Ο Αλμέιδα ψάχνει την “φαντασία” στις μεταγραφές

Ο Αλμέιδα ψάχνει την “φαντασία” στις μεταγραφές

Ο Αλμέιδα ψάχνει την “φαντασία” στις μεταγραφές

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα φανερώνει, για την νοοτροπία του Αργεντινού προπονητή στις μεταγραφές, η προσπάθεια για την απόκτηση του Ροντόλφο Πιζάρο, δηλαδή της μεξικάνικης έκδοσης του Νορντίν Αμραμπατ.

Στα πρώτα φιλικά παιχνίδια της ΑΕΚ διακρίνεις αυτό που, πάνω κάτω, θα περίμενες να δεις. Μια προσπάθεια του Ματίας Αλμέιδα να πιέσει την ομάδα του προκειμένου αυτή να εξελίξει και να βελτιώσει το περσινό παιχνίδι της. Για την ώρα, δεδομένου ότι δεν έχουν προστεθεί νέοι ποδοσφαιριστές, δεν θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς να δει πολλά νέα στοιχεία. Αυτό που αρχίζεις να καταλαβαίνεις είναι μια προσπάθεια του προπονητή να ωθήσει την ομάδα του να τα κάνει όλα σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Ταχύτητα στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των επιθέσεων, ταχύτητα στην επιθετική και την αμυντική μετάβαση. Και όλα αυτά δίχως να χάνει τα βασικά στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητάς της, δηλαδή την ένταση στις μονομαχίες και την επιθετική νοοτροπία στην φάση άμυνας είτε πρόκειται για το πρέσινγκ που κάνει ψηλά στο τερέν είτε πρόκειται για το άμεσο πρέσινγκ όταν χάνει την μπάλα.

Είναι νωρίς, δεδομένου ότι ακόμη ο Αλμέιδα δεν είχε το προνόμιο να έχει ενσωματώσει όλους τους ποδοσφαιριστές στη δουλειά της προετοιμασίας, για να κάνει κανείς υποθέσεις σχετικά με τις όποιες τακτικές τροποποιήσεις σχεδιάζει ο Αργεντινός προπονητής. Τις περιμένεις αυτές, τώρα που ξέρεις ότι ο προπονητής έχει συνεργαστεί για μια σεζόν με τους ποδοσφαιριστές και άρα μπορεί να αρχίζει να βάζει επιπλέον απαιτήσεις στο τακτικό κομμάτι, αλλά δεν θα τις δούμε προτού ενσωματωθούν όλοι οι “ενδεκαδάτοι” ποδοσφαιριστές στα παιχνίδια.

Περιμένεις κυρίως να δεις τι θα ετοιμάσει ο προπονητής ενόψει των προκριματικών του Champions League. Διότι ο Αλμέιδα έχει μπροστά του έναν ολόκληρο μήνα για να ετοιμάσει την ομάδα που θα παρουσιάσει, στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Δηλαδή έχει αρκετό χρόνο προκειμένου να ετοιμάσει και να ωριμάσει την ομάδα που θα εμφανίσει σε εκείνα τα παιχνίδια.

Νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ΑΕΚ δεν θα προκύψουν μόνο από τις τακτικές τροποποιήσεις. Θα προκύψουν και από μεταγραφές, δηλαδή από την ενσωμάτωση ποδοσφαιριστών που δεν βρίσκονταν στην ΑΕΚ κατά την διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Και το παράδειγμα του Ροντόλφο Πιζάρο είναι χαρακτηριστικό σχετικά με την νοοτροπία του Αλμέιδα στις μεταγραφές: ψάχνει ποδοσφαιριστή με παραστάσεις, αυτοπεποίθηση και ποιότητα για να μπορεί να γίνει επιδραστικός στο παιχνίδι της ΑΕΚ σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα. Τέτοιας κατηγορίας ποδοσφαιριστής είναι ο Μεξικάνος επιθετικός χάφ. Αν θα έπρεπε να τον παρομοιάσω, θα έλεγα ότι τσεκάροντας την αγωνιστική κατάστασή του μέσα από το Wyscout είδα την μεξικάνικη έκδοση του Νορντίν Αμραμπατ. Δηλαδή έναν επιθετικό χάφ με την ίδια ροπή για να βγαίνει από το σενάριο και να απελευθερώνει την φαντασία του έξω από το τακτικό πλάνο.

Πιθανόν ο Πιζάρο να είναι πιο “πειθαρχημένος” από τον Αμραμπατ στο τακτικό κομμάτι, ή τουλάχιστον ήταν στα τελευταία του παιχνίδια με την Ίντερ Μαϊάμι. Έχει όμως την ίδια αυτοπεποίθηση και προφανώς είχε και την ίδια ελευθερία να βγαίνει από τα στενά όρια της τοποθέτησης και των κινήσεων ενός game plan προπονητή και να δημιουργεί με την φαντασία του. Ο Πιζάρο δεν είναι ένας πολύ απειλητικός για την αντίπαλη εστία μεσοεπιθετικός. Είναι όμως ένας δημιουργός υψηλών προδιαγραφών, με την ικανότητα να βλέπει χώρους και να αξιοποιεί τις κινήσεις των συμπαικτών για να επιτεθούν σε αυτούς και με την ποιότητα για να βλέπει πάσες σαν αυτή που έκανε ο Αμραμπατ προς τον Τσούμπερ στο φιλικό με την Αντβέρπ.

Δεν έχω ιδέα αν η ΑΕΚ θα αποκτήσει τελικώς τον Ροντόλφο Πιζάρο. Η περίπτωσή του όμως δείχνει καθαρά την πρόθεση του Αλμέιδα. Ψάχνει ποδοσφαιριστή που θα δώσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ στοιχεία προκειμένου το ποδόσφαιρό της να γίνει πιο αλέγκρο, δηλαδή κάποιον που έχει φαντασία αλλά και την αυτοπεποίθηση και την προσωπικότητα για να την βγάλει στο τερέν. Προσθέτοντας έναν δημιουργικό παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά ο Αλμέιδα μπορεί να κάνει την ΑΕΚ πιο απρόβλεπτη στο επιθετικό κομμάτι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.