Τα πλάνα της Μπράγκα, το αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς και η αφόρητη ζέστη

Νίκος Αθανασίου
To γήπεδο της Μπράγκα

bet365

Οι σκέψεις ενδεκάδας του Άρτουρ Ζόρζε, το μοναδικό γήπεδο της Μπράγκα μέσα σε έναν βράχο και οι καιρικές συνθήκες που θυμίζουν Ελλάδα με καύσωνα. ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Όταν επί αρκετά χρόνια παρακολουθείς από την τηλεόραση τα παιχνίδια της Μπράγκα είναι λογικό να σου δημιουργούνται διάφορες απορίες για ένα γήπεδο, το οποίο δεν έχει πέταλα, έχει μόνο κεντρικές θύρες, χωρά περίπου 33.000 θεατές και το σκηνικό του θυμίζει κάτι από τα... νταμάρια της Καισαριανής και της Καλλιθέας.

Καλή η tv αλλά ακόμη καλύτερη η πραγματικότητα.

Το δημοτικό στάδιο της Μπράγκα είναι πραγματικά κάτι μοναδικό, κάτι ξεχωριστό, ένα αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς, καθώς το γήπεδο έχει χτιστεί μέσα σε ένα βράχο, γεγονός που αντιλαμβάνεσαι όταν χρειάζεται να κατέβεις από τον υψηλότερο όροφο προς τον αγωνιστικό χώρο. Νιώθεις σαν να βρίσκεται σε... ορυχείο και όχι σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την συνθήκη να είναι, προφανώς, μοναδική.

damari

ggg

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Eduardo Souto Moura, είναι ορόσημο στην εθνική και διεθνή σύγχρονη αρχιτεκτονική, λόγω του συνδυασμού των εννοιών του μηχανικού, της αρχιτεκτονικής και του τοπίου. Εμπνευσμένο από θέατρα και εκθεσιακούς χώρους, το γήπεδο αυτό εξερευνά τις αθλητικές παραστάσεις με έναν ριζικό και καινοτόμο τρόπο, που ενισχύεται, ανάμεσα στα πολλά γήπεδα που φιλοξένησαν το Euro 2004, φωλιασμένο στην πλαγιά του Μόντε Κάστρο, στο βόρειο πάρκο της πόλης.

Το ρεπορτάζ για την ενδεκάδα και την παρουσία του κόσμου

Από κει και πέρα και σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Μπράγκα, η πιθανότερη ενδεκάδα αποτελείται από τους:

Ματέους κάτω από τα δοκάρια, Φόντε και Νιακατέ οι δύο στόπερ. Δεξιός μπακ ο Βίκτορ Γκόμες, αριστερός ο Μαρίν. Μουστράτι και Καρβάλιο οι δύο κεντρικοί μέσοι. Δεξιός εξτρέμ ο Όρτα, αριστερός ο Μπρούμα, ο Πίτσι δεκάρι και σέντερ φορ ο Αμπέλ Ρουίθ.

Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, οι Πορτογάλοι αναμένουν περίπου 25.000 κόσμο, καθώς το γήπεδο δεν γεμίζει ποτέ και το sold out είναι άγνωστη λέξη μέχρι και σήμερα, ακόμη και αν διακυβεύεται η παρουσία του συλλόγου στους ομίλους του Champions League.

Φουλ της ζέστης

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες; Τόσο την Τρίτη, δηλαδή της ημέρα της άφιξης αλλά τόσο και την Τετάρτη, την ημέρα του αγώνα, η ζέστη είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμη και τους 37 βαθμούς, η ατμόσφαιρα θυμίζει Ελλάδα με καύσωνα. Με την διαφορά πως εδώ δεν φυσά καθόλου και η κατάσταση είναι αποπνικτική.

@Photo credits: INTIME
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα