ΗΠΑ: Ο κόσμος του αθλητισμού εξοργισμένος με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την άμβλωση

ΗΠΑ: Ο κόσμος του αθλητισμού εξοργισμένος με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την άμβλωση

bet365

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με συντηρητική πλειοψηφία, έβαλε τέλος στην προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, που ισχύει από το 1973, σε μια θλιβερή ημέρα για εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και ο κόσμος του αθλητισμούς αντιδρά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή (24/6) την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που είχε ληφθεί το 1973, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση κι επιστρέφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδες χρόνια πίσω, σε εποχές βαθιά ανελεύθερες.

Από χθες πολλές σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού εκφράζουν την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση που κλείνει το μάτι στον σκοταδισμό. Η θρυλική τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, η ποδοσφαιρίστρια Μέγκαν Ραπίνο, ο αστέρας των Λος Άντζελες Λέικερς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, το WNBA και το NBA, καθώς και αρκετοί σύλλογοι στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών (MLS και NWSL), θρηνούν για την ντροπιαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ, θρύλος του τένις και ακούραστη μαχήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών τόνισε ότι «είναι μια θλιβερή μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες» και προειδοποίησε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «δεν θα τερματίσει τις αμβλώσεις», αλλά «θα τερματίσει την υγιή και νόμιμη πρόσβαση σε αυτή τη ζωτικής σημασίας ιατρική παρέμβαση».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρεί ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ «δεν παρέχει» το δικαίωμα στην άμβλωση που ισχύει από το 1973 και επιστρέφει την εξουσία νομοθετικής ρύθμισης για αυτήν την αναπαραγωγική υπηρεσία στον «λαό» και τους «εκλεγμένους εκπροσώπους» του, κάτι που θα επιτρέπει σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει είτε να το κρατήσει είτε να το απαγορεύσει.

«Είμαι μια λευκή, πλούσια, cisgender γυναίκα που ζει σε μια από τις πιο προοδευτικές πόλεις στον κόσμο (Σιάτλ) με την προστασία όχι μόνο εμένα και των πόρων μου, αλλά και αυτό (υποδεικνύει το έμβλημα της εθνικής των ΗΠΑ),» μια εμφανώς κλονισμένη Ραπινό είπε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του φιλικού με την Κολομβία.

«Δεν το έχουν όλοι αυτό. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει δυσανάλογα τις φτωχές γυναίκες, τις αφροαμερικανές, τις μετανάστριες, τις γυναίκες σε βίαιες σχέσεις, τις γυναίκες που έχουν βιαστεί, τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν βιαστεί από μέλη της οικογένειάς τους ή ίσως απλώς να μην έχουν πάρει τις καλύτερες αποφάσεις», τόνισε.

«Γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν αποτρέπει τις αμβλώσεις, αλλά μάλλον αποτρέπει τις ασφαλείς αμβλώσεις. (...) Δεν μπορώ να περιγράψω τη θλίψη και τη σκληρότητα αυτού του γεγονότος»!

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνες μας, με τη σύνθεση της δομής εξουσίας στη χώρα μας» είπε στους δημοσιογράφους καλώντας τους άνδρες να πάρουν θέση!

Ο κόσμος του μπάσκετ, ενωμένος

Το NBA και το WNBA εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι «η ελευθερία πρέπει να προστατεύεται». «Το NBA και το WNBA πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία και το μέλλον τους και πιστεύουμε ότι η ελευθερία πρέπει να προστατεύεται. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων και το δικαίωμα στην υγεία , συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων μας έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα αναπαραγωγικής υγείας ανεξαρτήτως τοποθεσίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς όπως ο ΛεΜπρον Τζέιμς και η Σου Μπερντ μία από τις καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών στο WNBA, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μοιράστηκε το μήνυμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο οποίο θεωρεί «καταστροφική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο έχει ανατρέψει σχεδόν 50 χρόνια προηγούμενου, αλλά έχει υποβάλει την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στις ιδιοτροπίες πολιτικών και ιδεολόγων, επιτίθεται στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών», έγραψε ο Ομπάμα στο Twitter.

Άλλοι αστέρες του ΝΒΑ, όπως ο Αυστραλός Μπεν Σίμονς των Μπρούκλιν Νετς, συμμετείχαν στην κριτική. «Είναι μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου ως Αμερικανός», ήταν το μήνυμα του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η ένωση παικτών WNBA δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «προσφέρει έναν άδικο δρόμο προς την απαγόρευση των αμβλώσεων που ενισχύει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αδικίες και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της θνησιμότητας των γυναικών, εκτός από την καταστροφή της ελευθερίας αναπαραγωγής για όλους».

Το ποδόσφαιρο εκφράζει τη λύπη του για την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο κόσμος του αμερικανικού ποδοσφαίρου συμμετείχε επίσης στην ομόφωνη κριτική της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ομάδες από το NWSL, το γυναικείο πρωτάθλημα και το MLS χαρακτήρισαν την απόφαση για την άμβλωση «επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η Gotham FC αντιτίθεται σθεναρά στην κατάργηση του "Roe v. Wade" και πιστεύει ότι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, αλλά θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε ολόκληρη τη χώρα», έγραψε η ομάδα.

«Η ελευθερία της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα σώματά μας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και αδύνατο να διαπραγματευτεί», διαβεβαίωσε το Orlando City, του MLS, και το Orlando Pride, του NWSL.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα