Μουντιάλ 2022: Έφηβοι φρουροί ασφαλείας εγκλωβισμένοι στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Έφηβοι φρουροί ασφαλείας εγκλωβισμένοι στο Κατάρ

bet365

Τρεις έφηβοι που εργάστηκαν ως φύλακες στο Παγκόσμιο Κύπελλο υποστηρίζουν ότι είναι παγιδευμένοι στο Κατάρ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Γκάμπια, έξι μήνες μετά τη λήξη του τουρνουά.

Ο 19χρονος Παπασέκα, ο 18χρονη Εμπρίμα και ο 16χρονος Σαϊκού έμειναν άνεργοι και άστεγοι αφού ο εργοδότης τους στο Κατάρ τους απέλυσε χωρίς προειδοποίηση λίγες ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λένε ότι η ηλικία τους είχε τροποποιηθεί στα επίσημα έγγραφα στη δυτικοαφρικανική χώρα, ώστε να φαίνεται ότι ήταν τουλάχιστον 18 ετών, η ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την είσοδο στο Κατάρ με βίζα εργασίας.

Από τον Ιανουάριο φιλοξενούνται σε κυβερνητικό καταφύγιο, όπου ισχυρίζονται ότι οι μετακινήσεις τους έχουν περιοριστεί και «μας έχουν πάρει όλα τα έγγραφά μας». Περιγράφουν το καταφύγιο ως «σαν φυλακή». Ισχυρίζονται ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες δεν τους επιτρεπόταν να φύγουν για να αναζητήσουν εργασία. Όταν τους επετράπη να βγουν, στα τέλη Μαρτίου, οι ταυτότητες δύο εξ αυτών είχαν λήξει, καθιστώντας αδύνατο να εργαστούν νόμιμα.

Οι έφηβοι επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν χρήματα για τις πτήσεις. «Είμαστε κουρασμένοι από όλα και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας, αλλά μας λένε να αγοράσουμε εισιτήρια, κάτι που ξέρουν ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε», λέει ο Εμπρίμα.

Τα ευρήματα, τα οποία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο νορβηγικό ποδοσφαιρικό περιοδικό Josimar, θέτουν υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο πριν από το τουρνουά ότι το Κατάρ είχε σημειώσει «απίστευτη» πρόοδο όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε μια επιστολή που γράφτηκε με την ελπίδα να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή στη δεινή τους θέση, οι έφηβοι περιγράφουν πώς εγκατέλειψαν το σπίτι τους σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα όρη του ποταμού Γκάμπια, αφού άκουσαν ότι υπήρχαν «ευκαιρίες που άλλαζαν τη ζωή στο Κατάρ, επειδή θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

Λένε ότι πούλησαν τη γη της οικογένειάς τους για να πληρώσουν τα τέλη που απαιτούσε ένας τοπικός πράκτορας προσλήψεων, την πτήση και τα έγγραφα που χρειάζονταν για να εργαστούν στο Κατάρ.Ο Εμπρίμα λέει ότι αυτό του κόστισε 2.480 λίρες, ένα ποσό που είναι συγκλονιστικό σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Οι έφηβοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν για να «βρούμε το δρόμο μας για μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή και τουλάχιστον να δώσουμε ελπίδα και παρηγοριά στους γονείς μας και τα μικρά αδέρφια μας που μας θαυμάζουν». Κατά την άφιξή τους στη Ντόχα, λένε ότι συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί. Οι θέσεις εργασίας που τους υποσχέθηκαν δεν υπήρχαν και τους άφησαν να βρουν μόνοι τους δουλειά. Ισχυρίζονται ότι υπέμειναν μήνες εκμετάλλευσης από απατεώνες εργοδότες: απλήρωτοι μισθοί, απειλές για απέλαση, κατάσχεση διαβατηρίων και 12ωρες βάρδιες σε εργοτάξια με «ανελέητο καιρό».

Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι έφηβοι βρήκαν δουλειά στην Stark Security Services, μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με σύμβαση για την παροχή φρουρών ασφαλείας για το τουρνουά. Υπέγραψαν συμβόλαιο έξι μηνών με μηνιαίο μισθό 2.700 ριάλ (580 λίρες), δουλεύοντας έως και επτά ημέρες την εβδομάδα. Συμβόλαια που ανήκουν σε άλλους φρουρούς της Stark Security που είδε ο Guardian φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Εκατοντάδες άλλοι φύλακες της Stark Security απολύθηκαν επίσης χωρίς προειδοποίηση και τους είπαν να εγκαταλείψουν αμέσως το κατάλυμά τους. Μετά από εβδομάδες διαμαρτυρίας, περίπου 200 φύλακες προσέλαβαν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας που συνδέεται με τη Stark Security τον Ιανουάριο για να διαπραγματευτούν τους μισθούς τους. Όταν έφτασαν, αντ' αυτού συνελήφθησαν από την αστυνομία. Οι περισσότεροι από τους φύλακες απελάθηκαν αργότερα, αν και τρεις συνελήφθησαν και αργότερα καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση.

Οι έφηβοι δεν πήγαν μαζί με τους άλλους συναδέλφους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη συνεισφορά των 10 ριαλ (περίπου 2 λίρες) στο κόστος ενοικίασης των λεωφορείων. Λένε ότι θα ήθελαν να το είχαν κάνει, γιατί πιθανότατα θα είχαν απελαθεί και τώρα θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε ότι «επισπεύδει τώρα τις διαδικασίες για να διευκολύνει την αναχώρηση των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι θα διευθετηθούν τυχόν οφειλές που τους οφείλονται».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα