Μουντιάλ 2022, Σερβία - Ελβετία 2-3: Πήρε τη ματσάρα και πέταξε για τους «16» (vid)

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022, Σερβία - Ελβετία 2-3: Πήρε τη ματσάρα και πέταξε για τους «16» (vid)

bet365

Αν και είδε τη Σερβία να της γυρίζει το ματς μέσα σε εννιά λεπτά, η Ελβετία δεν θόλωσε και πήρε τη νίκη - ανατροπή 3-2 που την έστειλε στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρόκειται για έναν αγώνα που κινήθηκε σε μορφή καρδιογραφήματος με πέντε γκολ, ανατροπές, συνεχείς αλλαγές στο σκορ και στη βαθμολογία! Σερβία και Ελβετία έδωσαν μάχη τελικής πτώσης στο «Stadium 974» της Ντόχα, όμως στο φινάλε χαμογέλασε μόνο μια... Οι Ελβετοί που με πλουραλισμό στην επιθετική γραμμή και ψυχή πολεμιστή δεν αγχώθηκαν από το... χουνέρι - ανατροπή που έπαθαν μέσα σε εννιά λεπτά, γύρισαν το ματς στις αρχές του β΄μέρους και με αγχώδη τρόπο πήραν τη νίκη 3-2 που τους έστειλε στη φάση των «16» του Μουντιάλ με αντίπαλο την Πορτογαλία.

Καταιγισμός από γκολ και... ισορροπία

Οι Ελβετοί αποφάσισαν να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα αιφνιδιάζοντας με το... καλημέρα τους Σέρβους, όμως Εμπολό και Σακίρι νικήθηκαν στην ίδια φάση από τον Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό! Μετά το... καρδιακό που απέφυγαν ωστόσο, οι Σέρβοι ισορρόπησαν και προοδευτικά πήραν τα ηνία του αγώνα, αγγίζοντας μάλιστα το προβάδισμα σε σουτάρα του άσου του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς που σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι (11΄).

Οι Σέρβοι έψαχναν διαρκώς το γκολ, όμως η μοίρα αποφάσισε να ξετυλίξει αλλιώς το κουβάρι της ιστορίας. Κόντρα στη ροή άλλωστε οι Ελβετοί βρήκαν τον τρόπο για να παραβιάσουν την εστία του Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς, όταν ο Σακίρι βρήκε χώρο στην περιοχή και εκτέλεσε για το 1-0 (20΄). Το προβάδισμα των Ελβετών ήχησε σαν κώδωνας κινδύνου για τους τυπικά γηπεδούχους που στη συνέχεια πρόσθεσαν ουσία στο παιχνίδι τους.

Μόλις έξι λεπτά αργότερα ο Μίτροβιτς με καρφωτή κεφαλιά επανέφερε την ισορροπία, ενώ στο 35΄ο... περιθωριοποιημένος Βλάχοβιτς επέστρεψε με γκολ στη βασική ενδεκάδα, σκοράροντας με άψογο τελείωμα για το 2-1. Το ματς είχε εξελιχθεί σε ροντέο, με τη μπάλα να μεταφέρεται πάνω - κάτω σε ένα διάστημα με τρελό τέμπο. Το τέταρτο γκολ στην αναμέτρηση... έμοιαζε απλώς θέμα χρόνου, με μοναδικό ερώτημα το ποιος θα το πετύχαινε.

Και ο Εμπολό φρόντισε να απαντήσει οριστικά στο δίλημμα, αφού με προβολή στο δεύτερο δοκάρι ισοφάρισε σε 2-2 και έστειλε τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια σε απόλυτη ισορροπία (44΄).

Σφραγίδα Φρόιλερ για το 3-2 της Ελβετίας

Το β΄μέρος μάλιστα έμελλε να ξεκινήσει όπως ακριβώς τελείωσε το πρώτο: με γκολ για την Ελβετία! Έπειτα από υπέροχη κάθετη μπαλιά του Σακίρι, ο Βάργκας γύρισε με τακουνάκι στο ύψος του πέναλτι για τον επερχόμενο Φρόιλερ, με τον τελευταίο να πιάνει μονοκόμματο σουτ για να θέσει και πάλι τους Ελβετούς σε θέση οδηγού (48΄).

Το γκολ σαν να... έσβησε ακολούθως το παιχνίδι, με τις δυο ομάδες να αναλώνονται σε μια αέναη μάχη στον χώρο του κέντρου, γεγονός φυσικά που εξυπηρετούσε σε εκείνο το σημείο τους Ελβετούς. Η Σερβία δεν έδειχνε να έχει ιδέες και πνευμόνια για να απειλήσει το προβάδισμα της αντιπάλου, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να είχε φτάσει και σε τέταρτο γκολ προς το φινάλε του αγώνα.

Η ψυχραιμία στην τελική ενέργεια ωστόσο έλειπε από τους Ελβετούς που παρασύρθηκαν από τη νευρικότητα των Σέρβων, με συνέπεια να να σημειωθούν και μικροεντάσεις στο φινάλε. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να παίρνουν αγχωτική νίκη και να σφραγίζουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.

MVP: Ο Σερντάν Σακίρι αποδείχθηκε καταλυτικός για τους Ελβετούς. Με γκολ σε τρίτο σερί Μουντιάλ και πάσα κλειδί στην φάση του 3-2 οδήγησε την ομάδα του σε μια δύσκολη νίκη και μαζί στην πρόκριση για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο ύψος του: Ο Εμπολό έκανε και με το παραπάνω το χρέος του, ταλαιπωρώντας ανελλιπώς την άμυνα της Σερβίας. Στο 44΄μάλιστα βρήκε δίχτυα για την Ελβετία για να ισοφαρίσει σε 2-2 σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Αδύναμος κρίκος: Ο Βελίκοβιτς της Σερβίας βίωσε έναν... εφιάλτη απέναντι στην επίθεση των Ελβετών. Ο Εμπολό τον έκανε ό,τι ήθελε και με εκείνον σαν λίμπερο, οι Σέρβοι δέχθηκαν τρία γκολ. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι αποσύρθηκε από το ματς στο 55΄...

Η γκάφα: Την έκανε ο Φρόιλερ στη φάση του 2-1 της Σερβίας. Ο μέσος της Νότιγχαμ Φόρεστ στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα ουσιαστικά την... έστρωσε στον Βλάχοβιτς, ο οποίος την ευχαρίστησε και ολοκλήρωσε την (προσωρινή) ανατροπή.

Το στραγάλι: Αν και είχε δύσκολο έργο δεδομένων των... απαιτητικών προσωπικοτήτων που έπρεπε να διαχειριστεί, ο Ραπαλίνι διεύθυνε σωστά τον αγώνα. Ορθή και η απόφασή του να μην καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Μίτροβιτς.

Το ταμείο του Gazzetta: Ματσάρα με τρελό ρυθμό (στο μεγαλύτερο διάστημα) και νικήτρια την Ελβετία. Οι σκοπιμότητες και οι τακτικές πετάχτηκαν από το παράθυρο και στο φινάλε επικράτησε ο πιο αποτελεσματικός.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα