Τελικός Κυπέλλου: Η «ασπρόμαυρη» τριλογία της ευτυχίας… (vids)

Οι τρεις σερί κατακτήσεις κυπέλλων του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ

bet365

Έβδομος τελικός μεταξύ των δύο «Δικεφάλων», που την τελευταία εξαετία δείχνουν ότι μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν… Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για το εντυπωσιακό «3Χ3» του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ τείνει να ανακηρυχτεί σε ομάδα Κυπέλλου Ελλάδος Novibet, αφού φτάνει στον τελικό της διοργάνωσης για έκτη φορά τα επτά τελευταία χρόνια. Από τις προηγούμενες πέντε φορές το κατέκτησε τις τέσσερις, εκ των οποίων τις τρεις κόντρα στην ΑΕΚ! Μία φορά νίκησε τον Ολυμπιακό και μία (πέρσι) το έχασε από τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ μπορεί να προηγήθηκε 3-0 στις κατακτήσεις, ωστόσο ο ΠΑΟΚ φρόντισε να ισοφαρίσει με τις τρεις σερί (2017, 2018, 2019) κατακτήσεις σε 3-3. Ποιος θα πάρει προβάδισμα στην έβδομη κόντρα τους;

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα δούμε πως από την προ εξαετίας ομάδα του «Δικεφάλου του Βορρά», που εμφανίστηκε και αγωνίστηκε στον τελικό του Πανθεσσαλικού, έχει απομείνει μόλις ένας ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, τον άνθρωπο που «υπέγραψε» την κατάκτηση του Κυπέλλου για τους «ασπρόμαυρους». Ο MVP εκείνου του τελικού είχε ανοίξει το σκορ στο 24ο λεπτό. Από την ομάδα των επόμενων δύο τελικών (2018, 2019), συνεχίζουν οι Αντρέ Βιεϊρίνια, Ομάρ Ελ Καντουρί, Ίνγκι Ίνγκασον, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Λευτέρης Λύρατζης.

Τα τρία σερί Κύπελλα και μάλιστα με τον ίδιο αντίπαλο, ενέπνευσε τους φίλους του ΠΑΟΚ που δημιούργησαν το τραγούδι «Αήττητοι νταμπλούχοι μπαμπά» και το Gazzetta σας θυμίζει ιστορίες από τους τρεις τελευταίους τελικούς των δύο «Δικεφάλων», που είχαν την ίδια κατάληξη και τον ίδιο νικητή…

01. ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1: Ο τελικός της… πεζογέφυρας

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1: Τελικός 2017

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου

Διαιτητής: Κομίνης (Ελλάδα)

Γκολ: Μπίσεσβαρ (24’), Ενρίκε (81’) – Χριστοδουλόπουλος (26’)

Στον τελικό της 6ης Μαΐου του 2017 και τότε, όπως και τώρα, στο Πανθεσσαλικό του Βόλου, ο ΠΑΟΚ επέστρεφε στους τίτλους, μετά από δεκατέσσερα χρόνια! Ο 74ος τελικός έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός της… πεζογέφυρας, μετά το αντάμωμα των οπαδών και το επικών διαστάσεων ξύλο που έπεσε πάνω σε μια πεζογέφυρα του Σταδίου .

Αφού οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές «παρέλαβαν» τους τραυματίες και έληξαν τα επεισόδια, κάτω στο χορτάρι φάνηκε ποια ήταν η ομάδα που ήθελε πιο πολύ την «κούπα». Στη μεγαλύτερη διάρκεια του τελικού ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και νίκησε 2-1 την ΑΕΚ κατακτώντας το κύπελλο για πέμπτη φορά στην ιστορία του.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ κι αυτός που στο 24ο λεπτό έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς. Δύο λεπτά μετά το 1-0 ήρθε κάπως ανεπάντεχα η ισοφάριση για την ΑΕΚ, με το δυνατό σουτ του Χριστοδουλόπουλου και το τραγικό λάθος του Γλύκου.

Στο 72' ο Ιβιτς αντικατέστησε τον Τζάλμα Κάμπος με τον Πέδρο Ενρίκε. Και δέκα λεπτά αργότερα ο Βραζιλιάνος διαμόρφωσε το 2-1, χαρίζοντας το τρόπαιο στους «ασπρόμαυρους», με την Ένωση να «φωνάζει» δικαιολογημένα για την αντικανονική θέση του σκόρερ, αλλά και τους «ασπρόμαυρους» να διαμαρτύρονται για το μη καταλογισμό πέναλτι πάνω στον Κρέσπο δευτερόλεπτα πριν η μπάλα φτάσει στον σκόρερ. Σε εποχή προ VAR ο διαιτητής Κομίνης εκτέθηκε και στις δύο περιπτώσεις.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Σάχοφ, Μπίσεσβαρ (90’ Κίτσιου), Κάμπος (73’ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83’ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86’ Βάργκας), Μάνταλος, Ροντρίγκες (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο

02. ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2: O τελικός του Αντρέ και της λύτρωσης

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0: Τελικός 2018

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Μπορμπαλάν (Ισπανία)

Γκολ: Βιεϊρίνια (65'), Πέλκας (91')

Ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Αθήνα μ’ έναν μόνο στόχο: να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας Novibet, όχι απλά για να το κρατήσει στο Λευκό Πύργο, αλλά προκειμένου να λυτρωθεί για όλα όσα είχε βιώσει ως οργανισμός, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ηταν η σεζόν, που ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε χάσει «στα χαρτιά» τον τίτλο του πρωταθλητή, μετά τα όσα είχαν συμβεί στον αντίστοιχο αγώνα της Τούμπας.

Εκείνο το Κύπελλο, ήταν το Κύπελλο που το ήθελε περισσότερο, έπαιξε γι’ αυτό και δικαιότατα το πήρε!

Ο άνθρωπος που άθελα του δημιούργησε το σλόγκαν ολόκληρης της ποδοσφαιρικής χρονιάς, ο Αντρέ Βιεϊρίνια, με μια εκτέλεση φάουλ «τι είναι αυτό ρε», όπως έγραψε το Gazzetta, έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον τελικό της λύτρωσης για τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο Ισπανός, Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ διαιτησίας και στο 25ο λεπτό υπέδειξε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, ωστόσο ο Πρίγιοβιτς αστόχησε στην εκτέλεσή του. Παρά το σοκ οι «ασπρόμαυροι» δεν έδειχναν κανένα σημάδι διάθεσης να επιστρέψουν με άδεια χέρια στη Θεσσαλονίκη και δίχως το κύπελλο στις αποσκευές τους.

Ο Βασίλης Μπάρκας κρατούσε με νύχια και με δόντια ανέπαφη την εστία του μέχρι το 65ο λεπτό. Τότε, ήρθε η στιγμή του Αντρέ. Του ανθρώπου που ήξερε καλύτερα από τον καθένα τι σήμαινε εκείνος ο τελικός. Γι’ αυτό και το ξέσπασμά του, πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα της Cosmote TV, αποτυπώθηκε από την κάμερα και αποτέλεσε τη φωτογραφία-απάντηση για όλα όσα είχαν βιώσει οι «ασπρόμαυροι».

Το γκολ του Δημήτρη Πέλκα στο 90ο λεπτό μπροστά στα μάτια των εκστασιασμένων φίλων του ΠΑΟΚ σφράγισε τον «ασπρόμαυρο» θρίαμβο, με τον Ιβάν Σαββίδη να περιμένει τους θριαμβευτές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και να συμμετέχει στους πανηγυρισμούς μπροστά στο Λευκό Πύργο.

ΑΕΚ (Μανόλο Χμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Αραούχο

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα Κάμπος (51’ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (74’ Σάχοφ), Πρίγιοβιτς

03. ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1: Το τρίτο στη σειρά…

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0: Τελικός 2019

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Τσβάιερ (Γερμανία)

Γκολ: Άκπομ (46')

H κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet, για τρίτη φορά στη σειρά κόντρα στην ΑΕΚ, ήταν το κερασάκι στην «ασπρόμαυρη» τούρτα μιας εκπληκτικής τριλογίας κερδισμένων τελικών απέναντι στον ίδιο αντίπαλο!

Ήταν ένας «αποστειρωμένος» τελικός, σαν τον αποψινό καλή ώρα, όπου στην -υποτιθέμενη- «γιορτή του ποδοσφαίρου» οι αστυνομικοί που θα σουλατσάρουν στο Πανθεσσαλικό θα είναι τριπλάσιοι από τους θεατές, οι -οποίοι τυγχάνει κιόλας να θεωρούνται... επίσημοι προσκεκλημένοι.

Το 2019 ο τελικός στο ΟΑΚΑ είχε διεξαχθεί με 1.000... καλεσμένους και 3.000 αστυνομικούς, με τις δύο ομάδες να αγωνίζονται με μαύρα περιβραχιόνια, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και επίσης, συνέπεσε με τα γενέθλια της Κωνσταντινούπολης, καθώς στις 11 Μαΐου, το 330 μετά Χριστόν, αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Α' διοργάνωσε λιτανεία μετά αρτοκλασίας εντός των τειχών της νεότευκτης Νέας Ρώμης, για να εγκαινιάσει την πόλη οποία έμελλε αργότερα να μετονομασθεί προς τιμήν του.

Ανήμερα αυτής της επετείου, λοιπόν, αναμετρήθηκαν στον 76ο τελικό του Κυπέλλου δυο κλουμπ (όπως τα λέγανε παλιά στην Κωνσταντινούπολη), που αντλούν την καταγωγή και την ιστορία τους από το παλιό Βυζάντιο, με την ομαδάρα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχοντας στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας και σφραγίζοντας το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα με το «διπλό» επί του ΠΑΣ στα Γιάννινα, να φτάνει στην κατάκτηση του Κυπέλλου και του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του Συλλόγου.

Δίχως τον αρχηγό του, Αντρέ Βιεϊρίνια, δίχως τον εγκέφαλο στη μεσαία γραμμή, Χοσέ Μαουρίσιο, η «ασπρόμαυρη» αρμάδα τα είχε καταφέρει ξανά απέναντι στην ΑΕΚ. Στον τελικό τη διαφορά έκανε η γκολάρα του Τσούμπα Άκπομ, με τον Άγγλο επιθετικό να ξεσπάει σε κλάματα αμέσως μετά την λήξη, οι δε φίλοι του ΠΑΟΚ τις επόμενες ημέρες του τελικού διασκεύασαν το γνωστό τραγούδι «Mama» του Sin Boy (το οποίο μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 1.779.229 προβολές) και να φτιάξουν το «Αήττητοι νταμπλούχοι μπαμπά», θέλοντας να τρολάρουν μ’ αυτόν τον τρόπο τους οπαδούς της Ένωσης.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80' Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77΄ Μπογέ), Μπακασέτας (71' Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (65' Λημνιός), Πέλκας (80΄ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (93' Ινγκασον), Άκπομ

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα