Μπαρτσελόνα – Χετάφε 5-2: Πεντάστερη βραδιά στη… Messi League (vid)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Ο Μέσι τα κάνει όλα στη… δική του Λίγκα. Δύο γκολ (25+ για 12η σερί σεζόν στο πρωτάθλημα), δύο δοκάρια, 7 από τις 9 τελικές της Μπαρτσελόνα και μία ασίστ για το τελικό 5-2 επί της Χετάφε που την κρατά «ζεστά» στο κόλπο του τίτλου.

Η σκυτάλη από τις (απογοητευτικές) ανακοινώσεις της διοίκησης με θέμα τη European Super League πέρασε στα δικά του χέρια. Κι εκείνος με τη σειρά του παρέδωσε «one-man show», πιο… super από κάθε κλειστή Λίγκα. Ο Λιονέλ Μέσι ήταν πανταχού παρών και η ειδοποιός διαφορά πλην των εκατέρωθεν «δώρων» (δύο αυτογκόλ, δύο πέναλτι) στην ευρεία επικράτηση της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Χετάφε (5-2), σε ένα ματς που κρίθηκε πιο δύσκολα από όσο προμήνυε η εμφάνιση των Μπλαουγκράνα στο πρώτο μέρος.

Μόλις στο 3ο λεπτό, ο Αργεντινός showman πήγε για ένα «μαγικό» γκολ καριέρας με φοβερό φαλτσαριστό σουτ, αλλά η μπάλα εξοστρακίστηκε από το οριζόντιο ακριβώς πάνω στη γραμμή. Ωστόσο, πέντε λεπτά αργότερα, η κάθετη πάσα του Μπουσκέτς στην πλάτη της εστίας τον αντάμειψε, με τον ίδιο να πλασάρει άψογα τον Σόρια για το 1-0.

Η Μπαρτσελόνα, όμως, είχε τα θέματά της συνολικά στο πρώτο 25λεπτο και στο 13’ πλήρωσε το κακό στήσιμο αμυντικά, με την τύχη να χαμογελά στον Άνχελ και να γυρνά την πλάτη στον Λενγκλέ, από το χέρι του οποίου η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Το «δώρο», όμως, ανταπέδωσε ο Τσάκλα στο 28’, ο οποίος γύρισε τραγικά τη μπάλα στον τερματοφύλακά του και τελικά ισοφάρισε τα αυτογκόλ, δίνοντας ξανά προβάδισμα σε ένα σημείο που οι Μπλαουγκράνα το είχαν ανάγκη.

Ακόμη και με τέτοια «περιπέτεια», όμως, το ημίχρονο έφερε τη σφραγίδα του Λίο. Στο 33’, ήταν η σειρά για το 2ο γκολ του, μέσω του οποίου απέδειξε ότι πλέον, μπορεί να μοιράζει ασίστ στον εαυτό του. Από το εκπληκτικό σουτ εν κινήσει, η μπάλα κατέληξε ξανά στο δοκάρι, αλλά στην επαναφορά δεν γινόταν να λαθέψει για δεύτερη φορά, σφραγίζοντας ένα 45λεπτο στο οποίο και οι 6 τελικές της Μπάρτσα ήταν από δικές του προσπάθειες. Αυτό ήταν και το 25ο γκολ του στη φετινή La Liga, με το οποίο έγραψε ακόμη ένα σπουδαίο, μοναδικό ρεκόρ, αφού είναι ο μόνος που το πετυχαίνει σε πρωτάθλημα για 12η συνεχόμενη σεζόν! Και για τους… λάτρεις της στατιστικής, αρκεί να γνωρίζουν ότι έχει ήδη σκοράρει στη… δική του Λίγκα, όσα γκολ έχουν πετύχει μαζί οι δύο κορυφαίοι στράικερ στην ιστορία της Premier League (Σίρερ και Ρούνεϊ, 468 σε 418 λιγότερα παιχνίδια)!

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 87’ για να κάνει την επόμενη τελική της η Μπαρτσελόνα. Μέχρι εκείνο το σημείο, μάλιστα, η Χετάφε είχε ξανατρυπώσει στο ματς, αφού από το μαρκάρισμα του Αραούχο στον Ουνάλ, ο δεύτερος ευστόχησε στο πέναλτι στο 69’, απόρροια της αδικαιολόγητης οπισθοχώρησης των Καταλανών. Ωστόσο, ο Ουρουγουανός στόπερ εξιλεώθηκε και «πέταξε» για το 4-2 στο φινάλε, στην πρώτη τελική που δεν εκτέλεσε, αλλά δημιούργησε ο Λέο με ασίστ από κόρνερ. Το… κερασάκι έβαλε στο 90+2’ ο Γκριεζμάν με πέναλτι, αφού ο Μέσι δεν είχε ανάγκη το χατ-τρικ για να είναι ο απόλυτος MVP του ματς κι έτσι η Μπαρτσελόνα μείωσε ξανά στο -5 από την πρωτοπόρο Ατλέτικο, έχοντας, βέβαια και ματς λιγότερο.

Μπαρτσελόνα (Ρόναλντ Κούμαν): Τερ Στέγκεν, Μινγκέθα (75’ Ουμτιτί), Πικέ (46’ Μορίμπα), Λενγκλέ (46’ Αραούχο), Ρομπέρτο (64’ Τρινκάο), Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ, Πέδρι, Άλμπα, Μέσι, Γκριεζμάν

Χετάφε (Χαβιέρ Μπορδαλάς): Σόρια, Ιγκλέσιας, Ντακονάμ, Τσάκλα, Τσέμα (77’ Μιράντα), Σουάρες, Μακσίμοβιτς (46’ Αραμπάρι), Αλενιά (46’ Αμπντουλάι), Κουκουρέγια (46’ Ακουρούγκου), Κούμπο, Άνχελ (63’ Ουνάλ)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΞΑΝΑ ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Νίκη για Σοσιεδάδ, περίπατος για Γρανάδα

Η Σοσιεδάδ μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά έφτασε στην ανατροπή και τη νίκη (2-1) παραμένοντας το φαβορί για την 5η θέση. Ο Ούγκο Μάγιο άνοιξε το σκορ για την Θέλτα στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης του «Ανοέτα» Οι Βάσκοι ισοφάρισαν στο 25ο λεπτό με τον Πόρτου. Ο Ισάκ έχασε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα για τη Σοθιεδάδ στο 29ο λεπτό με εκτέλεση πέναλτι, τα κατάφερε ωστόσο ο Γιανουζάι με τον ίδιον τρόπο (πέναλτι) στο 39ο. To 2-1 ήταν το τελικό σκορ και στο Σαν Σεμπαστιάν συνεχίζουν κάνουν να κάνουν ευρωπαϊκά όνειρα.

Η Γρανάδα υποδέχτηκε στο «Λος Κάρμενες» την Έιμπαρ και τη συνέτριψε με 4-1. Δύο γκολ ο Σολδάδο, από ένα οι Πουέρτας και Μολίνα για τους Ανδαλουσιάνους. Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη οδεύουν ολοταχώς για τον υποβιβασμό τους στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.