Μάντσεστερ Σίτι: Οι μεταγραφές που δεν χρειάζεται και το DNA του νικητή

Με μία γρήγορη ματιά στo πάρε-δώσε των ομάδων της Premier League την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, γίνεται αντιληπτό ότι η Μάντσεστερ Σίτι ήταν… ανενεργή.
Τα ποσά που δαπάνησαν οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπράιτον, ακόμη και η νεοφώτιστη Ίπσουιτς ζαλίζουν καθώς ανέρχονται στα 809 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό, ενώ συνολικά οι 24 ομάδες του πρωταθλήματος ξόδεψαν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ, περίπου 10% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που σαφώς σχετίζεται με πιθανές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τους Κανόνες Κέρδους και Βιωσιμότητας της Premier League (PSR).
Η πολυδάπανη μέχρι και πέρυσι Μάντσεστερ Σίτι έδωσε μόλις 25 εκατομμύρια από αυτά τα δύο δις, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε βγάλει από το ταμείο της περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ.
Premier League clubs' net spend across the last five transfer windows 📊💰 pic.twitter.com/RUy7gTcrpT
— LiveScore (@livescore) September 4, 2024
Ίσως δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια μεταγραφική ανομβρία, ωστόσο μιλάμε για μία ομάδα υπερπλήρη και όχι μόνο σε επίπεδο αγωνιστικό και λόγω ρόστερ, αλλά επίσης σε ψυχολογικό. Που είναι και ο λόγος του ότι βρίσκεται στην κορυφή ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, με το «παλμαρέ» να αστράφτει το περασμένο καλοκαίρι με την πολυπόθητη κατάκτηση του Champions League.
Ένα ασυνήθιστα ήσυχο καλοκαίρι
Όπως προείπαμε, στις τάξεις των Citizens υπήρξε ελάχιστη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Για την ακρίβεια, η Σίτι -μαζί με την Λίβερπουλ- ξόδεψαν τα λιγότερα χρήματα από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας.
Οι προσθήκες που έκανε ο Πεπ Γκουαρδιόλα περιορίστηκαν στην έλευση του 20χρονου Σαβίνιο από την Τρουά (η οποία ανήκει επίσης στο City Football Group) και στην επιστροφή του Ιλκάι Γκουντογκάν, μετά το σύντομο πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα.
Ο πρώτος αποκτήθηκε για 25 εκατομμύρια ευρώ, ο δεύτερος ως ελεύθερος και αυτές ήταν οι μοναδικές δαπάνες για την ομάδα του Γκουαρδιόλα το καλοκαίρι. Παράλληλα, η Σίτι πούλησε στην Ατλέτικο Μαδρίτης τον Χούλιαν Άλβαρες για 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και ο Ζοάο Κανσέλο αποχώρησε για την Αλ Χιλάλ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το τεράστιο οικονομικό κέρδος, την χρονιά μάλιστα που θα εκδικαστούν οι 115 κατηγορίες για τις παραβιάσεις των τελευταίων εννέα ετών στις οποίες φέρεται να έχει υποπέσει ο σύλλογος.
Πέραν των παραπάνω, ο Γκουαρδιόλα είδε μάλλον με ανακούφιση δύο σημαντικά «γρανάζια» να παραμένουν στο Μάντσεστερ, αφού τόσο ο Κέβιν Ντε Μπρόινε όσο και ο Έντερσον δεν ενέδωσαν στους οικονομικούς πειρασμούς από τη Σαουδική Αραβία.
Οι λίγες μεταγραφές που πραγματοποίησε αυτό το καλοκαίρι είναι η μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Από τη σεζόν 2016/2017 που ανέλαβε το τιμόνι της ο Καταλανός προπονητής, η Σίτι έχει ξοδέψει κατά σειρά 216 εκατ., 317 εκατ., 78 εκατ., 170 εκατ., 173 εκατ., 139 εκατ., 155 εκατ., 259 εκατ. και αισίως 25 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, δεν φέρνουν μόνο τα λεφτά τους τίτλους, αλλιώς από αυτά θα έπρεπε να είχαν… χορτάσει τόσο η Τσέλσι όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενδεικτικά, την τελευταία εξαετία, έχουν ξοδέψει 1.717.150.000 και 991 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ποσά που δεν αντιστοιχούν σε ανάλογες επιτυχίες, ειδικά στην περίπτωση της Γιουνάιτεντ.
Επιστρέφοντας όμως στη Σίτι, κοιτώντας το ρόστερ πριν καν ανοίξει το μεταγραφικό «παράθυρο» εύλογα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν χρειαζόταν πράγματι κι άλλους παίκτες. Η απάντηση θα ήταν μάλλον αρνητική.
Η νοοτροπία του νικητή πανταχού παρούσα
Παρακολουθώντας κάποιος την Μάντσεστερ Σίτι των τελευταίων ετών, το συμπέρασμα στο οποίο θα κατέληγε είναι το εξής: Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ξέρει ακριβώς τι θέλει και τι μπορεί να πάρει από τους ποδοσφαιριστές του.
Και οι ίδιοι, πλήρως εναρμονισμένοι με τη φιλοσοφία του Καταλανού τεχνικού, φροντίζουν πάντα να του το δίνουν. Με αποτέλεσμα η ομάδα να μοιάζει κάθε χρόνο ασταμάτητη και να ψάχνει κανείς να βρει τι μπορεί να είναι αυτό που θα… χαλάσει σε μία τέτοια καλοδουλεμένη μηχανή.
Η πρόσφατη δήλωση του Γκουαρδιόλα, μετά το ματς με την Γουέστ Χαμ, ότι η ομάδα του είναι ακόμη σε περίοδο… προετοιμασίας μόνο φόβο μπορεί να σκορπά στους αντιπάλους της. Ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια το ξεκίνημά της δεν είναι πειστικό και βρίσκει τη φόρμα της μεσούσης της σεζόν.
«Η προετοιμασία τελείωσε σήμερα και επίσημα. Η σεζόν για εμάς ξεκινάει μετά τη διακοπή».
Man City have won all three of their final ‘pre-season’ games 😅 pic.twitter.com/6CH1UooJGC
— ESPN UK (@ESPNUK) September 2, 2024
Ήδη μετράει 9 βαθμούς, έχοντας κάνει το 3/3, δύο παραπάνω από τη «μαγική» χρονιά του τρεμπλ (2022/2023) και όσους είχε πέρυσι που έκλεισε τη σεζόν με 91 βαθμούς κατακτώντας το ιστορικό 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.
Όλα αυτά, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη βασικοί παίκτες. Ρόδρι, Φιλ Φόντεν, Κάιλ Γουόκερ και Τζον Στόουνς, όλοι τους αναμένεται να επιστρέψουν μετά τη διακοπή για το Nations League.
Και δεν είναι μόνο τα επιτυχή αποτελέσματα σε αυτά τα τρία ματς, αλλά η αύρα που εκπέμπουν οι Citizens. Απέναντι στην Τσέλσι πέρασε «σβηστά» από το «Στάμφορντ Μπριτζ» στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Τι κι αν το κοινό στο «Έτιχαντ» είδε την Ίπσουιτς να προηγείται, ποιος πραγματικά πίστεψε έστω και για λίγο ότι οι νεοφώτιστοι θα της έκοβαν βαθμούς; Δύο λεπτά ήταν αρκετά για να γίνει η ανατροπή.
Η εικόνα κόντρα στην Γουέστ Χαμ επίσης γνώριμη: Μία Σίτι να παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση, λες και βρίσκεται στο 2-0 πριν καν αρχίσει η αναμέτρηση. Και ο τρομερός Έρλινγκ Χάαλαντ «ζωγράφισε» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αυτή την εικόνα, ώστε να έρθει στο 3/3 για τους Citizens μόλις για τρίτη φορά από όταν ανέλαβε ο Γκουαρδιόλα το 2016.
Πού θα σταματήσει αυτή η ομάδα είναι ένα εύλογο ερώτημα, αλλά για την ώρα δεν μπορεί να απαντηθεί. Η νίκη είναι στο DNA του Πεπ Γκουαρδιόλα και αυτή ακριβώς τη νοοτροπία εμφύσησε από την πρώτη του στιγμή στο Μάντσεστερ. Παρότι έχουν κατακτήσει τα πάντα, άπαντες αγωνίζονται με την ίδια δίψα και λαχτάρα για το ίδιο κίνητρο: Τα τρόπαια. Και στο τέλος της ημέρας, κάθε σεζόν καταλήγει να είναι απλώς ακόμη μία ημέρα στο γραφείο για αυτή την τρομακτικά επιτυχημένη ομάδα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
Mitrou
Επειδή παρακολουθώ πολύ απλοϊκά σχόλια για τον Καταλανό, που φτάνουν στα όρια της αφέλειας, πρέπει να τονίσω πως δεν έχει καμμία σημασία τι λέμε εδώ μέσα τα τζιμάνια του πληκτρολογίου. Αντίθετα, σημασία έχει πως είναι αναγνωρισμένος από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της εποχής μας, το ποδόσφαιρό του αναλύεται & διδάσκεται σε προπονητικά συνέδρια σε όλον τον κόσμο και δεν θα αναφερθώ καν στους τίτλους του και τα ρεκόρ που έχει. Ακόμα και το γεγονός πως σε ανθρώπους που έχουν δουλέψει κοντά του έχουν ανατεθει ορισμένα από τα δυνατότερα ευρωπαϊκά project (άσχετα αν πετύχουν) έχει την σημασία του για όποιον καταλαβαίνει. Δεν βαριέσαι όμως, για αυτό είναι το forum, για να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Gazzetta τα αυτονόητα!
KostasZan
καλα δεν νομιζω οτι τα σχολια εδω μεσα τα διαβαζεις για να γινεις σοφοτερος
Arsene
Θα το γράψω εδώ μιας και το αντίστοιχο άρθρο όταν βγει η απόφαση για τα 115 θα έχει 200 σχόλια και ο κάθε ένας θα γράφει οτι του κατέβει. Καλό θα ήταν όλοι να βγάλουν λίγο τα οπαδικά γυαλιά και να δουν τα πράγματα ως έχουν. Η Σίτι έφερε τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος έχτισε την ισχυρότερη δυναστεία που έχει δει η Ευρώπη και ότι πέτυχε το πέτυχε εντός των γηπέδων και όσο και να μας πονάει τους υπόλοιπους έτσι είναι. Τώρα το μεγαλύτερο θέμα με τις 115 κατηγορίες έχει να κάνει με μαγειρέματα στα ντιλς με διάφορους χορηγούς κτλπ δεν θα μπω σε λεπτομέρειες όποιος θέλει τα βρίσκει. Όποιος φίλος αυτής της ομάδας θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για το πως έφτασε μια ομάδα σε μια δεκαετία απο εκεί που δεν είχαν πόρτες στις τουαλέτες τους (τάδε έφη Κομπανί) να έχουν τα κέρδη που έχουν σήμερα, θα προσγειωθεί άσχημα προς τα τέλη του έτους που αναμένεται η απόφαση. Παρόλα αυτά δυστυχώς και όντως το λέω δυστυχώς εάν οι ποινές είναι αυτές που αναμένονται να είναι, θα επικρατήσει η άποψη απο τους περισσότερους... "Α η Σίτι που τα έκλεψε όλα κτλπ" και η δουλειά αυτών που κατάφεραν όσα κατάφερε η Σίτι θα αμαυρωθεί. Η δουλεία απο την πρώτη ομάδα έως τις ακαδημίες, που έχουν φτάσει να φέρνουν παίχτες απο τ U18 του βελγίου και να τους πουλάνε με κέρδη 30-40 εκατομμύρια χωρίς να παίξουν σχεδόν λεπτό στην πρώτη ομάδα. Και κάποιοι θα πουν ας πρόσεχαν....εγώ θα πω ας πρόσεχε η Πρεμιερ Λιγκ... Τώρα το τι είναι δίκαιο σαν ποινή και τι ποινή εν τέλη θα φάνε είναι τεράστια κουβέντα που θεωρώ πως δεν έχει κανέναν νόημα για ανάλυση.
Legendary7
Εγώ δεν είμαι φίλος της Σιτι, είμαι φίλος του όμορφου ποδοσφαίρου. Η Σιτι προσφέρει ωραίο ποδόσφαιρο. Αντίστοιχα παρόμοιες τακτικές ακολουθεί ενδεχομένως και η Παρί. Αυτή όμως δεν παίζει στην Πρεμιερ. Επίσης δεν προσέφερε σχεδόν ποτέ το θέαμα που πρόσφερε η Σιτι. Ήταν απλά ένα συνονθύλευμα παικτών με προπονητές μαριονέτες που έπαιζαν κάτι σαν ποδόσφαιρο, κάτι σαν σόου Εμπαπε, Ζλάταν, Νειμαρ κτλ. Οπότε θα στεναχωρηθώ αν απαξιωθεί η δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα αυτή, όπως λες. Αλλά δεν θα τα βάψουμε και μαύρα. Κάπου θα βρουν στέγη αυτοί οι παίκτες και αυτός ο προπονητής και πάλι θα δείξουν την αξία τους. Αλλά όπως πολύ σωστά είπες, ξανά, ας πρόσεχε η Πρέμιερ. Τι ακριβώς περιμένει η Πρέμιερ όταν αφήνει funds από πετρέλαια ή ολόκληρες χώρες, να αγοράζουν μια ομάδα; Δεν ξέρουν με ποιο τρόπο θα «ρίξουν» χρήμα; Μήπως τους βολεύει αρχικά; Μήπως θέλουν να το «παίζουν» νομοταγείς κατόπιν εορτής;
Arsene
Καλά προφανώς και δεν θα τα βάψουμε μαυρα... Οι άλλοι που φάγανε την μισή τους καρίερα τους για να ξεχρεώσουν ένα γήπεδο και να είναι η ομάδα τους λαμπίκο απο οικονομικά ήταν... χαζοί; Η FA και όποια αρμόδια αρχή θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να πιάνει όποια ¨παρανομία¨ πριν γίνει ή έστω όχι μετά από τόσα χρόνια κατόπιν διαρροών τρίτων. Θεωρώ πως απλά έχουν φανταστικά αργά αντανακλαστικά και ξύπνησαν κυρίως μετά την αγορά της Νιουκαστλ απο τους Σ.Α., και πάνε να προλάβουν τα χειρότερα.. Το σχόλιο το έγραψα κυρίως για την ιστορία καθώς ήδη βλέπεις διάφορους να λένε "Ποιος Γκουαρντιόλα".
Darth Sidious 21
η ιστορια για τον γκουαρδιολα εχει γραψει.... και αυτο που εχει γραψει προς πεισμα οσων δεν ξερουν ουτε τα βασικα απο την μπαλα λεει οτι δουλεψε σε μπαρτσελονα μπαγερν και σιτι.... στις μεν μπαρτσελονα και σιτι του πηραν οτι καλυτερο υπηρχε και τα σαρωσε ολα που θα τα σαρωνε ολα οποιος και αν ηταν προπονητης με τετοιους παιχτες ακομα και ο μεγας αλεφαντος και οταν πηγε σε μια ομαδα που του εδωσε μετριο μπατζετ δηλαδη την μπαγερν αν και ηταν η καλυτερη ομαδα που ειχε υπαρξει με την μπαλαρα που επεζε, την δυελησε και τον εκαναν ολοι γιογιο, επειδη δεν του δινανε μυρια να δαπανησει για μεταγραφες.... αυτο αποδυκνυει οτι ειναι απλα ενας κακος προπονητης που κανει καριερα με τα δις των προεδρων.
Legendary7
Αστείο επιχείρημα. Το γεγονός είναι ότι και με τις τρεις ομάδες του Γκουαρντιόλα έχουμε δει το καλύτερο ποδόσφαιρο της εποχής μας. Μαζί με τη Λίβερπουλ του Κλοπ για 2-3 χρονιές. Ο Γκουαρντιόλα είναι από τους προπονητές που άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Όπως το άλλαξε ο Μουρίνιο πριν από αυτόν. Τα λεφτά δεν κάνουν τις ομάδες. Τα λεφτά αγοράζουν το υλικό. Το στήσιμο είναι εξίσου, αν όχι πιο, σημαντικό. Η Γιουναιτεντ έχει δώσει περισσότερα από την Σιτι, αλλά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Αντίστοιχα και η Τσέλσι για τα λεφτά που έχει δαπανήσει έχει καταφέρει πολύ λιγότερα. Υ.Γ. Στη Μπαρτσελονα κανείς δεν του πήρε τίποτα. Αυτός την έφτιαξε, με υλικό από τη Μασία, αυτός την έκανε αυτό που έγινε τα επόμενα χρόνια.
Darth Sidious 21
συγνωμη, υπαρχει ανθρωπος που να θεωρει οτι το ποδοσφαιρο που επαιξαν και που παιζουν οι ομαδες του γκουαρδολα ειναι το καλυτερο της εποχης μας με το να κανεις 5δις πασες σε καθε αγωνα μπας και καταφερεις να βγαλεις μια φαση; απορω σε ποια δεκαετια γεννηθηκες γιατι αν εισαι 20ρης λογικο να θαυμζεις αυτο το αθλιο πραγμα και δεν εζησες τις πραγματικες ομαδες με τους πραγματικους ποδοσφαιριστες την δεκαετια 80,90,2000..... τοτε εβλεπες τεχνικη και θεαμα... σημερα βλεπεις αθλητες στιβου το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να τρεχουν και να κανουν πασες, τιποτα αλλο..... και αυτο το αθλιο στυλ αυτος ο αθλιος προπονητης το εμφανισε.... ποδοσφαιρο αυτο που βλεπουμε δεν ειναι..... αγωνες που αθλητες στιβου παιζουν μπαλα ναι. αλλα οχι ποδοσφαιρο...
finikas
Αθλητές στίβου ο Τσάβι ,ο Ινιέστα και ο άλλος ο πιο κοντός ,πως τον λέγανε.. Μόνο αρσιβαρίστες υπάρχουν σε αυτό το μπόι και αυτοί δεν μου μοιάζαν και πολύ ντούκια.
Aperiskepti_Salamandra
Θαυμάσιο άρθρο. Επιτέλους η αλήθεια να λάμψει... Το τι έχουμε ακούσει δεν λέγεται. Έχει ξοδέψει 2 δις ο Πεπ, 5 δις, 200 δις, ο καθένας ότι θέλει λέει. Ορίστε οι αριθμοί κύριοι. Το πρόβλημα των καρτέλ κλαμπ φυσικά είναι ότι ήθελαν να μην ξοδέψουμε καθόλου (έστω και αν ξοδέψαμε λιγότερο απο αυτούς) ώστε να μην έχουν αντίπαλο. Φανταστείτε ο Κλοππ έφυγε με ένα πρωτάθλημα σε εννιά χρόνια. Φανταστείτε αν δεν ήταν η Σίτυ πόσα θα είχε... Μια επισήμανση, αυτή η πρόταση, "Από τη σεζόν 2016/2017 που ανέλαβε το τιμόνι της ο Καταλανός προπονητής, η Σίτι έχει ξοδέψει κατά σειρά 216 εκατ., 317 εκατ., 78 εκατ., 170 εκατ., 173 εκατ., 139 εκατ., 155 εκατ., 259 εκατ. και αισίως 25 εκατ. ευρώ." δεν περιλαμβάνει το νετ σπεντ άλλα το πόσα ξόδεψε. Την ίδια χρονιά που δώσαμε 259 εκ ευρώ, πήραμε από πωλήσεις 180 εκ, οπότε εκείνη την χρονιά ξοδέψαμε 80 εκ. Ο Πεπ έχει νετ σπεντ (για τα 9 χρόνια που είναι στην ομάδα, και 18 μεταγραφικά παράθυρα) λιγότερο από 400 εκ λίρες. Σε 9 χρόνια.