Ένας Κύπριος προπονητής στη λίγκα του Μέσι: «Σε λίγα χρόνια η Αμερική θα είναι ποδοσφαιρική υπερδύναμη»

erthymios_kyprianou

bet365

Λίγες εβδομάδες πριν δώσει το «παρών» στο Football 360 Summit, ο Ευθύμης Κυπριανού της Χιούστον Ντάιναμο μίλησε στο Gazzetta για την εμπειρία του από το MLS, τον ρόλο των ακαδημιών και όσα θα ήταν σημαντικό να αλλάξουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από την Κύπρο στην Ασία κι από το Κατάρ και το Ντουμπάι στην Ελλάδα πριν απογειωθεί προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Αμερική. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον ταξιδιώτη αλλά για έναν γυμναστή που δούλεψε σκληρά με σκοπό να γίνει ο ίδιος ο καλύτερος πριν αφιερωθεί στο πώς να βελτιώσει τους ποδοσφαιριστές του.

Ο Ευθύμης Κυπριανού, ένας πιστοποιημένος… επιστήμονας του ποδοσφαίρου από την Κύπρο, ζει το δικό του American dream, όντας επικεφαλής προπονητής φυσικής κατάστασης των ακαδημιών της Χιούστον Ντάιναμο του MLS. Κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού στις Αθλητικές Επιστήμες, του προπονητικού διπλώματος UEFA A’ αλλά και υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, θα βρεθεί στην Ελλάδα ως ομιλητής στο τρίτο ποδοσφαιρικό συνέδριο Football 360 Summit.

Προτού μοιραστεί τις γνώσεις του όμως στην OPAP Arena στις 24 Ιουνίου μοιράστηκε στο Gazzetta όλες τις εμπειρίες της εντυπωσιακής του πορείας, μιλώντας για την ποδοσφαιρική Αμερική που… έρχεται, τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της Χιούστον, τη συνεργασία του με τον Τσάβι στο Κατάρ αλλά και όσα θα μπορούσαν να γίνονται καλύτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχεις στο Football 360 Summit; Πώς βλέπεις τα πράγματα γύρω από το συνέδριο αυτό και ποια θέματα θα αγγίξεις;

Έχω εμπειρία από άλλα συνέδρια αλλά θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω στο συγκεκριμένο. Φαίνεται εξαιρετικό, από όσα έχω ακούσει κι έχω δει, είναι ένα διεθνούς φήμης σεμινάριο με καλούς ομιλητές και σίγουρα αποτελεί τιμή για μένα το ότι θα είμαι ένας από αυτούς.

Προσωπικά θα εκφωνήσω δύο ομιλίες. Η πρώτη θα αφορά τον τακτικό περιοδισμό στο ποδόσφαιρο και πως μπορεί κανείς να δουλέψει τη φυσική κατάσταση χρησιμοποιώντας την μπάλα, σε μια πιο ποδοσφαιρική προπόνηση και η δεύτερη θα αφορά τη δύναμη στο ποδόσφαιρο.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;

Εγώ ως παιδί ήμουν αθλητής στίβου. Ποδόσφαιρο έπαιξα ερασιτεχνικά λίγο αργότερα, αλλά επειδή πάντα πρότυπό μου ήταν ο αδερφός μου που δούλευε σε ομάδες ποδοσφαίρου σαν γυμναστής με ενέπνευσε προς αυτόν τον δρόμο. Σιγά σιγά ξεκίνησα να κάνω προπονήσεις, μπήκα στον χώρο. Αρχικά σε πιο μικρές κατηγορίες στην Κύπρο και έπειτα στην πρώτη μου επαγγελματική δουλειά, στον Απόλλωνα Λεμεσού, όπου πήραμε Κύπελλο, η ομάδα βγήκε στο Europa League. Πέρασα και από την εθνική ομάδα της Κύπρου.

Στη συνέχεια πήγα στο Κατάρ στην Aspire Academy, δούλεψα και στην εθνική του και έπειτα στη Χάττα στο Ντουμπάι, όπου συνεργάστηκα και με τον Χρήστο Κόντη. Για ένα διάστημα δούλεψα και στον ΟΦΗ μαζί με τον κ. Νιόπλια, έπειτα στην Ομόνοια και από το 2021 και μετά εδώ στη Χιούστον Ντάιναμο στην Αμερική.

Είναι ιδιαίτερο ένα παιδί που ασχολείται με το ποδόσφαιρο να θέλει να γίνει προπονητής και όχι ποδοσφαιριστής ας πούμε. Γιατί διάλεξες την προπονητική;

Πάντα μου άρεσε το κομμάτι της βελτίωσης, της πειθαρχίας, του πώς μπορώ να γίνω καλύτερος σαν αθλητής, Μεγαλώνοντας και επειδή είχα κάποιους τραυματισμούς άρχισα να σκέφτομαι την επόμενη μέρα. Οι μέντορές μου καταλάβαιναν το ότι είχα αυτό που λέμε coaching eye. Έβλεπα κάποια πράγματα και μπορούσα να τα διορθώσω. Σιγά σιγά αποφάσισα πως αυτό θέλω να κάνω και στη συνέχεια πορώθηκα.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στη Χιούστον και πώς είναι τα πράγματα εκεί;

Εμένα με έχει προσλάβει ο σύλλογος, ο οποίος αποτελείται από την αντρική, τη γυναικεία ομάδα και την ακαδημία. Αυτή τη στιγμή είμαι ο επικεφαλής προπονητής φυσικής κατάστασης στην ακαδημία, αλλά παράλληλα είμαι υπεύθυνος για την έρευνα του συλλόγου κι έχω κι έναν υποστηρικτικό ρόλο στην πρώτη ομάδα. Γενικά όλα τα γρανάζια του clubσυνεργαζόμαστε, είμαστε όλοι μαζί σε ένα τεράστιο project.

Οι εγκαταστάσεις απλά δεν υπάρχουν, έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια κανονική επιχείρηση. Πηγαίνω το πρωί στη δουλειά, χτυπάω την κάρτα μου, παρέχεται ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο σύλλογος φροντίζει να μας δίνει ευκαιρίες να παρακολουθούμε συνεχώς νέα επιμορφωτικά προγράμματα. Πηγαίνουμε σε διάφορα σεμινάρια, στο τέλος του χρόνου υπάρχει αξιολόγηση για όλους. Είναι κάτι φοβερό.

Πώς προέκυψε αυτή η ευκαιρία για εσένα;

Το διαβατήριό μου για αυτή την ευκαιρία ήταν το βιβλίο που έχω γράψει για τη φυσική κατάσταση στο ποδόσφαιρο (Εξισορρόπηση Φυσικού & Τακτικού Φορτίου στο Ποδόσφαιρο: Μια Ολιστική Προσέγγιση) και η εμπειρία μου από το Κατάρ. Εκεί γνώρισα και συνεργάστηκα με τεράστια ονόματα, όπως ο Τσάβι. Ήμασταν σε διπλανά γραφεία, συζητούσαμε, δουλεύαμε μαζί στο γήπεδο. Είναι σημαντικό να σε γνωρίζουν, να ξέρουν πως έχεις βρεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον για παράδειγμα. Όλα αυτά βοήθησαν στο να μου προσφερθεί αυτή η δουλειά. Γενικά δεν είναι εύκολο να έρθει στην Αμερική ένας Ευρωπαίος. Εμένα μου έβγαλαν visa επιστήμονα σαν να είμαι στη NASA και με περίμεναν πέντε μήνες. Ήταν κάτι πολύ τιμητικό αλλά είναι και μια θέση που έχει μεγάλες προκλήσεις. Πέρασα πέντε συνεντεύξεις για να προσληφθώ.

Ποια ήταν η σχέση σoυ με τον Τσάβι και πώς τον έζησες;

Τον Τσάβι τον γνώρισα στην Aspire Academy ως μέντορα, ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο. Ήταν πάντα πολύ ευγενικός, πολύ τυπικός. Μια μέρα πήγαινε στην καφετέρια και ήμουν κοντά του και αποφάσισα να του ζητήσω να βγάλουμε μια φωτογραφία. Του λέω: ‘Μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία μαζί σου;’ και μου απαντά ‘Πώς δεν μπορείς;’. Μετά πήρε το κινητό μου κι έβγαλε εκείνος τη φωτογραφία. Με ρώτησε πράγματα για μένα, για την Κύπρο. Άρχισε να μου μιλά για το Νησί, για μπάλα και για διακοπές του εκεί. Ήταν πολύ εύκολος και πρόσχαρος, μου έκανε εντύπωση.

Στη δουλειά του ήταν απίστευτα μεθοδικός, πάντα έδινε χώρο στους συνεργάτες του. Φαινόταν πως θα γίνει καλός προπονητής, πάντα μας ρωτούσε πράγματα, έκανε δοκιμές. Και θεωρώ πως στο μέλλον θα έχει ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη.

Πώς είναι τα πράγματα στις ακαδημίες του MLS; Υπάρχει κάποια σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο;

Δεν υπάρχει σύγκριση δυστυχώς. Ούτε με Ελλάδα-Κύπρο, αλλά ούτε και με πολλά άλλες χώρες στην Ευρώπη. Εδώ υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Ξεκινάμε να κάνουμε προπόνηση στην Κ-13 και ξέρουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε έναν συγκεκριμένο τύπο ποδοσφαιριστή, είτε γιατί θα χρειαστεί στην πρώτη ομάδα, είτε γιατί θα θέλει ο σύλλογος να τον πουλήσει. Υπάρχει πολύ αυτό το κομμάτι του business, σκέφτονται πώς θα βγάλουμε χρήματα πουλώντας παίκτες, είτε σε μικρές ομάδες, είτε σε μεγάλες. Υπάρχει πλάνο, αξιολόγηση, όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι ως προπονητής για να δουλέψεις με έναν παίκτη και να τον ετοιμάσεις για το επαγγελματικό επίπεδο.

Επίσης εδώ έχουν την επιλογή να πάνε και στο Πανεπιστήμιο οι νεαροί παίκτες. Φεύγουν στα 17, σπουδάζουν με υποτροφία και επιστρέφουν για να συνεχίσουν την καριέρα τους, κάτι που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πόσο κομβικός είναι ο ρόλος των ακαδημιών για τον σύλλογο και το ποδόσφαιρο στη χώρα;

Για αρχή, εμείς εδώ στο Χιούστον, στις ακαδημίες δημιουργούμε κουλτούρα, οπαδούς, μεγαλώνουμε το ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε από μικρές ηλικίες να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το παιχνίδι κι αυτό για την Αμερική είναι μεγάλη υπόθεση. Μεγαλώνει απίστευτα το ποδόσφαιρο εδώ και σου λέω με μαθηματική ακρίβεια ότι σε 4-5 χρόνια η Αμερική θα είναι υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο. Είναι τόσο καλή η δουλειά που γίνεται εδώ. Έχω δει πώς λειτουργούν τα πράγματα και στην Ευρώπη και στην Ασία και αυτό που γίνεται στην Αμερική δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχει επιμόρφωση προπονητών στο πώς να βελτιώσουν τους παίκτες, οι επενδύσεις ολοένα και αυξάνονται. Αλλά εμείς για αρχή βοηθάμε να αγαπηθεί το ποδόσφαιρο.

Σε δεύτερη φάση θέλουμε να χτίσουμε την πρώτη ομάδα με δικούς μας παίκτες. Να φανταστείς, εγώ έχω καθημερινή επαφή με τον πρώτο προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή και μου ζητούν συγκεκριμένα πράγματα από τους ποδοσφαιριστές. Κάνουμε όλοι προπόνηση την ίδια μέρα, σε διπλανά γήπεδα, υπάρχει παρακολούθηση όλων των παικτών. Είναι ένα τεράστιο project.

Πόσο έχει αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ;

Είναι ξεκάθαρη η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου εδώ, όπως είναι ξεκάθαρο και το ότι η Αμερική είναι μια δύναμη που έρχεται. Αρχικά βλέπεις πως στην εθνική ο μέσος όρος ηλικίας είναι 20 χρονών. Μεγαλώνει πάρα πολύ το άθλημα. Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, βλέπεις ότι ο Μέσι έρχεται εδώ για την Ίντερ Μαϊάμι. Ποιος θα το φανταζόταν αυτό; Ένας παίκτης θέλει να έρθει εδώ γιατί αυτό το πρωτάθλημα μεγαλώνει πάρα πολύ.

Πώς θα βοηθήσει η παρουσία του Μέσι το πρωτάθλημα;

Σίγουρα είναι πάρα πολύ σημαντικό για το MLS το ότι ο Μέσι θα έρθει να παίξει εδώ, θα είναι ένας τεράστιος πόλος έλξης. Πάντως δεν είναι ο μόνος. Εμείς στην ομάδα μας έχουμε και τον Έκτορ Ερέρα, τον Μεξικανό που έπαιζε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, και είναι σημείο αναφοράς, σαν τον δικό μας… Μέσι. Επειδή βρισκόμαστε κοντά στο Μεξικό, βοηθάει να έρθει κόσμος στο γήπεδο, είναι σημαντικός για την εικόνα μας.

Νιώθεις ότι έχουν αρχίσει να το αγαπάνε οι Αμερικάνοι το ποδόσφαιρο;

Υπάρχει τεράστια αλλαγή. Ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το NBA ή το American Football ή και το μπέιζμπολ αλλά η αγάπη έχει αυξηθεί. Γενικά, είναι μια μεγάλη χώρα που πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα και πλέον έχουν βάλει στόχο να γίνουν οι καλύτεροι και στο ποδόσφαιρο. Και θα φανεί αυτό τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, είναι κάτι πολύ καινούριο. Και στον καιρό που είμαι εδώ έχω βιώσει την τεράστια αλλαγή, τη βελτίωση. Σκέψου, πλέον έχουμε σχολείο μέσα στην ακαδημία για την Κ-15 και την Κ-17, τα μικρότερα παιδιά πάνε σε ιδιωτικό και το απόγευμα έρχονται για προπόνηση. Μεγαλώνει απότομα το project.

Είσαι ένας άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση γύρω από το ποδόσφαιρο. Θεωρείς πως το άθλημα πλέον αποτελεί επιστημονικό αντικείμενο;

Σίγουρα το ποδόσφαιρο και η επιστήμη του ποδοσφαίρου μεγαλώνουν, εξελίσσονται. Για αυτό και είναι υποχρέωσή μας μέσω της έρευνας να το πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι απαραίτητη η έρευνα γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει βελτίωση. Πρέπει να κάνουμε μετρήσεις, να παρατηρούμε τα πράγματα και στη συνέχεια, αν χρειάζεται, να τα αλλάζουμε. Δεν γίνεται αλλιώς. Είναι κάτι τεράστιο η επιστήμη του ποδοσφαίρου για αυτό και είναι απαραίτητο - αν θες να δουλεύεις σωστά - να είσαι up to date, να ξέρεις τι κάνεις και γιατί.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο λοιπόν πόσο up to date είμαστε όσον αφορά τα παραπάνω αλλά και τις ακαδημίες μας;

Στις ακαδημίες στην Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει πολύ ταλέντο. Επίσης υπάρχουν και πολλοί καλοί προπονητές/γυμναστές. Απλά υστερούμε στη μεθοδολογία ή καλύτερα θα έλεγα στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Επίσης σημαντικό κομμάτι είναι και η επιμόρφωση των προπονητών, η οποία δυστυχώς δεν είναι οργανωμένη από τους υπεύθυνους ή ακόμα και από τις ίδιες τις ομάδες. Προσωπικά, προσπαθώ να μοιράζομαι όση γνώση μπορώ, μέσα από blogs, YouTube, σεμινάρια. Πήρα πολλή γνώση από άλλους και θέλω να δώσω πίσω.

Στα λόγια όλοι θέλουν να στηρίξουν τις ακαδημίες αλλά φαίνεται πως λίγοι νοιάζονται πραγματικά για την αληθινή βελτίωση. Έχω δει να «σκοτώνονται» σε παιχνίδια νέων στην Ελλάδα για να νικήσουν, επειδή, όπως μου έχουν πει, υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα. Είναι τρελό να το σκέφτεται κάποιος έτσι.

Σε επίπεδο ακαδημιών στη Χιούστον πόση σημασία δίνετε στη νίκη ως νίκη;

Σίγουρα είναι πάντα ο στόχος μας. Απλά πρέπει να υπάρχουν και ατομικοί στόχοι για τον κάθε παίκτη, το πώς μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο. Για να καταλάβεις, εμείς έχουμε καταλήξει σε μερικούς παίκτες που ταυτοποιημένα είναι οι καλύτεροί μας. Σε ένα σημαντικό τουρνουά μπορεί να μην τους έχω με την Κ-17 αλλά με την Κ-20 γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερο για αυτούς. Για το αποτέλεσμα όχι, πιθανώς να χάσω. Δεν θα σκεφτώ αν θα κερδίσω αλλά τί είναι καλύτερο για τον παίκτη, τί θα τον βοηθήσει. Βλέπουμε ολιστικά τη βελτίωση του παίκτη.

Πιστεύεις στα data και τα analytics και πώς τα χρησιμοποιείτε εσείς;

Σίγουρα πιστεύω στα δεδομένα, αλλά όχι από μόνα τους. Το σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τα ερμηνεύσεις. Χρειάζεται context, ένα πλαίσιο. Ένας αριθμός δεν σου λέει κάτι, χρειάζεται μια ποιοτική ανάλυση. Εμείς χρησιμοποιούμε GPS από την Κ-15 και πάνω, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες υπάρχει παρακολούθηση των παικτών στην προπόνηση. Έχουμε δικά μας δεδομένα, δικούς μας τρόπους ανάλυσης και αξιολόγησης πάντα με σκοπό να κάνουμε καλύτερους τους παίκτες.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στην Ελλάδα από τι θα ξεκινούσες;

Θα ξεκινούσα από την υιοθέτηση ενός μακροσκελούς σχεδιασμού. Στις ακαδημίες δεν πρέπει να κοιτάμε το αυριανό αποτέλεσμα, όσο δύσκολο κι αν είναι, αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε από αυτή και να δουλεύουμε με υπομονή. Είναι σημαντικό αυτό, όπως και το να υπάρχει σταθερό προσωπικό αλλά και μια βάση δεδομένων. Και από εκεί μπορεί κανείς να χτίσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις. Αυτή τη στιγμή είμαι εδώ, είμαι ευχαριστημένος αλλά θεωρώ ότι μπορώ να βρεθώ σε έναν ακόμα μεγαλύτερο σύλλογο. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι σε ένα περιβάλλον που υπάρχει υγεία, που υπάρχουν στόχοι. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στην Ελλάδα και την Κρήτη ίσως, την οποία την αγαπάω. Τώρα είμαι στην Αμερική που είναι μια απίστευτη αγορά αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

MLS Τελευταία Νέα