Εθνική Ελλάδος: Κωδική ονομασία «γαλανόλευκο» γκολ (vids)

Εθνική Ελλάδος: Κωδική ονομασία «γαλανόλευκο» γκολ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
...

bet365

Η Ελλάδα διατηρεί εσχάτως επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και οι Μάνταλος, Μπακασέτας προβάλουν ως οι κινητήριοι μοχλοί της «γαλανόλευκης» σε εκτελεστικό και δημιουργικό σκέλος.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας κόντρα σε Ιρλανδία και Γαλλία, στις 16 και 19 του μηνός αντίστοιχα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του επόμενου EURO. Για τη «γαλανόλευκη» υπάρχει το… μαξιλαράκι του Nations League όπου εφόσον δεν πάρει το «εισιτήριο» από το group της αυτόματα θα έχει μέσω αυτού μία δεύτερη ευκαιρία, όμως φυσικά το ιδεατό θα είναι να «κλειδώσει» από τώρα την παρουσία της στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πρόκειται για εύκολη αποστολή; Κάθε άλλο με αντιπάλους αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα όπως οι «τρικολόρ» και οι Ολλανδοί, ωστόσο έχουμε αποδείξει πως υπάρχει ταλέντο, ικανότητα, όρεξη, διάθεση και καλό κλίμα. Τι απομένει λοιπόν; Να τα ξεδιπλώσουμε όλα αυτά μέσα στις τέσσερις γραμμές και κυρίως να εκμεταλλευτούμε τη... «μισή» φάση που θα μας παρουσιαστεί, σε αναμετρήσεις με αντίστοιχου βαθμού επικινδυνότητας αντιπάλους όπως οι δύο που ακολουθούν.

Τα έξι... καθαρά ατομικά

Και κάπου εδώ στην κουβέντα μας μπαίνουν λέξεις όπως ο πλουραλισμός και η συνεργασία. Από το 2022 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δώσει 12 ματς, επίσημα ή φιλικά, όπου σημείωσε 17 γκολ, μέσος όρος δηλαδή 1,4 σε κάθε αγώνα. Ικανοποιητικός απολογισμός και συνεχίζουμε.

Τα 17 τέρματα προήλθαν από 10 διαφορετικούς σκόρερ και εδώ… κολλάει ο πλουραλισμός, ενώ την ίδια στιγμή τα περισσότερα, μίνιμουμ 11, ήταν με την μπάλα να «τρέχει» όπου οι διεθνείς μας «βρέθηκαν» μεταξύ τους, έτσι έχουμε και τη συνεργασία που κρίνεται, εύλογα, απαραίτητη.

Εκείνα, τα έξι, που δεν υπήρξε «καθαρή» συνεργασία έστω δύο διεθνών μας είναι…
*Το 1-1 του Μπακασέτα στην Ουγγαρία με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

*Το 2-2 του Φούντα στη Μάλτα, όπου πήρε το «ριμπάουντ» και σκόραρε με δυνατό σουτ.

*Το 1-0 του Πέλκα επί της Β. Ιρλανδίας στη Ριζούπολη, όταν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του γκολκίπερ Πίκοκ και από κοντά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.

*Το 3-1 του Μάνταλου στο ίδιο ματς, όπου «κουβάλησε» την μπάλα για μερικά μέτρα και σκόραρε έξω από την αντίπαλη περιοχή με ένα πολύ ωραίο σουτ.

*Το 2-0 του Μάνταλου κόντρα στο Κόσοβο στο Πανθεσσαλικό, καθώς μπήκε «σφήνα» σε αντίπαλο αμυντικό, έκλεψε και πλάσαρε σε κενή εστία.



*Το 1-0 του Μπακασέτα επί της Κύπρου ξανά στο Βόλο, όταν η μπάλα του στρώθηκε ύστερα από αντίπαλο διώξιμο και με δυνατό σουτ την έστειλε στα δίχτυα.

Οι Μάνταλος, Μπακασέτας «συμμετείχαν ταυτόχρονα» στα πέντε από τα 17 «γαλανόλευκα» τέρματα

Παρατηρώντας το πώς η ομάδα κούνησε πλεκτό θα προσέξουμε πως με τον Α (τελείωμα) ή Β (ανάπτυξη) τρόπο στο συγκεκριμένο κομμάτι «φώναξαν» παρών 13 παίκτες, κάτι που σημαίνει πως στη «γαλανόλευκη» μπορούμε να βρούμε ή να φτιάξουμε γκολ με αρκετούς διαφορετικούς ποδοσφαιριστές.

Οι πλέον επιδραστικοί σε αυτό το κομμάτι είναι οι Πέτρος Μάνταλος και Τάσος Μπακασέτας, καθώς ο πρώτος «συμμετέχει» ουσιαστικά σε 10 και ο δεύτερος σε εννέα, ενώ οι δυο τους «βρέθηκαν» έμμεσα ή άμεσα στα πέντε από τα 17 γκολ, κάτι που τους καθιστά κομβικότατους από τα χαφ και μπροστά.

Σίγουρα σε μία ομάδα 11 ποδοσφαιριστές κάνουν επίθεση και άμυνα ταυτόχρονα, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι δυο τους λαμβάνουν ένα credit παραπάνω, πόσο δε όταν δεν πρόκειται για κλασικούς «φουνταριστούς».

Τα πέντε τέρματα που «βρέθηκαν» άμεσα ή έμμεσα είναι…
*Το 3-0 επί του Γιβραλτάρ όπου η Μάνταλος έκανε το γέμισμα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο Μπακασέτας το εκμεταλλεύτηκε και σκόραρε με ωραίο πλασέ.

*Το 1-0 της Μάλτας όπου ο Μάνταλος έπαιξε στον κενό χώρο για τον Πέλκα που συνέκλινε και με τη σειρά του έπαιξε στον Μπακασέτα, ο οποίος με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

*Το 2-1 επί της Β. Ιρλανδίας όπου ο Μάνταλος έκανε την κάθετη και ο Μπακασέτας με no look πάσα έδωσε την ασίστ στον Μασούρα.



*Το 3-0 με αντίπαλο την Κύπρο στο Πανθεσσαλικό από τον Λημνιό, όπου ο Μπακασέτας έπαιξε για τον Μάνταλο που με τη σειρά του «τσίμπησε» την μπάλα στον νεαρό ακραίο.

*Το 1-0 της Πρίστινα, όπου οι Μάνταλος-Τσιμίκας έκαναν τρόπο τινά το 1-2 και ο πρώτος έστρωσε όμορφα/δύσκολα με τη μία για τον Μπακασέτα, που με μία «βολίδα» σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Τα άλλα έξι γκολ με συνεργασίες

Εκτός όμως των 11 παραπάνω, η «γαλανόλευκη» έχει πετύχει σε αυτό το 1,5 ημερολογιακό έτος ακόμη έξι γκολ, όπου σε όλα «βγήκαν» συνεργασίες.

*Στο 1-0 κόντρα στο Γιβραλτάρ ο Μάνταλος σέντραρε από τα αριστερά, ο Μπάλντοκ έπαιξε στον Μασούρα και εκείνος άνοιξε το σκορ.

*Στο 2-0 στο ίδιο ματς ήταν η σειρά του Τσιμίκα να ψάξει «γαλανόλευκη» φανέλα μέσα στα αντίπαλα καρέ, ο Πέλκας έστρωσε στον Σιώπη και εκείνος βρήκε δίχτυα με σουτ.

*Στο 1-0 επί του Κοσόβου «ήρθε» όταν ο Μάνταλος βρήκε… συστημένα τον Γιακουμάκη και εκείνος με κεφαλιά δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο γκολκίπερ.

*Στο 2-0 κόντρα στην Κύπρο στο Βόλο έγινε όταν ο Μπακασέτας έκλεψε ψηλά και έδωσε πάσα πάρε-βάλε στον Παυλίδη.

*Στο 1-0 του Μπέλφαστ ο Λημνιός πήρε την κατοχή περίπου στη μεσαία γραμμή, «κουβάλησε» την μπάλα και έστρωσε στον Μπακασέτα που «κεραυνοβόλησε» τον αντίπαλο πορτιέρε.

*Στο 1-0 της Ρουμανίας ο Μάνταλος έστρωσε στον Ρότα που με τη σειρά του σέντραρε και Μπουχαλάκης σκόραρε με κεφαλιά.

...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα