Στάδιο Αλγκάρβε: Ο Φάρος που... φώτισε το θαύμα της Ελλάδας στο EURO 2004 (vid)

Ελλάδα

bet365

Η Ελλάδα επέστρεψε σε έναν από τους... τόπους του εγκλήματος όπου έγραψε ιστορία το 2004 και αντιμετώπισε το Γιβραλτάρ. Το Gazzetta σας «ξεναγεί» στο Στάδιο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Εκείνο το γκολ του Ζήση Βρύζα κόντρα στη Ρωσία, που μπορεί να μην μας χάρισε τη νίκη... ούτε την ισοπαλία. Αλλά ήταν η πιο «γλυκιά» ήττα στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και όχι άδικα, αφού ήταν αρκετό για να μας στείλει στα προημιτελικά του EURO 2004 και να αφήσουμε εκτός την ταλαντούχα και ανερχόμενη Ισπανία.

Το Στάδιο Αλγκάρβε θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για την Ελλάδα αλλά μέσα σε δύο... γκολ μετατράπηκε σε τόπο «προσκυνήματος» όπως και κάθε πορτογαλικό γήπεδο που έπαιξε η Εθνική Ομάδα σε εκείνη τη διοργάνωση. Τώρα η χώρα μας επέστρεψε στον τρόπο του... εγκλήματος για δεύτερη φορά σε 19 χρόνια και αντιμετώπισε (ξανά) το Γιβραλτάρ, το οποίο και νίκησε με 3-0 για την πρεμιέρα των προκριματικών του EURO και το Gazzetta σας μεταφέρει στην ιστορία του γηπέδου.

οφη

Έργο για το EURO

Το Στάδιο Αλγκάρβε είναι ένα από τα γήπεδα που σχεδιάστηκαν το 2000 με αφορμή το EURO 2004 που θα γινόταν στην Πορτογαλία. Ο σχεδιασμός έγινε από τις εταιρίες «WS Atkins» και «Marobal», με το πλάνο να παραπέμπει στις ναυτικές παραδόσεις της Πορτογαλίας, καθώς το Αλγκάρβε είναι ένα από τα λιμάνια της χώρας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ναυτικού εμπορίου.

Η χωρητικότητα φτάνει τις 30,305 θέσεις και εκεί φιλοξενήθηκαν συνολικά τρία ματς. Το Ισπανία-Ρωσία, το Ελλάδα-Ρωσία και το Σουηδία-Ολλανδία, με την Εθνική Πορτογαλίας να παίζει και φιλική αναμέτρηση σε εκείνο το στάδιο πριν το EURO, κόντρα στην Αγγλία (1-1). Μετά τη λήξη της διοργάνωσης, η Φαρένσε και ο Λουλετάνο χρησιμοποιήσαν το γήπεδο ως έδρα ενώ η εθνική ομάδα έπαιξε επίσης κάποια ματς εκεί για τα προκριματικά EURO ή Μουντιάλ. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται και από την εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ.

hwang

Ο Βρύζας και ο Βαλερόν...

Σίγουρα η παραπάνω πρόταση με τα δύο ιστορικά γκολ, γέμισε με ερωτηματικά μερικούς. Το ένα του Βρύζα κόντρα στη Ρωσία αλλά και εκείνο του Βαλερόν της Ισπανίας, την πρώτη αγωνιστική με τον ίδιο αντίπαλο. Αν οι Ρόχας δεν είχαν νικήσει σε εκείνο το ματς της πρεμιέρας, τότε η Ρωσία θα ήταν στη θέση της Εθνικής Ομάδας με τα ίδια αποτέλεσμα στους ομίλους.

Εκείνο το τέρμα, σε συνδυασμό με τη νίκη της Ελλάδας επί της Πορτογαλίας και στη συνέχεια την ισοπαλία στο μεταξύ μας ματς και την επικρατήσει των Πορτογάλων, άνοιξε τον δρόμο για να μας φέρει την ήττα-πρόκριση στην επόμενη φάση. Από την άλλη, το παιχνίδι της Σουηδίας με την Ολλανδία ήταν για τα προημιτελικά αλλά εν τέλει δεν επηρέασαν την Ελλάδα, αφού οι «οράνιε» (που επικράτησαν στα πέναλτι), αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από την Πορτογαλία.

Η επιστροφή το 2016 και το... σπίτι του Γιβραλτάρ

Πέρασαν 12 χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο γήπεδο και συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 στο πλαίσιο της πρεμιέρας των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018. Η Εθνική Ομάδα αντιμετώπισε το Γιβραλτάρ, του οποίου επικράτησε με το ευρύ 4-1 και μπήκε με το... δεξί στη διοργάνωση, τερματίζοντας εν τέλει στην 2η θέση του ομίλου και περνώντας στα μπαράζ.

Και φτάνουμε στο 2023, όπου η χώρα μας έπαιξε και πάλι με το Γιβραλτάρ, ξανά στην πρεμιέρα αλλά αυτή τη φορά για τα προκριματικά του EURO. Το αξιοσημείωτο σε αυτό είναι πώς το Γιβραλτάρ θα δώσει όλα τα εντός έδρας ματς στο συγκεκριμένο στάδιο, κάτι που σημαίνει πώς θα φτάσει τα 16 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις εκεί. Έτσι, θα ξεπεράσει την Εθνική Πορτογαλίας, η οποία έχει αγωνιστεί στο Αλγκάρβε συνολικά 14 φορές.

Η Ελλάδα, όπως και την πρώτη φορά που έπαιξε με τη συγκεκριμένη χώρα, επικράτησε και εύκολα με 3-0, μπαίνοντας με το δεξί στα προκριματικά του EURO, όπου ο Σιώπης πέτυχε το πρώτο του τέρμα με το εθνόσημο, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα και ο Τάσος Μπακασέτας έπιασε σε συμμετοχές τον Ντέμη Νικολαϊδη.

@Photo credits: INTIME
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα