Μουντιάλ 2022, Μέσι, Κριστιάνο, Μπαπέ και Νεϊμάρ, αποθεώθηκαν και... ταπεινώθηκαν!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Ο πρώτος γύρος για τους τέσσερις σούπερ σταρ είχε... ταπείνωση, δάκρυα, αποθέωση και υπόκλιση! Ποιος θα βρει όμως τον δρόμο για την κορυφή;

Στον τεράστιο αυτοκινητόδρομο της Ντόχα Majlis Al Taawon, τα τεράστια κτίρια είναι ντυμένα με τις φιγούρες των κορυφαίων παικτών. Λιονέλ Μέσι, Κιλιάν Μπαπέ και Νεϊμάρ είναι παντού, λες και οι Καταριανοί... ξέχασαν πως σε αυτό το τουρνουά υπάρχει ο GOAT των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Κριστιάνο, αλλά και ο πιο φορμαρισμένος, Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι παίκτες που βρίσκονται στη βιτρίνα ανήκουν στην Παρί, ομάδα που ανήκει στο επενδυτικό ταμείο «Qatar Sports Investment». Το αφήνουμε στην άκρη, δεν θα μιλήσουμε τώρα για το πως οι Καταριανοί «έχτισαν» πάνω στη λάμψη της Παρί για να διοργανώσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. To Moυντιάλ των Πλουσιών ήδη... κρίνεται, τουλάχιστον το ποδόσφαιρο εντός γηπέδου σώζει την κατάσταση. Οι ανατροπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας, η σούπερ Ισπανία, το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης Πορτογαλία - Γκάνα και η ελκυστική Βραζιλία μας υπόσχονται ακόμα ένα καλύτερο μέλλον!

Τι είδαμε όμως από τ' αστέρια της διοργάνωσης;

Στο ματς της Αργεντινής, όλοι πήγαν να δουν τον Μέσι, ακόμα και οι 4000 φίλοι της Σαουδικής Αραβίας. Σαν σε... προσκύνημα. Κόπηκε η ανάσα τους στο πέναλτι, στις ασίστ, στις κινήσεις του στο πρώτο μέρος. Ωστόσο, η σαστισμένη ομάδα του Σκαλόνι επηρέασε τον Μέσι, ο κορυφαίος όλων παρασύρθηκε από τη κατάρρευση της ομάδας του, είδε τους αντιπάλους να μην είναι ήπιοι όπως οι παίκτες των ΗΑΕ πριν λίγες ημέρες.

Εκεί, ο Αρουαμπαρένα τους είχε τονίσει πως αν τραυματίσετε τον Μέσι «Δεν θα πατήσω ξανά το πόδι μου στο Μπουένος Άιρες». Ο Ερβέ Ρενάρ δεν κράτησε χαλαρούς τους παίκτες του, το αντίθετο. Και οι Σαουδάραβες οπαδοί, πολλοί με τη φανέλα του Μέσι τραγουδούσαν στο μετρό της Ντόχα «Που είναι ο Μέσι»; Το εντυπωσιακό διαφημιστικό σποτ με τον Μέσι ως μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας «Visit Saudi», φάνηκε σε κάποιους... αστείο.

Αντίθετα, με τον κορυφαίο, ο Κιλιάν Μπαπέ απέπνεε ποιότητα αστέρων στην πρεμιέρα της Γαλλίας κόντρα στην Αυστραλία. Το πιο ακριβό ποδοσφαιρικό προϊόν τη δεδομένη στιγμή έκανε τους Καταριανούς αρκετά υπερήφανους, μιας και το παιχνίδι εξελίχθηκε περίπου σε one man show. Oι επελάσεις του, ο ρυθμός του, οι κινήσεις που θύμιζαν τεράστιο σπρίντερ, όλα αυτά ξεσήκωσαν το γήπεδο.

Μια μικρή μερίδα Αυστραλών έμεινε να τον αποδοκιμάζει, όμως μετά το γκολ και τις ασίστ, απλά υποκλίθηκε στο τεράστιο ταλέντο του. Υπήρχαν στιγμές που φαινόταν ότι ολόκληρη η άμυνα της Αυστραλίας ήταν οργανωμένη απλά για να «κλειδώσει» τον Μπαπέ. Σε μια φωτογραφία φαίνεται να προσπαθεί να ξεπεράσει έξι αμυντικούς. Κάποιοι... αθεόφοβοι πήγαν να συγκρίνουν τη στιγμή με αυτή του Ντιέγκο κόντρα στο Βέλγιο το 1982. Το να μπαίνει όμως ο σταρ της Παρί σε αυτές τις συγκρίσεις, δείχνουν και την εξέλιξή του. Οταν όλα είχαν τελειώσει, ο σταρ της Παρί το διασκέδασε, ολοκλήρωσε το πάρτι του, έτσι όπως ακριβώς ήθελε. Η διάθεσή του αυτή μας αφήνει με πολλές υποσχέσεις!

Ο τρίτος της βιτρίνας δεν ταπεινώθηκε, δεν είχε αποθεωτικά σχόλια. Ο τραυματισμός του και το κλάμα του προκάλεσαν στεναχώρια, σε κανέναν δεν αρέσει να τραυματίζεται ένας τόσο μεγάλος σταρ. Αλλωστε, ο Νεϊμάρ έφτασε στο Κατάρ χωρίς τη ματαιοδοξία του παρελθόντος και σε εξαιρετική κατάσταση. Αλλωστε, όταν το όνομά του ακούστηκε στις συνθέσεις έγινε ο απόλυτος χαμός, ούτε για τον Μέσι έτσι...

Οι οπαδοί της Βραζιλίας τον θεωρούν ηγέτη και τον άνθρωπο πίσω από τον οποίο μπορούν να ενωθούν! Ωστόσο, ο τραυματισμός έφερε δάκρυα, ελπίζοντας όμως πως ο Νεϊμάρ θα επιστρέψει πιο δυνατός.

Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε, ένα άλλο τεράστιο όνομα, το οποίο δεν θα δει κανείς στη Λεωφόρο «Majlis Al Taawon». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με το κλάμα του στον εθνικό ύμνο, το πάθος του σε όλη τη διάρκεια του ματς, τη σιγουριά στο πέναλτι, μας θύμισε σε όλους γιατί είναι GOAT! Ο πρώτος παίκτης με γκολ σε πέντε Μουντιάλ και πέντε Euro! Γκολ υπ' αριθμόν 118 σε 192 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Και αν αρχίζουμε να γράφουμε για τα ρεκόρ του, απλά δεν θα τελειώσουμε ποτέ! Ο Πορτογάλος φρόντισε να θυμίσει σε όλο τον πλανήτη πως αξίζει τον σεβασμό όλων, πως παραμένει στους κορυφαίους και όσο το άλμα του φτάνει στο... θεό, τότε, θα συνεχίσει να παίζει μπάλα, να σκοράρει και να αποθεώνεται!

Μέσι, Μπαπέ, Νεϊμάρ, Κριστιάνο, τέσσερις τεράστιες προσωπικότητες, τέσσερις παίκτες ικανοί για όλα. Η κορυφή όμως χωρά έναν. Ποιος θα την κατακτήσει;