Μουντιάλ 2022, Νότια Κορέα - Γκάνα 2-3: Ζωντανή για την πρόκριση με σφραγίδα Κούντους! (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Αν και έκανε τα εύκολα - δύσκολα επιτρέποντας στη Νότια Κορέα να επιστρέψει από τον... λάκκο του 2-0, η Γκάνα τελικά τη λύγισε με 3-2 με ηγέτη Κούντους και έκανε αποφασιστικό βήμα για τους «16» του Μουντιάλ.

Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά στο τέλος δεν κάηκε! Ακόμα κι αν απώλεσε το ασφαλές προβάδισμα που είχε χτίσει από ημίχρονο (2-0), η Γκάνα τελικά διόρθωσε τις ανορθογραφίες του β΄μέρους χάρη στον «killer» Κούντους. Με τον επιθετικό του Άγιαξ να τιμωρεί τη Νότια Κορέα με δυο γκολ, οι Black Stars έβαλαν φρένο στην αντεπίθεση των Ασιατών και πήραν πολύτιμη νίκη 3-2 που διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ.

Ανούσια Κορέα, κυνική Γκάνα

Οι Γκανέζοι φρόντισαν να χτίσουν γερές βάσεις νίκης πριν καν συμπληρωθεί το ημίχρονο, όμως το ξεκίνημα προμήνυε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Με τον Χουάνγκ Ιν Μπομ στο βασικό σχήμα, η Νότια Κορέα έδειχνε από το πρώτο λεπτό να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, πήρε την κατοχή και προσπάθησε με στημένες μπάλες να γίνει απειλητική προς την εστία των Αφρικανών.

Πολύ σύντομα ωστόσο η υπεροχή της στο χορτάρι άρχισε να μετατρέπεται σε μια ανούσια κατοχή δίχως φαντασία και... σπίθα για κάτι περισσότερο, γεγονός που έδωσε γόνιμες ελπίδες στη Γκάνα για προβάδισμα κόντρα στη ροή! Έτσι κι έγινε αφού μια στημένη φάση ήταν ό,τι χρειαζόταν για να ανοίξει το σκορ. Στο 24΄ο Τζόρνταν Αγιού εκτέλεσε το φάουλ, ο αδερφός του κατέβασε στην περιοχή και ο Σαλισού εκτέλεσε από ιδανική θέση εν μέσω... τρικυμίας της αντίπαλης άμυνας που απέτυχε σε πολλαπλές περιπτώσεις να καθαρίσει μια ανύποπτη (φαινομενικά) φάση.

Το προβάδισμα χάρισε αυτοπεποίθηση στη Γκάνα που στη συνέχεια βρήκε περισσότερους χώρους απέναντι στους... μουδιασμένους Κορεάτες, με συνέπεια να προσθέσει ακόμα ένα γκολ. Στο 34΄ο Τζόρνταν Αγιού έβγαλε σέντρα ακριβείας στο δεύτερο δοκάρι για τον Κούντους, ο οποίος με υπέροχη σκαστή κεφαλιά νίκησε τον Κιμ και έγραψε το 2-0. Οι Ασιάτες αδυνατούσαν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση «παγωμάρας» και μοιραία έκλεισαν το ημίχρονο με σκυμμένο το κεφάλι.

Διπλό χτύπημα με Τσο και... ροντέο

Το εις βάρος της 2-0 απαιτούσε ρίσκο και τόλμη από πλευράς Κορέας, η οποία αποτίναξε τη συντηρητική προσέγγιση του α΄μέρους και πολύ σύντομα έμελλε να δικαιωθεί! Με τη Γκάνα πολύ πιο χαλαρή στην επανάληψη, η Κορέα έριξε πρωτίστως προειδοποιητική βολή με κεφαλιά του Τσο που έδιωξε εντυπωσιακά ο Ζίγκι (53΄), ο οποίος ωστόσο απλώς έδωσε παράταση στο... αναπόφευκτο.

Στο 58΄'άλλωστε ο Σαλισού έχασε τον Τσο στο μαρκάρισμα και ο τελευταίος μείωσε σε 2-1, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Κορεατών! Και πριν καν προλάβει να...κάτσει η σκόνη, ο Τσο χτύπησε ξανά! Ο Κιμ Τζιν Σου έβγαλε υπέροχη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι και ο φορ των Ασιατών «σκέπασε» τον Μενσά για να γράψει το 2-2 με καρφωτή κεφαλιά μόλις τρία λεπτά αργότερα! Η Γκάνα είχε πληρώσει στο έπακρο τη χαλαρότητά της στο β΄μέρος, όμως για καλή της τύχη είχε στον πλευρό της τον Κούντους.

Σφραγίδα Κούντους και... σφυροκόπημα

Η ισοφάριση της Κορέας ανάγκασε τους Black Stars να πάρουν με τη σειρά τους μέτρα στο γήπεδο και να ψάξουν ακόμα ένα γκολ, το οποίο και τελικά βρήκαν χάρη στην ποιότητα του επιθετικού του Άγιαξ. Έπειτα από γύρισμα του Μενσά στο πέναλτι και «τσαφ» του Ινιάκι Γουίλιαμς, η μπάλα στρώθηκε στον Κούντους, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα με μονοκόμματο τελείωμα για το 3-2 (66΄).

Η ανάκτηση του προβαδίσματος για τη Γκάνα ανάγκασε τους παίκτες του Μπέντο να φουλάρουν τις μηχανές και να ψάξουν εκ νέου την ισοφάριση, την οποία λίγο έλειψε να βρουν σε τελείωμα του Γιν Σου, με τον Σαλισού ωστόσο να διώχνει πάνω στη γραμμή και να διατηρεί ακέραια τα δίχτυα των Αφρικανών (75΄). Όσο τα λεπτά κυλούσαν, τόσο ανέβαινε και η ένταση από πλευράς Κορεατών που στο τελευταίο τέταρτο στρατοπέδευσαν έξω από τα καρέ της Γκάνας, αναζητώντας το «χρυσό» γκολ. Ο Μπέντο έριξε στη μάχη τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Ουί Τζο, στο 78΄υπερφορτώντας τα αντίπαλα καρέ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Άμυνα και Ζίγκι άλλωστε ήταν πανταχού παρόντες, με τη Γκάνα να αντέχει στο ανελέητο σφυροκόπημα έως το φινάλε προς μεγάλο εκνευρισμό των Ασιατών που στο σφύριγμα της λήξης αντίκρισαν τον προπονητή τους, Πάουλο Μπέντο, να λυγίζει από την πίεση και να αποβάλλεται για έξαλλες διαμαρτυρίες προς τον ρέφερι του αγώνα.

MVP: Ποιος άλλος; Ο Μοχάμεντ Κούντους στάθηκε καταλυτικός για τη Γκάνα, αφού με δυο γκολ την οδήγησε σε μια κομβική νίκη απέναντι στη Νότια Κορέα που αναπτέρωσε για τα καλά τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Τσο έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει τη Νότια Κορέα στο παιχνίδι. Πέτυχε δυο γκολ εν ριπή οφθαλμού για να ακυρώσει το ασφαλές προβάδισμα των Αφρικανών, ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις της ομάδας του και δεν σταμάτησε να ταλαιπωρεί την αντίπαλη άμυνα.

Η ΓΚΑΦΑ: Την έκανε ο Σαλισού στη φάση του πρώτου γκολ της Κορέας. Ο Γκανέζος στόπερ έχασε τελείως τον Τσο που ξέφυγε στην πλάτη του και μείωσε σε 2-1 για τους Ασιάτες, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Σον δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που έχουν χτιστεί γύρω από το όνομά του, αφού (και) απέναντι στη Γκάνα κινήθηκε σε ρηχά νερά. Με εξαίρεση μερικές ελάχιστες κινήσεις που σήμαναν συναγερμό στην άμυνα των Αφρικανών, ο επιθετικός της Τότεναμ δεν μπόρεσε να φανεί ιδιαίτερα απειλητικός προς την αντίπαλη εστία.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Τέιλορ! Ο Άγγλος άφησε το ματς να κυλήσει χωρίς πολλές κάρτες που θα χαλούσαν τον ρυθμό, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε ένα χορταστικό παιχνίδι.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Γκάνα δίδαξε κυνισμό τη Νότια Κορέα, αφού με δυο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να χτίσει γερές βάσεις νίκης. Και μπορεί πράγματι να τις διέλυσε ολοσχερώς λόγω της χαλαρότητάς που επέδειξε στην αρχή του β΄μέρους, όμως με τον Κούντους να αποδεικνύεται «φονικός» για ακόμα μια φορά στο 66΄πήρε το θρίλερ και έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης.

Νότια Κορέα (Πάουλο Μπέντο): Κιμ Σέουνγκ Τζου, Μουν Χουάν Κιμ, Κιμ Μιν Τζε (90+2΄Κουόν Κιούνγκ Γουόν), Κιμ Γιουνγκ Γκουόν, Κιμ Τζιν Σου, Γιουνγκ (78΄Χουάνγκ Ουί Τζο), Χουάνγκ Ιν Μπομ, Κουόν (57΄Λι Κανγκ Ιν), Γεόνγκ (46΄Να Σανγκ Χο), Σον, Τσο

Γκάνα (Ότο Αντό): Ατι Ζίγκι, Λάμπτεϊ (78΄Οντόι), Αμαρτέι, Σαλισού, Μενσά (88΄Μπαμπά), Αμπντούλ Σαμέντ, Παρτέι, Κούντους (83΄Ντζίκου), Τζ. Αγιού (78΄Σουλεμάνα), Α. Αγιού (78΄Κιερέ), Γουίλιαμς

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα