Άστον Βίλα - Άρσεναλ 2-4: Θρίαμβος με κομμένη την ανάσα! (vid)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
«Τρελό» φινάλε, «τρελή» ανατροπή κορυφής για την Άρσεναλ! Μπορεί να ήταν κολλημένη στο 2-2 μέχρι το 90', αλλά με αδιανόητο αυτογκόλ του Μαρτίνες και γκολ του Μαρτινέλι σε κενή εστία, οι Κανονιέρηδες κρατιούνται στον αφρό της Premier League (2-4, +3 από Σίτι).

Από την αγωνία, στον θρίαμβο. Από την τέταρτη διαδοχική απώλεια βαθμών, στο τρίποντο που την κρατά στην κορυφή, στο τρίποντο που χρειαζόταν πιο πολύ από ποτέ! Μέχρι το 90', το πρωταθληματικό σενάριο έμοιαζε να φτάνει στον επίλογο για την Άρσεναλ μέσα στο «Villa Park». Οι σπουδαιότερες ιστορίες, όμως, έχουν και την πλοκή που τους αναλογεί. Γεμάτη ανατροπές, σασπένς, φινάλε υπεράνω κάθε προσδοκίας. Και ένα τέτοιο έργο είδαν οι φίλοι της Άρσεναλ να εκτυλίσσεται απέναντι στην Άστον Βίλα, παρακολουθώντας το 2-2 να γίνεται 4-2 υπέρ των Λονδρέζων με δύο τέρματα στις καθυστερήσεις, τα οποία θα στοιχειώνουν για... καιρό τον Εμιλιάνο Μαρτίνες (αυτογκόλ με την μπάλα να κάνει σπόντα στο κεφάλι του, γκολ με κενή εστία επειδή ανέβηκε στην επίθεση για την τελευταία φάση).

Η ομάδα του Αρτέτα κλήθηκε να διαχειριστεί το αρνητικό σερί αγώνων, την ήττα που «τσάκισε» περισσότερο από κάθε άλλο την ψυχολογία της (1-3 από Σίτι) και μέσα σε όλα αυτά, το τάχιστο προβάδισμα που πήρε η Άστον Βίλα στο ματς. Μόλις μετά από πέντε λεπτά αγώνα, η εστία των Λονδρέζων παραβιάστηκε από τον συνήθη ύποπτο της Βίλα, Όλι Γουότκινς, ο οποίος έφυγε στην αντεπίθεση και υπό την άμυνα με τα... μάτια του Σαλιμπά εκτέλεσε άψογα τον Ράμσντεϊλ από διαγώνια θέση για το 1-0. Πρώτη φορά στην καριέρα του Βρετανού στράικερ που πετυχαίνει γκολ σε τέσσερις σερί αγωνιστικές Premier League, πρώτος παίκτης της Βίλα που το καταφέρνει από το 2013 και τον Κριστιάν Μπεντέκε.

Μετά από ιδανική ανάπτυξη και κάθετη πάσα του Μορένο που δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει ο Τζάκα, ο Φιλίπε Κουτίνιο σημάδεψε τη δεξιά γωνία του Ράμσντεϊλ και το πρώτο του ματς ως βασικός από τα μέσα Οκτωβρίου με το πρώτο του γκολ από τον περασμένο Μάιο!

Η δύσκολη συνθήκη έβγαλε στην επιφάνεια τον χαρακτήρα και τη θέληση των Κανονιέρηδων να μείνουν όσο περισσότερο γίνεται στην κορυφή. Η είσοδός τους στο δεύτερο μέρος ήταν επιβλητική, οι παίκτες του Αρτέτα μονοπώλησαν τον έλεγχο του αγώνα και έφερε ξανά το ματς στα ίσα από το 61'. Πώς; Με το πρώτο γκολ του Ζιντσένκο στην Premier League, ένα έξοχο συρτό σουτ εκτός περιοχής που κατέληξε στη γωνία του Μαρτίνες.

Από εκεί και πέρα, η Άρσεναλ ήταν υπόλογη του εαυτού της. Έχοντας χάσει πριν από το 2-2 τεράστια ευκαιρία με την κεφαλιά του Ενκέτια να σταματά στο δοκάρι, ο Άγγλος στράικερ πήγε να εξιλεωθεί με ασίστ πάρε-βάλε στον Όντεγκααρντ έπειτα από κλέψιμο ψηλά στο επιθετικό τρίτο. Ωστόσο, ο κάπτεν της Άρσεναλ κατάφερε να αστοχήσει στο 77', χάνοντας ανεπανάληπτη ευκαιρία για την ολική ανατροπή.

Το ματς, μάλιστα, πήγε να στραβώσει για τα καλά, αφού στο 82' ήταν η σειρά της Βίλα να βρει δοκάρι, με το δυνατό τελείωμα του Μπέιλι να καταλήγει στο οριζόντιο έπειτα και από την καθοριστική απόκρουση του Ράμσντεϊλ.

Τελικά, η τύχη κοίταξε κατά πρόσωπο την πρωτοπόρο. Στο 90+3', ο Ζορζίνιο είδε την μπάλα να στρώνεται εκτός περιοχής και με μια απίστευτη φαλτσαριστή «οβίδα» τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Η μπάλα, όμως, στο κατέβασμα χτύπησε το κεφάλι του Μαρτίνες και κατέληξε στα δίχτυα! Το τέρμα μπορεί να μέτρησε ως αυτογκόλ, αλλά στη συνείδηση των φίλων της Άρσεναλ θα το πιστώνεται για πάντα ο Ιταλός.

Το... κερασάκι του θριάμβου μπήκε στο 90+8', όταν με τον Μαρτίνες να έχει ανέβει στην περιοχή για το κόρνερ της τελευταίας φάσης, Βιέιρα και Μαρτινέλι έτρεξαν στην αντεπίθεση και ο Βραζιλιάνος σκόραρε σαν σε προπόνηση σε άδεια εστία.

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Μαρτίνες, Κας, Κόνσα, Μινγκς, Μορένο (78' Ντιν), ΜακΓκιν, Λουίς (67' Ντεντόνκερ), Καμαρά, Κουτίνιο (62' Ράμσεϊ), Μπουεντία (67' Μπέιλι), Γουότκινς (78' Ντουράν)

Άρσεναλ (Μίκελ Αρτέτα): Ράμσντεϊλ, Γουάιτ (79' Τομιγιάσου), Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Ζιντσένκο (90+6' Τίρνεϊ), Ζορζίνιο, Τζάκα (79' Βιέιρα), Σάκα, Όντεγκααρντ (90+6' Χόλντινγκ), Τροσάρ (68' Μαρτινέλι), Ενκέτια

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image