υπάρχουν απαντήσεις. Υπομονή…

* Συγνώμη που θα το θέσω έτσι, αλλά… Είχα πολλά-πολλά χρόνια να ακούσω Έλληνα αθλητή να μιλάει και να με αγγίζει με τέτοιο τρόπο όπως έκανε ο Θόδωρος Ιακωβίδης. Ο τρόπος που εκφράζονταν και η αξιοπρέπεια με την οποία έθετε τους προβληματισμούς του και στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε στην ΕΡΤ και στην Ευγενία Γήτα, ήταν για εμένα μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές των τελευταίων ετών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.