Μουντιάλ 2022: Φερνάντο, μπορείς να χαλάσεις τον τελικό Βραζιλία – Γαλλία;

Μουντιάλ 2022: Φερνάντο, μπορείς να χαλάσεις τον τελικό Βραζιλία – Γαλλία;

bet365

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος προστέθηκε σε Βραζιλία και Γαλλία ως οι τρεις ομάδες που προκρίθηκαν πρώτες στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί η ευρωπαϊκή… Σελεσάο να διασπάσει τον (πιθανότατο) τελικό Βραζιλιάνων και Γάλλων; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται... εύλογα.

Τρεις ομάδες από τις 16 των νοκ άουτ παρακολουθούν πολύ πιο χαλαρές την τελευταία, καθοριστική αγωνιστική της φάσης ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια και τωρινή κάτοχος Γαλλία και η… άτιτλη, πλην φουλ ταλαντούχα Πορτογαλία. Και τώρα τι;

Εν αναμονή των υπόλοιπων 13 ομάδων που θα συμπληρώσουν την 16άδα το επόμενο τετραήμερο, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν Βραζιλία και Γαλλία να δίνουν ραντεβού στον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Τι λέω/γράφω εγώ;

Πράγματι, η Σελεσάο με ή χωρίς Νεϊμάρ και η Γαλλία με ή χωρίς Καρίμ Μπενζεμά πείθουν ότι μπορούν να φτάσουν τόσο μακριά. Γιατί; Επειδή, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν να έχουν όλο το πακέτο.

Η Βραζιλία είναι η μοναδική ομάδα που δεν δέχθηκε ούτε προσπάθεια εντός εστίας στις δύο πρώτες αγωνιστικές (!), κάτι που είχε να συμβεί από τη Γαλλία του 1998. Ναι, αυτή με Ζινεντίν Ζιντάν, Ντιντιέ Ντεσάν και Σία που κατέκτησε εντέλει την κούπα.

Ο Τίτε έχει δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή Σελεσάο, η οποία έχει πάντα έξι παίκτες πίσω από την μπάλα, δύο ακραία μπακ που δεν ανεβοκατεβαίνουν τις πλευρές όπως έκαναν Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ντάνι Άλβες ή Μαρσέλο, έναν αμυντικό μέσο που «δαγκώνει» (Καζεμίρο) και πολλές, πολές επιλογές από τη μέση και μπροστά.

Η απουσία του Νεϊμάρ είναι σημαντική, όπως φάνηκε και στη ζόρικη νίκη επί της Ελβετίας, αλλά ο Βινίσιους Ζούνιορ ωριμάζει κάθε μέρα που περνάει, ο Ροντρίγκο έχει… μπολιαστεί με «νοοτροπία Ρεάλ» και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν πολλές εναλλακτικές στον Τίτε.

Θα πρέπει να φανεί, βεβαίως, πως θα αντιδράσουν ο 38χρονος Τιάγκο Σίλβα και η υπόλοιπη αμυντική γραμμή απέναντι σε μια ομάδα που θα τους πιέσει και θα πλησιάσει την εστία του Άλισον, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα πιθανό αντάμωμα με την Ισπανία στα προημιτελικά. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε δρόμο…

«Κλειδί» Γκριεζμάν, «φονιάς» Μπαπέ

Όσο για την Γαλλία; Πριν από το Μουντιάλ, οι σημαντικοί ποδοσφαιριστές έπεφταν σαν τα… κοτόπουλα: Ενγκολό Καντέ, Πολ Πογκμπά, Καρίμ Μπενζεμά και, σε μικρότερο βαθμό, Πρεσνέλ Κιμπεμπέ και Κρίστοφερ Ενκουνκού.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Γάλλοι διεθνείς δεν… χαλάστηκαν και πολύ από την απουσία του Μπενζεμά, αφού άλλωστε οι Μπλε έφτασαν στην κατάκτηση του προηγούμενου Μουντιάλ χωρίς τον νικητή της «Χρυσής Μπάλας».

Ο Τεό Ερναντές δίνει με τα ανεβάσματά του επιπλέον λύσεις στην επίθεση, έστω και αν αυτό δεν αρέσει και τόσο στον (υπερβολικά συντηρητικό;) Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος έχει βρει στον μεταμορφωμένο προς το καλύτερο Αντριέν Ραμπιό ένα πολύτιμο στήριγμα στην πληγωμένη μεσαία γραμμή.

Από εκεί και πέρα, ο Αντουάν Γκριεζμάν είναι παντού και κάνει απ’ όλες τις δουλειές, προκειμένου η μπάλα να φτάσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος φαίνεται να το έχει πάρει προσωπικά.

Παρ’ ότι αναδείχθηκε MVP και στα δύο παιχνίδια της ομάδας του, ο Κιλιάν δεν έκανε δηλώσεις, όπως υποχρεούται, και η γαλλική ομοσπονδία θα πληρώσει «τσουχτερά» πρόστιμα. Επειδή, όμως, βλέπει το μάτι του να γυαλίζει, επιλέγει να σιωπά, φρόνιμα πράττοντας…

Μπρούνο, Κριστιάνο, Φερνάντο

Η Γαλλία ενδέχεται να ανταμώσει στα προημιτελικά με την Αγγλία, η οποία όμως έχει ακόμα να μας αποδείξει ότι μπορεί, μακριά από το σπίτι της, να φανεί φουλ ανταγωνιστική σε ματς τέτοιου επιπέδου.

Και μετά, γιατί όχι… Πορτογαλία! Τον Φερνάντο Σάντος, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα (μην κρυβόμαστε…), τον κατηγορούν ότι είναι συντηρητικός, μίζερος, ότι κρατάει τα… γκέμια των παικτών του και δεν τους αφήνει να ξεδιπλώνουν το σούπερ ταλέντο τους.

Ναι, αλλά ξεκινάει με Μπρούνο Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Φέλιξ και Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί, ενώ στη διάρκεια του αγώνα προσθέτει και τον Ραφαέλ Λεάο. Όχι και τόσο συντηρητικός πια, έτσι;

Η Πορτογαλία έκανε τα εύκολα δύσκολα κόντρα στη Γκάνα, νίκησε πειστικά την Ουρουγουάη και, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, έχει ήδη προκριθεί στους «16» και διαθέτει τον συνδυασμό ταλέντου -
προσωπικότητας για να φτάσει μακριά.

Συμπλήρωσε, άλλωστε, διαδοχικές νίκες για πρώτη φορά από το 2006, όταν πέτυχε τέσσερις σερί και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (μεσολάβησε και νίκη στα πέναλτι με την Αγγλία), προτού αποκλειστεί από ένα πέναλτι του Ζιντάν.

Μήπως ήρθε η ώρα για την ρεβάνς, σε ένα ενδεχόμενο ραντεβού στα ημιτελικά; Και γιατί όχι; Από τις τρεις προαναφερθείσες ομάδες, πάντως, φαντάζει πιο πιθανό να προκύψει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα, σε 19 ημέρες από σήμερα (29/11)...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...