Έκθεση Deloitte: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ανέκαμψε σημαντικά μετά τον Covid

Έκθεση Deloitte: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ανέκαμψε σημαντικά μετά τον Covid

bet365

Η αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε «σημαντική ανάκαμψη» το 2020-21, παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί απουσίαζαν το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, λέει η χρηματοοικονομική εταιρεία Deloitte.

Το 2019-20, η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε τα έσοδα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για πρώτη φορά από το 2008-09. Ωστόσο, τα αναβαλλόμενα έσοδα από τις μεταδόσεις και η επιτυχία του Euro 2020, που καθυστέρησε ένα χρόνο, ήταν οι κύριοι παράγοντες της ανάκαμψης. Τα έσοδα για τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) προβλέπεται τώρα να ξεπεράσουν τα προ - κόβιντ επίπεδα το 2021-22.

Ο Τιμ Μπριτζ, της Deloitte, μιλώντας για την «Ετήσια Ανασκόπηση Οικονομικών Ποδοσφαίρου» (Ennual Review of Football Finance) της εταιρείας του, είπε ότι τα πρωταθλήματα και οι σύλλογοι εργάστηκαν σκληρά για να αναζητήσουν εξωτερικές επενδύσεις μετά την πανδημία με μια «μετατόπιση των τάσεων γύρω από τις δαπάνες μεταγραφών και τις λειτουργίες των συλλόγων». Ωστόσο, τώρα προβλέπει «μια συναρπαστική περίοδο» που θα «προκαλέσει τους συλλόγους να σπάσουν την παράδοση».

«Είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας του κλάδου, της αξίας που προέρχεται από τις συμφωνίες μετάδοσης και της επιτυχίας των euro, ότι η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου σημείωσε επίμονη ανάπτυξη, σε όρους εσόδων, το περασμένο έτος», δήλωσε ο Μπριτζ.

Βασικά ευρήματα από την ετήσια ανασκόπηση της Deloitte

  • Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αύξησε τα συνδυασμένα έσοδα στα 24,4 δισ. £ το 2020-21 - αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος
  • Τα έσοδα των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ αυξήθηκαν στα 4,9 δισ. £ - αύξηση 8%
  • Τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα απέφεραν έσοδα 13,8 δισεκατομμυρίων λιρών - αυξημένα κατά 3%
  • Η Premier League ήταν η μόνη από τις «μεγάλες πέντε» που είδε συλλόγους να βελτιώνουν τα συνολικά λειτουργικά κέρδη - από 49 εκατομμύρια λίρες σε 479 εκατομμύρια £
  • Η «μεγάλη πεντάδα» εκτός της Premier League ανέφερε αυξημένες συνολικές λειτουργικές απώλειες - από 408 εκατομμύρια £ σε 797 εκατομμύρια £
  • Το καθαρό χρέος των συλλόγων της Premier League στο τέλος του 2020/21 ήταν 4,1 δισ. £ - αυξημένο κατά 4%
  • Το καθαρό χρέος των συλλόγων του πρωταθλήματος ήταν 1,8 δισ. £ - αύξηση 32%

Καθαρά χρέος ορίζεται ως: Πόσα μετρητά θα παρέμεναν εάν εξοφλούνταν όλα τα χρέη και εάν μια εταιρεία έχει αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Γενικά συμπεράσματα

Τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο της τάξεως του 57% της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου, αλλά η διαφορά των εσόδων μεταξύ αυτών των πέντε και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Όπως και μεταξύ των πέντε.

Το 2019-20, οι Premier League, Serie A, La Liga και οι διοργανώσεις συλλόγων της UEFA, ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020-21, επομένως ένα μέρος των εσόδων από τις μεταδόσεις που σχετίζονται με το 2019-20 αναγνωρίζεται στην πραγματικότητα το 2020-21.

Τα αναβαλλόμενα έσοδα από τις μεταδόσεις είναι ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της Premier League το 2020-21, ενώ τα έσοδα της Serie A αυξήθηκαν κατά 23% σε υψηλό ρεκόρ των 2,2 δισ. λιρών.

Τα έσοδα στη La Liga και την Bundesliga μειώθηκαν ελαφρώς ενώ τα έσοδα της Ligue 1 αυξήθηκαν μόλις κατά 1%.

Η Premier League είναι πιο μπροστά στον ανταγωνισμό από ποτέ και αναμένεται να επεκτείνει το πλεονέκτημά της στα έσοδα. Παρήγαγε σχεδόν το διπλάσιο από αυτό της Bundesliga (£2,7 δις) το 2020-21, με τη La Liga και τη Serie A να βρίσκονται λίγο πιο πίσω.

Με τους θαυμαστές να επιστρέφουν και έναν νέο κύκλο μεταδόσεων της UEFA από το 2021-22 έως το 2023-24, η σεζόν 2022-23 προβλέπεται να δει τη «μεγάλη πεντάδα» να δημιουργεί ρεκόρ συνολικών εσόδων 16,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Premier League

Το μισθολογικό κόστος των συλλόγων της Premier League αυξήθηκε κατά 5% στα 3,5 δισεκατομμύρια £ το 2020-21, με μόνο επτά από τους 17 σταθερούς συλλόγους της Premier League να αναφέρουν μείωση. Ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν, μόνο τέσσερις σύλλογοι ανέφεραν κέρδη προ φόρων και οι ζημίες προ φόρων παρέμειναν σημαντικές παρά τη μείωση από 991 εκατομμύρια £ σε 669 εκατομμύρια £.

Επίσης, το 78% των συνολικών εμπορικών εσόδων της Πρέμιερ Λιγκ προήλθε από τους «μεγάλους έξι» συλλόγους της. Τα μέσα έσοδα ανά σύλλογο ήταν 243 εκατ. £, με την έκτη υψηλότερη - την Άρσεναλ (325 εκατ. £) - πολύ μακριά από την έβδομη υψηλότερη - τη Λέστερ Σίτι (226 εκατ. £).

Ενώ η διαφορά εσόδων μεταξύ της «μεγάλης εξάδας» και των υπολοίπων μειώθηκε κατά 56 εκατομμύρια £, αναμένεται να αυξηθεί καθώς αυξάνονται τα έσοδα της ημέρας των αγώνων και οι «μεγάλες έξι» επωφελούνται από τον νέο κύκλο μεταδόσεων της UEFA.

Ο Μπριτζ είπε ότι η Πρέμιερ Λιγκ «βγήκε από την πανδημία χωρίς σημαντική αύξηση του καθαρού χρέους όπως θα περίμεναν πολλοί», αλλά τόνισε την ανάγκη για «ισχυρή διακυβέρνηση και οικονομικό σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια».

Αγγλική Football League

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των συλλόγων με «Parachute payments» είχε αντίκτυπο στη Championship, μαζί με τον κύκλο των συλλόγων που στοχεύουν στην άνοδο. Τα συνδυασμένα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% στα 600 εκατομμύρια £, κυρίως λόγω της πτώσης των εσόδων των αγώνων κατά 101 εκατομμύρια £, και παρόλο που οι σύλλογοι της Championship κατάφεραν να μειώσουν το κόστος μισθών κατά 8% στα 747 εκατομμύρια £, ξεπέρασαν τα έσοδα για τέταρτη συνεχή χρονιά - με υψηλούς μισθούς ρεκόρ /αναλογία εσόδων 125%.

Στην League One, τα έσοδα των συλλόγων μειώθηκαν κατά 22% στα 129 εκατ. £ και το μέσο μισθολογικό κόστος των 5,5 εκατ. £ ξεπέρασε τα έσοδα για πρώτη φορά με αναλογία μισθών/εσόδων 103%.

Ποδόσφαιρο Γυναικών

Η Deloitte δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσει ανάλογη έρευνα στο ποδόσφαιρο γυναικών. Όμως, μετά από μια χρονιά ρεκόρ, με πωλήσεις ρεκόρ στα εισιτήρια στο Euro 2022 από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών (500.000) και ρεκόρ 17,4 εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν τον τελικό της διοργάνωσης από το BBC, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, η Deloitte λέει ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την πορεία του ποδοσφαίρου γυναικών.

Η διαφήμιση ήταν η μεγαλύτερη ροή εσόδων για τα γυναικεία κλαμπ - αποφέροντας πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων - με τις ομάδες να αναφέρουν αύξηση 30% συνολικά το 2020-21, την ισχυρότερη περίοδο ανάπτυξης.

Τα έσοδα από τις μεταδόσεις αυξήθηκαν κατά πάνω από 20% με τη Γυναικεία Σούπερ Λίγκα να εξασφαλίζει συμφωνία δικαιωμάτων 8 εκατομμυρίων λιρών με το BBC και το Sky Sports, αυξάνοντας την τηλεθέαση κατά 285% την πρώτη χρονιά.

Η UEFA ανέφερε σε έκθεσή της ότι το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει εμπορική αξία ύψους 578 εκατομμυρίων λιρών ετησίως μέχρι το 2033, με τη βάση των θαυμαστών για το παιχνίδι να αυξάνεται δυνητικά από 144 εκατομμύρια σε 328 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή: BBC

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα