Η σημασία της “συνέχειας” σε μια ομάδα

Η σημασία της “συνέχειας” σε μια ομάδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα σημάδια “συνέχειας” της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, αλλά και το ενθαρρυντικό μήνυμα της απόδοσης του ΠΑΟΚ στο φιλικό με τη Γκενκ - σημάδια που δείχνουν ότι οι ελληνικές ομάδες παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά προκριματικά.

Παρακολουθώντας την ΑΕΚ στο φιλικό με τη Σαχτάρ είχες μπροστά σου την εικόνα σχετικά με το τι κερδίζει μια ομάδα όταν έχει “συνέχεια”. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές με τον ίδιο προπονητή, όταν οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής έχουν αποδειχθεί “αρκετοί” στην προηγούμενη σεζόν, είναι δεδομένο ότι αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες να προλάβουν να ετοιμαστούν επαρκώς στην διάρκεια της προετοιμασίας για τα πρώτα καθοριστικά παιχνίδια τους - δηλαδή αυτά που αποφασίζουν σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αγωνιστούν στην διάρκεια της νέας σεζόν. Βλέπεις την ΑΕΚ να σου δημιουργεί την αίσθηση ότι ανεβάζει το τέμπο της και στις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού, και σκέφτεσαι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη. Διότι η επίγνωση όλων έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Ίδια, πάνω κάτω, συζήτηση μπορεί να κάνει κανείς και σχετικά με τον Παναθηναϊκό. Διότι και η δική του εικόνα στα φιλικά παιχνίδια δημιουργεί την αίσθηση της “συνέχειας”, η οποία μάλιστα αρχίζει να συνοδεύεται από μια αίσθηση βελτίωσης. Δηλαδή αντιλαμβάνεσαι ότι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού προστίθενται ποδοσφαιριστές με στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν την ομαδική απόδοση.

Όχι τυχαία, την ίδια αίσθηση μας δημιούργησε ο ΠΑΟΚ στο φιλικό με την Γκενκ. Η εικόνα του δικαίωσε όσους εκτιμούσαμε ότι με τους “ενδεκαδάτους” που έχει στη διάθεσή του ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να παρουσιάσει απέναντι στην Μπειτάρ μια ομάδα που θα “αναλάβει” την ευθύνη του φαβορί και θα πείθει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά και να φτάσει στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League. Όχι τυχαία, η βασική αδυναμία που έδειξε στο παιχνίδι του είναι σχετική με νέο πρόσωπο. Τον Εκόνγκ, που δεν έχει προλάβει να μάθει το παιχνίδι της ομάδας του.

Είναι καλό νέο ότι οι τρεις στους πέντε “Ευρωπαίους” δείχνουν να βρίσκονται σε καλή, για την στιγμή, αγωνιστική κατάσταση. Και δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έχει χρόνο μέχρι την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκληση, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα προλάβει να βάλει τις βασικές αρχές του παιχνιδιού του στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας που θα ετοιμάσει μέχρι τον πρώτο αγώνα του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League.

Την μεγαλύτερη πρόκληση αυτό το καλοκαίρι την αντιμετωπίζει ο Άρης. Διότι πηγαίνει με πρωτόπειρο, στην διαδικασία, προπονητή και με πολλές αλλαγές στο ρόστερ του και, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει νέο προπονητή, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να προετοιμαστεί. Το ευτυχές για τον Άρη είναι πως πρόκειται να βρει χαμηλό εμπόδιο στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League. Με μια πρόκριση αφενός θα έχει κερδίσει λίγο χρόνο και αφετέρου θα έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και χρόνο παιχνιδιού που βοηθά μια τόσο νέα ομάδα να ωριμάσει.

Στη μεγάλη εικόνα, το πιο ενθαρρυντικό σημάδι αυτού του καλοκαιριού είναι το σχετικό με τη νοοτροπία των ομάδων που μετέχουν στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Η συμπεριφορά δείχνει ότι δίνουν σε αυτά τα ματς τη σημασία που τους πρέπει, ασχέτως αν δεν έχουν ολοκληρώσει τις βασικές μεταγραφικές κινήσεις τους όλοι. Το αντιλαμβάνεσαι ότι η προτεραιότητα όλων είναι να “δέσουν” μια ομάδα που θα μπει στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Επιτέλους οι ομάδες παίρνουν αυτή τη διαδικασία όλες μαζί στα σοβαρά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.