Σκωτία – Ισπανία 2-0: Χαϊλάντερ ο ΜακΤόμινεϊ και ιστορική νίκη! (vid)

Scott McTominay

bet365

Με δύο γκολ του «καυτού» Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, η ψυχωμένη Σκωτία νίκησε με το σπαθί της την Ισπανία για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια (2-0) και έκανε το «2 στα 2» στον πρώτο προκριματικό όμιλο του Euro2024.

1ος Όμιλος

Αποτελέσματα

Γεωργία - Νορβηγία 1-1
Σκωτία - Ισπανία 2-0

Βαθμολογία

1. Σκωτία 2 (5-0) 6
2. Ισπανία 2 (3-2) 3
3. Γεωργία 1 (1-1) 1
4. Νορβηγία 2 (1-1) 1
5. Κύπρος 1 (0-3) 0


Επόμενη αγωνιστική 17/6

Νορβηγία – Σκωτία
Κύπρος - Γεωργία

Την τελευταία φορά που η Σκωτία νίκησε την Ισπανία, τον Νόεμβριο του 1984 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Μεξικό (3-1), ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ έπρεπε να… περιμένει άλλα δώδεκα χρόνια για να γεννηθεί. Με δύο γκολ, ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οδήγησε τους ψυχωμένους Σκωτσέζους σε πανάξια νίκη επί των Φούριας Ρόχας (2-0), η οποία τους άφησε μόνους στην κορυφή του πρώτου προκριματικού ομίλου του Euro2024.

Με τρεις αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στην Κύπρο παρέταξε την Σκωτία ο Στιβ Κλαρκ, ο οποίος ξεκίνησε ΜακΤόμινεϊ, Ράιαν Κρίστι και Λίντον Ντάικς αντί των Ράιαν Τζακ, Στιούαρτ Άρμστρονγκ και Τσε Άνταμς.

Με οκτώ (!) αλλαγές σε σχέση με το ματς κόντρα στη Νορβηγία κατέβασε την Ισπανία ο Λουίς Ντε λα Φουέντε, ο οποίος άφησε εκτός αποστολής τους βασικούς Αλεχάντρο Μπάλντε – Ντάνι Όλμο, δίνοντας ευκαιρία για ντεμπούτο σε Πέδρο Πόρο και Νταβίντ Γκαρθία, ξεκινώντας στην κορυφή της επίθεσης τον Χοσέλου, ο οποίος στο παιχνίδι με τους Βίκινγκ σκόραρε δις μέσα σε δύο λεπτά, μπαίνοντας ως αλλαγή.

Λάθος του Πόρο, γκολ του ΜακΤόμινεϊ

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τους γηπεδούχους, οι οποίοι μπήκαν δυνατά και με πίεση και, προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, είχαν καταφέρει να ανοίξουν το σκορ.

Ο Πέδρο Πόρο έδειχνε να ελέγχει την μπάλα στο δεξί άκρο της ισπανικής άμυνας, αλλά γλίστρησε, ο Άντι Ρόμπερτσον καραδοκούσε και την γύρισε στην περιοχή όπου ο ΜακΤόμινεϊ, με σουτ που κόντραρε και στον Ίνιγκο Μαρτίνεθ, νίκησε τον Κέπα, σημειώνοντας αισίως το τρίτο του γκολ (!) σε αυτή την προκριματική φάση (7’).

Και δεν έμελλε να είναι το τελευταίο τέρμα της ημέρας του μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο έδωσε ακόμα περισσότερο ώθηση στους Σκωτσέζους, οι οποίοι άγγιξαν το 2-0 στο 14’, όταν ο Κρίστι εκμεταλλεύτηκε τα κενά στην άμυνα και απείλησε τον Κέπα με δυνατό σουτ που έφυγε ελάχιστα άουτ.

Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι έχαναν σχεδόν όλες τις μονομαχίες, άρχισαν σιγά σιγά να έχουν τον έλεγχο της μπάλας, χωρίς πάντως να απειλούν ιδιαίτερα την εστία του Άνγκους Γκαν, με εξαίρεση μια κεφαλιά του Χοσέλου, με την μπάλα πάντως να καταλήγει στην αγκαλιά του τερματοφύλακα της Σκωτίας.

Αμφότερες βρήκαν… δοκάρι

Ο επιθετικός της Εσπανιόλ άγγιξε το 1-1 σε δύσκολη κεφαλιά όπου, σχεδόν πέφτοντας, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, με τους Σκωτσέζους να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπερασπιστούν το προβάδισμά τους, χωρίς όμως να ξεχνούν την επίθεση.

Μια κεφαλιά άουτ του Ρόδρι και ένα σουτ του Πέδρο Πόρο που έβγαλε δύσκολα ο Γκαν επιβεβαίωσε την άνοδο της Ισπανίας, η οποία πάντως είδε την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Κέπα, σε απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Τζον ΜακΓκίν.

Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία των γηπεδούχων, όταν σε αντεπίθεση ο Λίντον Ντάικς κέρδισε στην κούρσα τον Νταβίντ Γκαρθία και, μόνος του προ του Κέπα, έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

Ο ΜακΤόμινεϊ «χτυπάει» ξανά!

Στην ανάπαυλα, ο Ντε λα Φουέντε έβαλε τον Ντάνι Καρβαχάλ αντί του ελαφρώς τραυματία Πόρο και τον Νίκο Γουίλιαμς αντί του Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, αλλάζοντας πλευρά (από τα δεξιά στα αριστερά) τον Γιέρεμι Πίνο.

Αλλαγή, όμως, υπήρξε και στον πρώτο διαιτητή, αφού ο Ελβετός Σάντρο Σέρερ δεν μπόρεσε να συνεχίσει λόγω ενοχλήσεων και πήγε τέταρτος, με τον συμπατριώτη του Λούκας Φέντριχ να παίρνει την θέση του.

Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η… ερωτική σχέση του ΜακΤόμινεϊ με τα αντίπαλα δίχτυα, τα οποία παραβίασε εκ νέου ο κοκκινομάλλης μέσος, παίρνοντας το ριμπάουντ με σουτ στη κίνηση μέσα από την περιοχή σε αδύναμο διώξιμο του Νταβίντ Γκαρθία, ύστερα από κερδισμένη μονομαχία του Κίεραν Τίρνεϊ απέναντι στον Ντάνι Καρβαχάλ και σέντρα του μπακ της Άρσεναλ (51’).

Ο ΜακΤόμινεϊ έγινε ο πρώτος παίκτης που σημειώνει τουλάχιστον δύο γκολ εις βάρος της Ισπανίας σε αγώνα προκριματικών Euro ή Μουντιάλ από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2006, όταν τα είχε καταφέρει ο Ντέιβιντ Χίλι σε μια ιστορική νίκη της Βορείου Ιρλανδίας επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, δύο χρόνια αργότερα.

Απελπισμένος, ο Ντε λα Φουέντε έριξε τον Ιάγκο Άσπας αντί του Μίκελ Μερίνο ποντάροντας σε πόλυ πιο επιθετική διάταξη, αλλά το πόδι – αλφάδι του ΜακΓκίν έστειλε ξανά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της ισπανικής εστίας σε εκτέλεση φάουλ.

Η Ισπανία έψαξε χωρίς πειστικό τρόπο να μειώσει το σκορ και να μπει στο παιχνίδι, η Σκωτία όμως ήταν άψογα στημένη και την υποχρέωσε δικαίως στην πρώτη της ήττα σε προκριματικά Euro ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Σκωτία (Στιβ Κλαρκ): Γκαν – Πόρτιους, Χάνλεϊ, Τίρνεϊ (76’ Κούπερ) – Χίκεϊ (82’ Πάτερσον), ΜακΤόμινεϊ, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΓκίν (82’ Φέργκιουσον), Ρόμπερτσον – Κρίστι (75’ ΜακΛίν) – Ντάικς (89' Σάνκλαντ).

Ισπανία (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Κέπα – Πέδρο Πόρο (46’ λ. τρ. Ντάνι Καρβαχάλ), Νταβίντ Γκαρθία, Ίνιγκο Μαρτίνεθ, Γκαγιά – Ρόδρι, Μερίνο (57’ Ιάγκο Άσπας) – Πίνο, Ντάνι Θεμπάγιος (79’ Γκάβι), Ογιαρθάμπαλ (46’ Νίκο Γουίλιαμς) – Χοσέλου (67’ Μπόρχα Ιγκλέσιας).


4ος Όμιλος

Αποτελέσματα

Τουρκία - Κροατία 0-2
Ουαλία - Λετονία 1-0


Βαθμολογία

1. Κροατία 2 (3-1) 4
2. Ουαλία 2 (2-1) 4
3. Τουρκία 2 (2-3) 3
4. Λετονία 1 (0-1) 0
5. Αρμενία 1 (1-2) 0


Επόμενη αγωνιστική 17/6

Ουαλία - Αρμενία
Λετονία - Τουρκία


Οι Κροάτες άφησαν στην άκρη την ισοπαλία της πρεμιέρας με την Ουαλία και μέσα στην Τουρκία απέδειξαν γιατί είναι το φαβορί για την πρωτιά του ομίλου. Οι Κροάτες επικράτησαν 2-0, προσπέρασαν τους Τούρκους, έχοντας τον Κόβασιτς σε μεγάλη βραδιά. Ο μέσος της Τσέλσι ήταν ο κορυφαίος του ματς πετυχαίνοντας δυο γκολ στο 20ο και στο 45ο λεπτό. Η Τουρκία, η οποία επέστρεψε στο «Büyükşehir Belediye» έπειτα από 11 χρόνια, είχε στιγμές, αλλά ο Λιβάκοβιτς κράτησε την εστία του ανέπαφη.

Η Ουαλία συγκατοικεί στην κορυφή με την Κροατία, μιας και επικράτησε 1-0 εντός έδρας της Λετονίας. Οι «Δράκοι» ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, είχαν τον έλεγχο και στο 41ο λεπτό πέτυχαν το γκολ της νίκης. Ο Τζέιμς έκανε την ασίστ και ο Μουρ διαμόρφωσε το 1-0.

9ος Όμιλος

Αποτελέσματα

Κόσοβο - Ανδόρα 1-1
Ρουμανία - Λευκορωσία 2-1
Ελβετία - Ισραήλ 3-0

Άνετη νίκη απέναντι στο Ισραήλ πανηγύρισε η Ελβετία, η οποία επικράτησε 3-0 για να παραμείνει στην κορυφή του 9ου ομίλου. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν είχαν ανοίξει το σκορ από πέναλτι - εφεύρεση που ανακάλυψε ο ρέφερι Νίκολα Νταμπάνοβιτς στο 30΄σε μαρκάρισμα πάνω στον Ίτεν, όμως ο Μαυροβούνιος τελικά ανακάλεσε τη αρχική του απόφαση έπειτα από εξέταση της φάσης στο μόνιτορ. Εννιά λεπτά αργότερα πάντως η Ελβετία βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με προβολή του Βάργκας, ο οποίος διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου (1-0). Δυο γρήγορα γκολ στο β΄μέρος από τους Αμντουνί (48΄) και Βίλντμερ (52΄) σφράγισαν το τρίποντο για τους Ελβετούς που έκαναν το 2Χ2 στον όμιλο.

Η Ρουμανία πέτυχε τη δεύτερη διαδοχική της νίκη στον όμιλο, αφού επικράτησε 2-1 εντός έδρας της Λευκορωσίας. Οι Ρουμανοι ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του ματς, είχαν ευκαιρίες και πήραν το τρίποντο πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το το τελικό αποτέλεσμα. Ο Στάντσιου στο 17' άνοιξε το σκορ, ενώ δυο λεπτά αργότερα ο Μπούρκα σημειώσε το 2-0. Ο Μορόζοβ μείωσε στο 86', χωρίς όμως η ομάδα του να πάρει κάτι περισσότερο.

Την έκπληξη του ομίλου έκανε η Ανδόρα, η οποία και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από το Κόσοβο εκτός έδρας. Οι Κοσοβάροι άνοιξαν το σκορ με τον Ζεγκρόβα στο 59', όμως ο Ρόσας με κεφαλιά στο 61' διαμόρφωσε το 1-1. Ο εξτρέμ του Ολυμπιακού, Μπουτούτσι πέρασε στο 75ο λεπτό στη θέση του Ζενέλι.


Βαθμολογία

1. Ελβετία 2 (8-0) 6
2. Ρουμανία 2 (4-1) 6
3. Κόσοβο 2 (2-2) 2
4. Ανδόρα 2 (1-3) 1
5. Ισραήλ 2 (1-4) 1
6. Λευκορωσία 2 (1-7) 0

Επόμενη αγωνιστική 17/6

Ανδόρα - Ελβετία
Λευκορωσία - Ισραήλ
Κόσοβο - Ρουμανία

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα