Οι «Έλληνες» σκόρερ στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης! (vids)

Οι «Έλληνες» σκόρερ στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης! (vids)

bet365

Οι «Έλληνες» Πούσκας, Μίτσελ, Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Αμπιντάλ είναι οι 5 που βρήκαν δίχτυα στο Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα.

Το να παίξεις σ' ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Μπαρτσελόνα είναι δύσκολο.

Κανείς Έλληνας δεν τα έχει καταφέρει αφού απλά κανείς συμπατριώτης μας δεν μπόρεσε να φορέσει έως σήμερα τη φανέλα μια εκ των δυο ομάδων της Ισπανίας.

Η ιστορία όμως έχει καταγράψει 5 ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που σκόραραν στο "El Clasico" και άφησαν και το στίγμα τους στην Ελλάδα. Οι τρεις από αυτούς ως παίκτες και οι άλλοι ως προπονητές.

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την "χρυσή" πεντάδα:

Φέρεντς Πούσκας

Μέσα στους τρεις καλύτερους παίκτες στον κόσμο στην εποχή του. Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης και έπαιξε για την "Βασίλισσα" από το 1958 έως το 1966 κερδίζοντας τα πάντα.

Ήταν το μεγάλο αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην Μπαρτσελόνα. Είναι από τους λίγους στην ιστορία του ντέρμπι της Ισπανίας που έχει σημειώσει χατ τρικ και μάλιστα δυο φορές.

Δυο φορές και μάλιστα την ίδια χρονιά. Το 1963. Πετυχαίνει 3 γκολ στο 5-1 επί της Μπαρτσελόνα στην έδρα της ενώ σημειώνει άλλα 3 στην εντός έδρας νίκη (4-0) τον Δεκέμβριο του 1963.

Σταμάτησε στα 14 γκολ κόντρα στη Μπαρτσελόνα και σκόραρε τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στην Ελλάδα φυσικά δεν ήρθε ως παίκτης.

Έφτασε το 1970 ως προπονητής του Παναθηναϊκού και τον οδήγησε στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 ενώ λίγα χρόνια αργότερα κάθισε και στον πάγκο της ΑΕΚ (1978-79).

Μίτσελ

Από τα αγαπημένα παιδιά της Ρεάλ Μαδρίτης. Ξεκίνησε από την Ακαδημία της και συνέδεσε όσο λίγοι το όνομα του με την ομάδα στη δεκαετία του '80. Έπαιξε στην πρώτη ομάδα από το 1982 έως το 1996 για περισσότερα από 400 ματς!

Απέναντι στη Μπαρτσελόνα θα σκοράρει για πρώτη φορά τον Φλεβάρη του 1990 στο πρωτάθλημα στη νίκη με 3-2 στη Μαδρίτη ενώ το 1992 θα βρει ξανά δίχτυα μέσα στη Βαρκελώνη.

Συνολικά σ' όλες τις διοργανώσεις θα πετύχει 5 γκολ. Στην Ελλάδα θα τον δούμε ως προπονητή του Ολυμπιακού από το 2013 έως το 2015. Κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ελλάδος ενώ επί των ημερών του η ομάδα του Πειραιά είχε και σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη.

Τζιοβάνι

Ο Βραζιλιάνος θα πάρει μεταγραφή από τη Σάντος στη Μπαρτσελόνα το 1996 και θα παίξει στη Βαρκελώνη έως το 1999. Σπουδαίος παίκτης, μέλος της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1998.

Απέναντι στην μεγάλη αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης θα βρει 5 φορές δίχτυα! Στη La Liga θα πετύχει 2 γκολ και τα δυο στην ίδια σεζόν (1997-98). Σκοράρει στην 9η ημέρα στο απίθανο 2-3 της Μπαρτσελόνα μέσα στη Μαδρίτη.

Θα είναι εκείνος μάλιστα που στο 79' θα χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Στον 2ο γύρο οι Καταλανοί κερδίζουν με 3-0 και ο Τζιοβάνι πετυχαίνει πάλι το 3ο γκολ.

Τη χρονιά εκείνη θα πετύχει άλλα 2 γκολ απέναντι στη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ Ισπανίας. Συνολικά έχει 5 γκολ αφού σκόραρε και στο Κύπελλο.

Ριβάλντο

Ο "Ρίμπο" έφτασε στη Μπαρτσελόνα ένα χρόνο μετά από τον Τζιοβάνι. Όπως και ο συμπατριώτης του θα σκοράρει 5 φορές κατά της Ρεάλ Μαδρίτης όλες στο πρωτάθλημα.

Κάνει την αρχή το 1997 με γκολ στο 2-3 μέσα στη Μαδρίτη (μαζί με Τζιοβάνι). Επιστρέφει με άλλα 2 γκολ σε 2 ματς το 1999 και κλείνει τον κύκλο με άλλα 2 στο παιχνίδι της 3ης Μαρτίου 2001 (2-2, Μαδρίτη).

Στην Ελλάδα θα φορέσει αρχικά τη φανέλα του Ολυμπιακού και έπειτα της ΑΕΚ. Με τους "ερυθρόλευκους" θα κερδίσει 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδος.

Ερίκ Αμπιντάλ

Η θέση του (αμυντικός) δεν του... επέτρεπε να σκοράρει συχνά αλλά τα κατάφερε να βάλει το όνομα του στη λίστα των σκόρερ στο μεγάλο ντέρμπι.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ θα πετύχει ένα γκολ στο Κύπελλο Ισπανίας την περίοδο 2011-12 στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 1-2 μέσα στη Μαδρίτη.

Εν συνεχεία θα τον δούμε στην Ελλάδα το 2014. Θα φτάσει τον Ιούλιο, θα παίξει ελάχιστα παιχνίδια και θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα