Πώς η Παρί τους πήρε όλους, ντριμπλάροντας το FFP

Γιώργος Καραμάνος
Ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί τον τρόπο που οι Παριζιάνοι εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση του Financial Fair Play από την UEFA και δεχόμενοι απροκάλυπτα άμεσο χρήμα από το Κατάρ, απέκτησαν και κράτησαν όποιους ήθελαν.

«Lex malla, lex nulla»! Η διάσημη φράση του Θωμά Ακινάτη (σ.σ.: Ιταλός μοναχός-φιλόσοφος του Μεσαίωνα) εξηγούσε ότι: «Ο κακός και άδικος νόμος, δεν είναι καθόλου νόμος»! Παραφράζοντάς το απόφθεγμά του σε μία ποδοσφαιρική σύγχρονη εκδοχή και μία μικρή έρευνα πάνω στα βασικά του Financial Fair Play, θα μπορούσαμε κάλλιστα να διαπιστώσουμε ότι το περίφημο FFP πλέον έχει καταστρατηγηθεί για τα καλά και ότι δεν εμφανίζεται πουθενά, σε κανένα πεδίο στο κορυφαίο επίπεδο. Με μπροστάρη σε όλη αυτή την αδικία, την Παρί, η οποία εφαρμόζει ένα άλλο διάσημο ρητό. Αυτό που ορίζει ότι «Νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού»!

Το ζητούμενο του εν λόγω blog είναι να υπάρξει μία κατανόηση στο πώς και με ποιον τρόπο κατάφεραν οι Παριζιάνοι να αποκτήσουν τον Λιονέλ Μέσι, τον Σέρχιο Ράμος, τον Τζίτζιο Ντοναρούμα, τον Ασράφ Χακίμι, αλλά και την ίδια στιγμή να μην χρειαστεί να χάσουν κανένα από τα μεγάλα αστέρια τους. Τι έχει συμβεί λοιπόν με το FFP;

Οι «μη πωλήσεις» και το τρελό μισθολόγιο

Με την ολοκλήρωση της περσινής αγωνιστικής σεζόν, ο αθλητικός διευθυντής της, Λεονάρντο, εμφανίστηκε μπροστά στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Γαλλίας και εξήγησε ότι έως τις 31 Αυγούστου, η ομάδα του είχε πρόθεση να προχωρήσει σε πωλήσεις παικτών της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, ώστε να ισοσκελίσει τον αρνητικό προϋπολογισμό. Εννοείται ότι οι αποχωρήσεις των Μίτσελ Μπάκερ, Αλφόνς Αρεολά που συνολικά έφεραν στα ταμεία της το ποσό των εννέα εκατ. ευρώ, δεν πλησίασαν καν τον στόχο. Και τελικά όχι μόνο δεν πούλησε, αλλά κράτησε και τον Κιλιάν Μπαπέ, παρά το ότι η Ρεάλ Μαδρίτης άγγιξε με την προσφορά της τα 200 εκατ.

Κάπως έτσι λοιπόν, στην απώλεια εσόδων των 200 εκατ. που είχε για πέρσι, προστέθηκε και ένα αδιανόητο μισθολόγιο που ξεπερνάει τα 300 εκατ. Μόνο ο Μέσι θα λάβει 41 εκατ. καθαρά, με τον Νεϊμάρ να βρίσκεται στα 36,8 εκατ. και τον Μπαπέ στα 25 εκατ. Και σε αυτά τα νούμερα δεν υπολογίζονται τα τρελά μπόνους κατάκτησης του Champions League ή της «Χρυσής Μπάλας» για τον καθένα ξεχωριστά. Σενάρια δηλαδή διόλου απίθανα. Σε αυτά θα προστεθούν τα 21 εκατ. του Σέρχιο Ράμος, ενώ εννέα ακόμα παίκτες (Χακίμι, Βαϊνάλντουμ, Ικάρντι, Κιμπεμπέ, Κέιλορ Νάβας, Ντοναρούμα, Ντι Μαρία, Μαρκίνιος, Βεράτι) κινούνται μεταξύ 10-15 εκατ. ετησίως.

Η χαλάρωση του FFP και οι ενέσεις ρευστού των ιδιοκτητών

Μετά το τρελό μεταγραφικό καλοκαίρι της, η Παρί σύμφωνα με την αξιολόγηση του «Transfermarkt» είναι η 2η ακριβότερη (998,95 εκατ.) ομάδα του κόσμου, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι (1.000,4 εκατ.). Πρόκειται δηλαδή για τα δύο διασημότερα club αραβικών συμφερόντων, που στο παρελθόν είχαν δεχτεί οικονομικές τιμωρίες από την UEFA, αλλά που ξεκάθαρα πλέον βλέπουμε ότι δεν τα αγγίζει κανένας περιορισμός και κανένας νόμος.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία από πέρσι το καλοκαίρι, είχε αποφασίσει ότι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 θα χαλάρωνε τους κανόνες. Μόνο που θέλοντας να βοηθήσει τους συλλόγους, το μόνο που έχει καταφέρει, είναι να ισχύσει και στην μπάλα, ότι και στον κανονικό κόσμο στην εποχή του κορονοϊού: οι πλούσιοι να κινούνται πιο άνετα και οι φτωχοί να έχουν γίνει φτωχότεροι.

Πώς συνέβη αυτό; Μα επιτρέποντας στους ισχυρούς να λάβουν ενέσεις ρευστού απ’ ευθείας από τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους, απέκτησαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντι σε ομάδες λαϊκής βάσης όπως η Μπαρτσελόνα ή όπως η Μπάγερν που προσέχει πάντοτε επιμελώς να έχει τα πάντα… ίσα βάρκα ίσα πανιά. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει εμφανιστεί για τα καλά και κανείς δεν μπορεί να τον κοντρολάρει αυτή τη στιγμή. Και ούτε πρόκειται στο πολύ άμεσο μέλλον.

Αλ-Κελαΐφι: «Τα κάνουμε γιατί μπορούμε»!

«Γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά όλους τους κανονισμούς του FFP και τους ακολουθούμε απαρέγκλιτα. Πριν προβούμε στην οποιαδήποτε κίνηση, τσεκάρουμε τα πάντα από οικονομικής και νομικής πλευράς. Και εάν αποκτήσαμε αυτή τη στιγμή τον Μέσι, είναι επειδή μπορούσαμε. Και δεν μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει περί του αντιθέτου», εξηγούσε κατά την παρουσίαση του Αργεντινού σούπερ σταρ ο ιδιοκτήτης της Παρί, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι.

Το φοβερό είναι ότι οι Παριζιάνοι υπέστησαν τρομερή οικονομική ζημιά πέρσι. Η Ligue1 ήταν το μοναδικό από τα μεγάλα πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκε, ενώ η συμφωνία για τα τηλεοπτικά στη Γαλλία κατέρρευσε εντελώς. Και μπορεί να υπήρξε μία πιστοληπτική βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία ήταν και πάλι το Κατάρ που έσωσε άμεσα την κατάσταση.

Εφόσον η UEFA το επέτρεψε, το χρήμα έρευσε σε ευθεία γραμμή μέσω του «Qatar Sports Investments» και του «Qatar Tourism Authority». Οι χορηγίες μέσα από διάφορα παραθυράκια του νόμου αυξήθηκαν και όλες οι πληρωμές δεν επηρεάστηκαν από τις απώλειες εσόδων. Τα έσοδα από μόνα τους προφανώς δεν αρκούσαν για όλο αυτό το project. Η ανοχή όμως της UEFA σε αυτή τη διαδρομή του χρήματος, ήταν και εκείνη που έχει δημιουργήσει το εν λόγω status.

Το άγνωστο της επόμενης μέρας

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα και πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό από του χρόνου, όταν θα έχουμε με το καλό απομακρυνθεί από τον κορονοϊό και όλα θα λειτουργούν όπως τα γνωρίζαμε από πριν. Ισως το FFP να επανέλθει και να πιέσει όσους τώρα εκμεταλλεύονται τη χαλάρωσή του. Ισως σύντομα η Παρί να χρειαστεί να ξεφορτωθεί κάποια αστέρια. Αλλωστε, Μέσι και Σέρχιο Ράμος είναι σε ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, ενώ το συμβόλαιο του Μπαπέ λήγει το επόμενο καλοκαίρι.

Ολ’ αυτά όμως παραμένουν εικασίες. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει με την Παρί και τους ισχυρούς της μπάλας, είναι αυτό που είχε προβλέψει ο αρχαίος Αθηναίος νομοθέτης, Σόλων (630-560 π.Χ.): «Οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης. Αν πέσει πάνω του κάτι ελαφρύ και αδύναμο, το συγκρατεί. Αν όμως πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, σκίζει τον ιστό και φεύγει»! Όπως έκαναν τώρα οι Αραβες και οι Παριζιάνοι

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman