Καλλιτέχνης τοποθέτησε 6.500 ξεφούσκωτες μπάλες έξω από τα γραφεία της FIFA σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους μεταναστών εργατών

Καλλιτέχνης τοποθέτησε 6.500 ξεφούσκωτες μπάλες έξω από τα γραφεία της FIFA σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους μεταναστών εργατών

bet365

Ένας Γερμανός καλλιτέχνης συμμετείχε στις διαμαρτυρίες ενάντια στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αφήνοντας 6.500 ξεφούσκωτες μπάλες έξω από την έδρα της FIFA στην Ελβετία.

6.500 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 12 χρόνια κατά τη διάρκεια της κατασκευής των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτά λένε τα τελευταία στοιχεία. Άραγε πόσα λεπτά σιγή μπορούν να τιμήσουν τις μνήμες αυτών των ανθρώπων;

Το προσεχές Μουντιάλ είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία. Στη χώρα του κόλπου που έχει πολλάκις καταστρατηγήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε εκείνο το σημείο της γης που η ελευθερία έκφρασης είναι σε πολλές περιπτώσεις άπιαστο όνειρο, θα φιλοξενηθεί το πιο όμορφο παιχνίδι.

Οι τοποθετήσεις από πρόσωπα του αθλήματος είναι πολλές. Πιο πρόσφατη εξ' αυτών η δήλωση του μέχρι πρότινος ομοσπονδιακού τεχνικού της Ολλανδίας Λουίς Φαν Χάαλ. Που μέμφθηκε τις προθέσεις της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως: «Είναι γελοίο ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στο Κατάρ. Η FIFA λέει ότι θέλει να "αναπτύξει το ποδόσφαιρο στο Κατάρ". Ε λοιπόν, αυτά είναι μα@@@@@. Το κάνει μόνο για τα λεφτά και τα εμπορικά της συμφέροντα. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία για τη FIFA».

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Volker-Johannes Trieb θέλοντας να υπογραμμίσει το έγκλημα διαρκείας που διαπράττεται στο Κατάρ, έβαλε 6.500 ξεφούσκωτες μπάλες έξω ακριβώς από τα γραφεία της FIFA στην Ελβετία. Η κάθε μία συμβόλιζε και μια χαμένη ζωή και έφερε το εξής μήνυμα: «Παγκόσμια Συνείδηση είσαι κηλίδα ντροπής»!Παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση.

«Ήθελα να στείλω μερικές εικόνες σε όλο τον κόσμο και να τιμήσω τους πολλούς νεκρούς μετανάστες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια των γηπέδων στη χώρα που διοργανώνει το Μουντιάλ κάτω από απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε σε γερμανικό Μέσο ο 55χρονης καλλιτέχνης. Ο αριθμός «6.500» προέρχεται από ένα άρθρο- έρευνα που φιλοξένησε ο Guardian πέρυσι και πιστεύεται ότι ο αριθμός έχει μεγαλώσει από τότε.

«Η Διεθνής Αμνηστία μιλά πλέον για περισσότερα από 15.000 θύματα. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό που με την πρώτη ανάγνωση φαίνεται απίστευτος. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν όλοι από μια σκαλωσιά. Πέθαναν με διάφορους τρόπους. Μερικοί υπέστησαν τραύματα που δεν θα ήταν θανατηφόρα στη Γερμανία. Δυστυχώς η ιατρική περίθαλψη για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ είναι καταστροφική», συμπλήρωσε.

Σε νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η FIFA κατηγορείται ότι απέτυχε «να θέσει σε εφαρμογή τις κατάλληλες διαδικασίες» για την πρόληψη των προβλημάτων!

Μεταξύ των ευρημάτων που προέκυψαν από συνεντεύξεις με 59 πρώην και νυν υπαλλήλους σε οκτώ κατασκευαστικές εταιρείες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν:

  • Διακρίσεις στις πληρωμές βάσει εθνικότητας, φυλής και γλώσσας
  • Κατώτερης ποιότητας και «ανθυγιεινές» συνθήκες διαβίωσης με έως και 10 άτομα να μοιράζονται στενά δωμάτια
  • Η μεγάλη πλειονότητα των φρουρών ασφαλείας εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό, για μήνες ή και χρόνια
  • Οι εργαζόμενοι απειλούνται με μεγάλες κρατήσεις μισθών εάν θέλουν να πάρουν ημέρες άδειας
  • Τεράστια πρόστιμα για λάθη στη δουλειά
  • Αναγκαστική εργασία έξω, χωρίς καταφύγιο, στην καυτή ζέστη
  • Οι μισές εταιρείες ασφάλειας δεν πληρώνουν υπερωρίες με το επιτόκιο που ορίζει ο νόμος
  • Και οι οκτώ ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας «δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και έχουν παραβιάσει διάφορες διατάξεις της νομοθεσίας του Κατάρ»

«Πολλοί από τους φρουρούς ασφαλείας με τους οποίους μιλήσαμε ήξεραν ότι οι εργοδότες τους παραβίαζαν το νόμο, αλλά ένιωθαν ανίκανοι να τους αμφισβητήσουν», δήλωσε ο Επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας Στίβεν Κόκμπερν. «Σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωμένοι, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να κάνουν το καθήκον τους υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων - ή χειρότερα, καταγγελία της σύμβασης ή απέλαση. Παρά την πρόοδο που έχει κάνει το Κατάρ τα τελευταία χρόνια, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι καταχρήσεις στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας (security) — που θα είναι όλο και πιο περιζήτητος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου— παραμένουν συστηματικές. Η FIFA πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις καταχρήσεις στον εγγενώς επικίνδυνο τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας ή να δει το τουρνουά να στιγματίζεται περαιτέρω από κατάχρηση. Πρέπει να πιέσει το Κατάρ να εφαρμόσει καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις του και να επιβάλει τους νόμους του», πρόσθεσε.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα