Στάικος στο Gazzetta για τον τελικό Κυπέλλου Novibet 2023 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: «Δεν υπάρχει φαβορί, πιστεύω πως θα δούμε ωραίο τελικό»

Θανάσης Στάικος

bet365

Ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Θανάσης Στάικος μιλάει στο Gazzetta για τον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, επισημαίνει πως δεν υπάρχουν φαβορί σε τέτοια ματς και στέκεται στο πως περιμένει να παίξουν οι δύο ομάδες κόντρα στις οποίες στο πρωτάθλημα ο ΠΑΣ είχε μία νίκη και μια ισοπαλία στους Ζωσιμάδες.

Μπορεί να πέρασε από τα χίλια κύματα, όχι μόνο για την ημέρα που θα διεξαχθεί, αλλά κυρίως το μέρος και τις συνθήκες, αλλά τελικά οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι αύριο (24/5) στο άδειο Πανθεσσαλικό για τον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο «δικέφαλοι» θα αγωνιστούν μεταξύ τους για 7η φορά σε τελικό, με αυτόν του νότου και αυτόν του βορρά να μετράνε από 3 κούπες.

Το Gazzetta μίλησε για τον μεγάλο τελικό με τον τεχνικό του ΠΑΣ Γιάννινα, Θανάση Στάικο, έναν προπονητή που οδήγησε την ομάδα του σε νίκη επί των «κιτρινόμαυρων» και σε ισοπαλία επί των «ασπρόμαυρων» στους Ζωσιμάδες. Ο Στάικος μίλησε και για τα παιχνίδια των δύο φιναλίστ με τους Ηπειρώτες, αλλά και για τον τελικό, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει φαβορί, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για έναν τελικό με θέαμα.

Κόουτς πριν πάμε στον τελικό, θα θέλαμε να πεις δύο λόγια για τα δύο παιχνίδια με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες, εκεί όπου ο ΠΑΣ κατάφερε να κερδίσει την Ένωση και να φέρει ισοπαλία με τους Θεσσαλονικείς.

«Παρόλο που είναι δύο ομάδες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ παίζει ορθολογικό ποδόσφαιρο έχει καλό χτίσιμο και είναι μετρημένος στις επιθέσεις του χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν θα δημιουργήσει επιθέσεις και θα σκοράρει. Ενώ η ΑΕΚ έχει μεγάλη ένταση πιέζει παντού. Κάνει επιθετικό πρέσινγκ και συνεχόμενο. Τα δύο παιχνίδια έμοιαζαν ως προς την εικόνα και την μορφή τους, παρότι τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Ήταν δύο δυνατά παιχνίδια με την ομάδα μας να παίρνει πολύ καλά αποτελέσματα».

Που θεωρείς πως θα στηριχθούν οι δύο ομάδες στον τελικό;

«Αρχικά οι δύο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά, κάτι απολύτως λογικό στην εποχή που ζούμε, ενώ και λόγω των play-offs έχουν βρεθεί και περισσότερες φορές αντιμέτωπες. Ωστόσο μπορούν οι προπονητές να σχεδιάσουν κάτι που δεν περιμένει ο αντίπαλος. Βέβαια από την άλλη η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν και τους προπονητές, αλλά και τους παίκτες για να διαβάσουν γρήγορα τις οποιοδήποτε αλλαγές υπάρξουν και να αντιδράσουν. Όσον αφορά το παιχνίδι, η ΑΕΚ πιέζει πάντα ψηλά και δεν δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να χτίσει το παιχνίδι από πίσω. Το θέμα για τον ΠΑΟΚ είναι να μπορέσει να το σπάσει αυτό. Όποιος το σπάει αυτό απέναντι στην ΑΕΚ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι μεταβάσεις.

Θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να επιμείνει και να διασπάσει δύο και τρεις γραμμές άμυνας που έχει η ΑΕΚ. Εμείς το καταφέραμε, σκοράραμε και κερδίσαμε.

Στα παιχνίδια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα είναι διαφορετικά. Στις μεταβάσεις θα κριθούν πολλά και ειδικά σε απώλεια μπάλας και ανάκτηση κατοχής, καθώς θα υπάρξουν πολλές και το θέμα είναι ποιος θα το εκμεταλλευτεί. Και φυσικά πολλά θα κριθούν από το τι θα κάνουν οι παίκτες. Οι προπονητές επηρεάζουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών, αλλά τα παιχνίδια κρίνονται από τους παίκτες και τα χαρακτηριστικά που έχουν».

Η ΑΕΚ πάει στον τελικό μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συγκέντρωση μετά τα όσα έχουν προηγηθεί;

«Η ΑΕΚ μπορεί να έχει λιγότερες μέρες να ασχοληθεί με αυτό το παιχνίδι, καθώς υπήρξαν και οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο έχει την ενέργεια και την διάθεση και τους παίκτες για να αντισταθμιστεί όλο αυτό».

Πόσο δύσκολο να το διαχειριστεί ένας προπονητής;

«Είναι το πιο δύσκολο για κάθε προπονητή. Όσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τις ήττες, ακόμα πιο δύσκολο είναι μια νίκη και μια κατάκτηση τίτλου. Η ΑΕΚ πήρε ένα πρωτάθλημα σε λεπτομέρειες παίζοντας βέβαια ωραίο ποδόσφαιρο και η χαρά είναι μεγάλη. Φυσικά και είναι δύσκολο το έργο του προπονητή, αλλά ο Αλμέιδα έχει δείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και στον τομέα της ψυχολογίας, ενώ μην ξεχνάμε πως και το μυαλό όλων στην ΑΕΚ είναι στο νταμπλ. Ένα τρόπαιο και ένας τίτλος δίνει κίνητρο σε όλους».

Αουγκούστο-Σιμάνσκι

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στον τελικό μετά από μια χρονιά που τερμάτισε 4ος. Πόσο ρόλο θα παίξει το κίνητρο και της Ευρώπης καθώς αν το κατακτήσει θα παίξει Europa League, αλλιώς Conference;

«Για τον ΠΑΟΚ δεν θα πω αν ήταν καλή ή όχι η χρονιά. Είδαμε νέους παίκτες και καλό ποδόσφαιρο και ασφαλώς το να κλείσει τη σεζόν με ένα τρόπαιο πέρα του ότι θα πάρει το εισιτήριο για το Europa League, είναι σημαντικό. Με ένα Κύπελλο η χρονιά χαρακτηρίζεται πετυχημένη έτσι και αλλιώς. Οπότε το κίνητρο είναι μεγάλο».

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 6 φορές σε τελικό Κυπέλλου και έχουν από 3 νίκες. Θεωρείς πως θα παίξει ρόλο η προϊστορία;

«Η προϊστορία ως ένα σημείο μπορεί να παίζει ρόλο, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο εμφανίζεται στην κοινή γνώμη. Νομίζω πως πιο παλιά έπαιζε ρόλο και γιατί πολλοί παίκτες έμεναν πολλά χρόνια σε μια ομάδα και ήταν πιο εύκολο να επηρεαστούν. Τώρα αλλάζουν πιο γρήγορα και στο αγωνιστικό τμήμα δεν παίζουν ρόλο τέτοιοι αριθμοί. Παρόλα αυτά είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας».

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι μπορούν να γίνουν προγνωστικά;

«Είναι ένας τελικός Κυπέλλου, δεν έχει σειρά αγώνων όπως είναι στο πρωτάθλημα. Δύσκολα θα υπάρχουν προγνωστικά. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, από την μία η ΑΕΚ έχει την ψυχολογία λόγω κατάκτησης του πρωταθλήματος, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει το κίνητρο. Πραγματικά δεν βλέπω κάποιο φαβορί. Θεωρώ πως θα δούμε έναν καλό τελικό γιατί και η ΑΕΚ με το στυλ που έπαιξε φέτος δίνει ρυθμό στα παιχνίδια της και ο ΠΑΟΚ από την δίψα του θα παρουσιαστεί όσο πιο τολμηρός γίνεται και θα έτσι θα δούμε ωραίο ποδόσφαιρο».

Ποια πιστεύεις πως θα είναι τα «κλειδιά» των δύο φιναλίστ;

«Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις ομάδες και συνολικά σε τόσες ομάδες, είναι αρκετοί οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Αλλά συγκεκριμένα ο Τσούμπερ είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και ο Λιβάι Γκαρσία που μπορεί με μια φάση να κάνει την διαφορά. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς και οι νέοι μπορούν να κάνουν την διαφορά όπως ο Κωνσταντέλιας. Βέβαια τα φώτα τα τραβούν όσοι σκοράρουν, αλλά υπάρχουν στην ΑΕΚ οι Σιμάνσκι και Γιόνσον και στον ΠΑΟΚ οι Αουγκούστο και Ίνγκασον που βοηθάνε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε τέτοια παιχνίδια το σύνολο θα κάνει την διαφορά και έτσι θα ανέβουν και οι παίκτες μεμονωμένα».

Και να κλείσουμε με τις συνθήκες του τελικού. Πόσο άσχημο είναι το να διεξάγονται τέτοια παιχνίδια χωρίς κόσμο;

«Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, είναι ότι πιο άσχημο υπάρχει. Στην ουσία ποδόσφαιρο παίζεις για τον κόσμο. Όλοι αγωνιζόμαστε για όσους έρχονται στις εξέδρες και όταν δεν υπάρχει κόσμος χάνεται η αίγλη. Και καλό είναι να μην συμβεί ποτέ πάλι. Χάνεται η ατμόσφαιρα. Καλό θα είναι να έχουμε γεμάτο γήπεδο με αρχές, σεβασμό και κανόνες και να χαρούμε παιχνίδια. Πολλές φορές αποκαλούμε τον τελικό Κυπέλλου γιορτή, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να ξαναγίνει γιορτή».

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα