Μπαρτσελόνα - Κάντιθ 0-1: Την «ξέρανε» ο Λούκας Πέρεθ! (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Ιστορική νίκη της Κάντιθ στο «Καμπ Νόου» χάρη σε γκολ του άλλοτε επιθετικού του ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ (1-0) επί μιας Μπαρτσελόνα που δεν σηκώνει κεφάλι εσχάτως, παρ’ ότι παραμένει δεύτερη στη βαθμολογία της La Liga, μαζί με Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Όχι, ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Europa League δεν ήταν ένα… ατύχημα. Μετά την τελευταία διακοπή, οι Μπλαουγκράνα δεν είναι καλά και το επιβεβαίωσαν και στη La Liga, με την 18η Κάντιθ να πετυχαίνει δικαίως την πρώτη νίκη της ιστορίας της στο «Καμπ Νόου» (1-0), διακόπτοντας το σερί επτά νικών της ομάδας του Τσάβι, η οποία παραμένει δεύτερη στη βαθμολογία, μαζί με Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Τσάβι, χωρίς τους τραυματίες Πικέ - Πέδρι και τον τιμωρημένο Αραούχο, ξεκίνησε τον Σερζίνιο Ντεστ αντί του Ντάνι Άλβες στα δεξιά της άμυνας και τον Κλεμάν Λενγκλέ στο πλευρό του Έρικ Γκαρθία στο κέντρο αυτής, με τον Μέμφις Ντεπάι στην επίθεση αντί του Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, στο πρώτο ματς του Ολλανδού ως βασικού στο πρωτάθλημα εδώ και τρεις μήνες.

Ο Σέρχιο Γκονθάλεθ, χωρίς τον τιμωρημένο κεντρικό μέσο Ρουμπέν Αλκαράθ και κάνοντας επτά αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο ματς (!), έδωσε την ευκαιρία στον 22χρονο Ραούλ Πάρα να κάνει ντεμπούτο ως βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας των φιλοξενούμενων.

Στην σκιά των διαμαρτυριών για το φιάσκο με τον κόσμο στο ματς με την Άιντραχτ (υπήρξαν διαμαρτυρίες έξω από το «Καμπ Νόου» πριν από το ματς) αλλά με την στήριξη 60 χιλιάδων… δικών της φιλάθλων, η Μπάρτσα μπήκε δυνατά και έψαξε το γρήγορο προβάδισμα, με διπλή ευκαιρία των Ουσμάν Ντεμπελέ - Φεράν Τόρες, την οποία αποσόβησε ο Χερεμίας Λεντέσμα (3’).

Το χαμένο γκολ του Λούκας Πέρεθ

Απέναντι σε διπλή ζώνη άμυνας, οι Μπλαουγκράνα δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν καθαρές ευκαιρίες, αφού συν τοις άλλοις η ανάπτυξη… μπάταρε σχεδόν αποκλειστικά προς τα δεξιά, με τον Ντεμπελέ να έχει πολλά κέφια, αλλά να μην βρίσκει τρόπο να ζορίσει ουσιαστικά τους Ανδαλουσιάνους.

Η Κάντιθ, αήττητη κόντρα στην Μπαρτσελόνα από πέρσι που επέστρεψε στη La Liga ύστερα από 15 χρόνια (δύο νίκες - δύο ισοπαλίες πλέον), ήταν άψογα στημένη στην οπισθοφυλακή και φρόντιζε να βγαίνει στις αντεπιθέσεις, όποτε της δινόταν η ευκαιρία.

Και, ύστερα από ένα ανούσιο 25λεπτο κατοχής της μπάλας από τους Καταλανούς, έφτασε μια ανάσα από το γκολ. Ο Ρουμπέν Σομπρίνο έκανε εξαιρετικό σλάλομ από τα δεξιά, σέρβιρε έτοιμο το γκολ στον Λούκας Πέρεθ αλλά ο άλλοτε επιθετικός του ΠΑΟΚ, πιεσμένος και από τον Ντεστ, «κατάφερε» να στείλει την μπάλα άουτ, μόνος του προ του Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν (27’).

Η μουδιασμένη Μπάρτσα συνέχισε να ψάχνει τον Ντεμπελέ, ο οποίος απάντησε με μια πολύ ωραία ατομική ενέργεια και συρτό σουτ μέσα από την περιοχή, το οποίο βρήκε σε ετοιμότητα τον Λεντέσμα (38’).

Το γκολ (που μπήκε) του Λούκας Πέρεθ

Η Μπαρτσελόνα μπήκε στο δεύτερο μέρος ψάχνοντας να ανοίξει με κάποιον τρόπο την άμυνα της Κάντιθ αλλά, αντ’ αυτού, βρέθηκε πίσω στο σκορ. Σέντρα στην καταλανική περιοχή από τον Άλεξ Φερνάντεθ, διπλή προσπάθεια εξ’ επαφής του Σομπρίνο που διώχνει όπως μπορεί ο Τερ Στέγκεν, ο Λούκας Πέρεθ με διπλή προσπάθεια καταφέρνει αυτή την φορά να σκοράρει από κοντά, σημειώνοντας το πρώτο του γκολ με την Κάντιθ (48’).

Στους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απαντήσουν άμεσα με σουτ του Ντεμπελέ που έφυγε άουτ, ο Τσάβι έριξε τον Ομπαμεγιάνγκ αντί του (άφαντου) Ντεπάι, ελπίζοντας να γυρίσει ο… τροχός.

Ο Ντεμπελέ, ο οποίος ώρες ώρες έδειχνε να παλεύει μόνος του, δοκίμασε με μακρινό σουτ τα ρεφλέξ του Λεντέσμα, ο οποίος είπε «όχι» στον Γάλλο, αλλά και σε κοντινό γύρισμα του Φεράν Τόρες.

Οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν με σχετική άνεση το προβάδισμα και έψαχναν να… τελειώσουν το ματς στις κόντρες, με τον Άλεξ Φερνάντεθ να χάνει μοναδική ευκαιρία για το 0-2 με πλασέ μέσα από την περιοχή εντελώς αμαρκάριστας, ύστερα από ωραία προσπάθεια και γύρισμα του Ιβάν Αλέχο (75’).

Ο Τσάβι τα έπαιξε όλα για όλα, γύρισε την άμυνα του σε τρεις και έβαλε Ανταμά Τραορέ και Λούουκ Ντε Γιονγκ, με τον Ολλανδό να αγγίζει το γκολ της ισοφάρισης με την πρώτη του επαφή με την μπάλα, σε κεφαλιά που σταμάτησε (ξανά) ο Λεντέσμα.

Η Κάντιθ έσταζε… φαρμάκι σε κάθε αντεπίθεσή της, αφού ο Ρουμπέν Σομπρίνο άγγιξε και πάλι το 0-2, με τον Τερ Στέγκεν να διώχνει δύσκολα με το χέρι σε κόρνερ, διατηρώντας ζωντανή την ομάδα του (79’).

Ο Λεντέσμα είπε ξανά «όχι» σε μακρινό σουτ του Έρικ Γκαρθία (84’) και εναέριο τετ - α - τετ του Ομπαμεγιάνγκ (90’), ενδιάμεσα η Κάντιθ είχε δοκάρι (!) σε μακρινό σουτ του Αλέχο που κόντραρε στον Τζόρντι Άλμπα και, μετά το πέρας των οκτώ λεπτών καθυστερήσεων, πανηγύρισε μια ιστορική νίκη (η πρώτη μετά από έντεκα ήττες - δύο ισοπαλίες σε 13 επισκέψεις), η οποία της επιτρέπει να «ξεκολλήσει» από την ζώνη του υποβιβασμού.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν - Ντεστ (90’+4’ Μινγκέθα), Έρικ Γκαρθία, Λενγκλέ (77’ Ανταμά Τραορέ), Τζόρντι Άλμπα - Φρένκι Ντε Γιονγκ (77’ Λούουκ Ντε Γιονγκ), Μπουσκέτς, Γκάβι - Ντεμπελέ, Ντεπάι (61’ Ομπαμεγιάνγκ), Φεράν Τόρες.

Κάντιθ (Σέρχιο Γκονθάλεθ): Λεντέσμα - Πάρα (76’ Ακαπό), Λουίς Ερνάντεθ, Φάλι, Εσπίνο - Χοσέ Μάρι (64’ Σαν Εμετέριο), Γιόνσον (77’ Τσουστ) - Σομπρίνο (82’ λ. τρ. Αρσαμέντια), Άλεξ Φερνάντεθ, Σάλβι Σάντσεθ (64’ Ιβάν Αλέχο) - Λούκας Πέρεθ.

Οι πρώτοι της La Liga (σε 32 αγώνες): Ρεάλ Μαδρίτης 75, Μπαρτσελόνα 60 (31), Σεβίλλη 60, Ατλέτικο Μαδρίτης 60, Μπέτις 57, Ρεάλ Σοσιεδάδ 55, Βιγιαρεάλ 49, Αθλέτικ Μπιλμπάο 45.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image