Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Ποιος είναι ο Γκονσάλο Ράμος, ο λαμπερός αντικαταστάτης του Κριστιάνο;

Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Ποιος είναι ο Γκονσάλο Ράμος, ο λαμπερός αντικαταστάτης του Κριστιάνο;

Ιάσονας Θεριός
Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Ποιος είναι ο Γκονσάλο Ράμος, ο λαμπερός αντικαταστάτης του Κριστιάνο;

bet365

Για τον Γκονσάλο Ράμος, το παιδί μέσα στα... παπούτσια του Κριστιάνο, πίσω από ένα απίθανο χατ τρικ και μια επιβλητική πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ.

Λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρησης της Πορτογαλίας απέναντι στην Ελβετία, μια ασυνήθιστη αναστάτωση είχε γεμίσει τα social media. Ο Φερνάντος Σάντος είχε πράγματι αποφασίσει να αφήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο και εκατομμύρια ζευγάρια μάτια περίμεναν με αγωνία τις εξελίξεις.

Από τους έντεκα «εκλεκτούς» του Πορτογάλου τεχνικού μπορεί το όνομα του 38χρονου να απουσίαζε, όμως ένα άλλο που δείχνει πως θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον είχε μόλις εμφανιστεί. Και ο Γκονσάλο Ράμος, φόρεσε με... άνεση τα παπούτσια ενός ποδοσφαιρικού θρύλου δικαιώνοντας εμφατικά τον προπονητή του.

Όσο η κερκίδα φώναζε το όνομα του Κριστιάνο, απαιτώντας να τον δει στο γήπεδο, ο νεαρός επιθετικός έκανε θαύματα. Τρία γκολ, μια ασίστ και η γενικότερα δραστήρια συμμετοχή του στο παιχνίδι της Πορτογαλίας ήταν το δικό του «Καλησπέρα, είμαι ο Ράμος, χάρηκα», ο δικός του τρόπος να συστηθεί σε όλους αυτούς που μέχρι πρότινος τον αγνοούσαν.

Ποιος είναι;

Η αποχώρηση του Ντάργουιν Νούνιες το καλόκαιρι, ανάγκασε την Μπενφίκα να βρει μια λύση για τη θέση του επιθετικού. Οι Αετοί της Λισαβόνας τη βρήκαν εκ των έσω. Ο Ράμος είχε γίνει μέλος της περίφημης ακαδημίας Σεϊσάλ μόλις στα 13 του και από εκείνη τη στιγμή ετοιμαζόταν για την έκρηξή του.

Το 2019 έγινε ο πρώτος σκόρερ του Euro Κ-19, οδηγώντας τη χώρα του μέχρι τον χαμένο τελικό απέναντι στην Ισπανία. Κάπως έτσι, δεν άργησε να «χωθεί» στην πρώτη ομάδα του συλλόγου του. Τον Ιούλιο του 2020 έκανε το ντεμπούτο, περνώντας ως αλλαγή στα τελευταία πέντε λεπτά του ματς απέναντι στην Ντεπορτίβο Αβές.

«Άρπαξε» την ευκαιρία του. Έτσι απλά, σκόραρε δύο γκολ. Μέσα σε μια σεζόν, ο τότε 18χρονος βρήκε δίχτυα για λογαριασμό όλων των τμημάτων της Μπενφίκα. Από την Κ-19 ως τους άντρες.

Την πρώτη του συμμετοχή με την Πορτογαλία την «κέρδισε» τον Σεπτέμβρη για το Nations League. Φέτος, συνέβαλε τα μέγιστα στην εντυπωσιακή πορεία της ομάδας του στο Champions League, ενώ πριν ετοιμάσει βαλίτσες για Κατάρ είχε φροντίσει να σκοράρει 14 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς της Liga Nos. Πώς να περάσει απαρατήρητος από τον Φερνάντο Σάντος;

Το παιχνίδι του

Ο Ράμος με λίγα λόγια είναι ένας «δολοφόνος στην περιοχή. Εκεί λαμβάνει την πλειονότητα των μεταβιβάσεων από τους συμπαίκτες του - με τους οποίους καταφέρνει να συνδυάζεται υποδειγματικά - εκεί γίνεται επικίνδυνος.

Μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές του «δυνάμεις» είναι το να καταφέρνει να βρίσκει υψηλές σε αξία τελικές προσπάθειες, συνήθως κεντρικά στο «κουτί» και κοντά στο τέρμα. Άλλωστε, κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα εκτελεί από απόσταση επτά μέτρων από την αντίπαλη εστία.

Επιπλέον, κάθε σουτ του «αγγίζει» κατά μέσο όρο τα 0.25 xG, όταν γενικά στο παιχνίδι αυτή η επίδοση κινείται περίπου γύρω στο 0.10. Σουτάρει δηλαδή από θέσεις που του προσφέρουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να βρει δίχτυα σε σχέση με τη μέση τελική προσπάθεια.

Τι του επιφυλάσσει το «αύριο»;

Πολύ πριν το εκθαμβωτικό ντεμπούτο ως βασικός στο Μουντιάλ, το ταλέντο και οι δυνατότητες του Ράμος είχαν αναγκάσει την ποδοσφαιρική Ευρώπη να τον κοιτάξει και να τον... λιγουρευτεί. Υπήρχαν μέχρι και πιθανότητες να «χαιρετήσει» το καλοκαίρι τη Λισαβόνα για άλλες πιο λαμπερές πολιτείες.

Άλλωστε, η «υπογραφή» της ακαδημίας της Σεϊσάλ ήταν ανέκαθεν μια τεράστια εγγύηση στα μεταγραφικά θέματα. Τελικά, ο Γκονσάλο Ράμος έμεινε, με το συμβόλαιό του να τον «δένει» στο «Ντα Λουζ» ως το 2025 με ρήτρα αποδέσμευσης στα 120 εκατομμύρια.

Φαίνεται πάντως, πως η μοίρα τού του επιφυλάσσει την ίδια διαδρομή με τον Νούνιες ή τον Ζοάο Φέλιξ. Μια ηχηρή μεταγραφή με φόντο την πίστη για μια καριέρα πιο... λαμπερή ακόμη κι από αυτό το χατ τρικ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με το οποίο συστήθηκε στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα