Τουλάχιστον να γλιτώσουμε (ή να πάρουμε παίκτες για) το 3-4-3…

Τουλάχιστον να γλιτώσουμε (ή να πάρουμε παίκτες για) το 3-4-3…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την εικόνα του Ολυμπιακού στον χθεσινό τελικό και βγάζει κάποια συμπεράσματα.

Τον πλήγωσε τον Ολυμπιακό αυτός ο τελικός του Κυπέλλου-να χάνεις στο 90ο λεπτό από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ δεν είναι και το…καλύτερο κλείσιμο της σεζόν.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε την ευκαιρία του να γυρίσει το παιχνίδι στο πρώτο 20λεπτο του β΄ ημιχρόνου, με τις σωρηδόν ευκαιρίες, μικρότερες η, μεγαλύτερες, αμέσως μετά το 1-1, αλλά τις πέταξε στα σκουπίδια. Εκεί, κάνεις το 2-1, τραβιέσαι λίγο πιο πίσω και παίζεις στην κόντρα για το 3-1 απέναντι σε ένα αντίπαλο που δεν θα είχε επιλογή παρά να βγει από το καβούκι του και να επιτεθεί. Ο Ολυμπιακός είχε έντεκα τελικές από το 50’ έως το 74’!!! Όταν σε ένα τελικό, βάζεις ένα γκολ στις 11 τελικές στο καλό σου διάστημα, δύσκολα θα αποφύγεις την τιμωρία. Κι όταν έχεις χάσει κι ευκαιρία στο α΄ ημίχρονο με τον Μπρούμα μόλις στο 13’.

Γνώμη μου είναι ότι αυτό το παιχνίδι πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη στον Ολυμπιακό. Κριτήριο για τον σχεδιασμό πρέπει να είναι περισσότερο το χθεσινό παιχνίδι, παρά κάποιες νίκες στα πλέι οφς κόντρα σε ΑΕΚ , ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, που έπαιζαν με πολλούς αναπληρωματικούς. Για παράδειγμα, είναι ολοφάνερο ότι αυτό το 3-4-3 που εδώ κι ένα δίμηνο λανσάρει ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός είτε δεν ξέρει να το παίζει σωστά, είτε δεν έχει τους παίκτες να το παίξει. Άρα, είτε το εγκαταλείπει και το…γλιτώνουμε επιστρέφοντας στο 4-3-03 που παίζει παραδοσιακά και με επιτυχία η ομάδα, είτε παίρνει παίκτες για να το παίξει. Είτε, για να δώσω και την άλλη επιλογή, δουλεύει η ομάδα τόσο καλά όλο το καλοκαίρι και μεταμορφώνει τους υπάρχοντες παίκτες ώστε να το παίξουν-μακάρι να παίζει και τέτοια επιλογή..

Αυτό που όμως όλοι βλέπουμε είναι ότι…

Πρώτον, αυτά τα ακραία μπακ δεν είναι για 3-4-3. Ο Χολέμπας χθες έβγαλε μία σέντρα κι αυτή σε προώθηση του ενώ έπαιξε αριστερός στόπερ…Ο Ρέαμπτσιουκ έβγαλε μία (ο θεός του ποδοσφαίρου να την κάνει) σέντρα ενώ γλίστρησε…Κι ο Ανδρούτσος έβγαλε μία σέντρα στο α΄ ημίχρονο και μία δεύτερη στο 96’… Μιλάμε για τέσσερις, ακίνδυνες κιόλας, σέντρες, από τα μπακ χαφ που είναι υποτίθεται η δύναμη του 3-4-3 (κι ενώ, παρεμπιπτόντως, δεν μας έχει δείξει κι ο Λαλά ότι κάνει τη διαφορά δημιουργικά από πλάγια). Ο Ολυμπιακός πήρε, επιθετικά, μηδέν από τα μπακ. Τουλάχιστον ο Ανδρούτσος έκανε κάποια πράγματα, το πάλεψε, μπρος και πίσω. Ο Όλεγκ ήταν σαν να μην έπαιζε το παιδί, τι να λέμε τώρα-μία καλή ενέργεια, έστω αμυντικά, δεν είχε σε 65 λεπτά συμμετοχής. Εδώ του έβγαλε ο Εμβιλά μία απίστευτη 40άρα πάσα κι αυτός δεν μπόρεσε να κάνει κοντρόλ σε θέση για γκολ μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Απορώ ειλικρινά πώς δεν σκέφθηκε ο Μαρτίνς με την έξοδο του Παπασταθόπουλου να το γυρίσει σε 4-3-3. Με τον Φορτούνη μέσα, τον Χολέμπας αριστερό μπακ και τους Εμβιλά και Σεμέδο σέντερ μπακ. Πολύ ορθά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο προπονητής δεν τον ξεκίνησε τον Μολδαβό. Κι έκανε το λάθος και τον έβαλε αμέσως στο ματς…

Έστω όμως ότι τον ήθελε για…πλαγιοκόπηση τον Όλεγκ (για να την κάνει ο συγκεκριμένος παίκτης χρειάζεται να βρει τεράστιους χώρους κι ο ΠΑΟΚ χθες έπαιζε πάρα πολύ σφιχτά, άρα καταδικασμένη σε αποτυχία η επιλογή), θα μπορούσε να συνεχίσει με την έξοδο του Παπασταθόπουλου με 4-3-3, με προώθηση του Εμβιλά στα χαφ και στόπερ Σεμέδο, Χολέμπας. Ο Εμβιλά στόπερ δεν είναι. Το είδαμε και στο πέναλτι που έκανε ενεργώντας με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το είδαμε και στην κεφαλιά που έχασε από τον…Ουάρντα στο δοκάρι, το είδαμε και με τον ΠΑΟ την περασμένη Κυριακή όταν από δικά του λάθη έγινε το πέναλτι από τον Σα και μπήκε το γκολ του Μαουρίτσιο. Ο Εμβιλά ήταν φέτος η μεγαλύτερη δύναμη του Ολυμπιακού στα χαφ και εδώ και τόσο καιρό τον βλέπουμε στόπερ λέω 3-4-3 κι απουσιών…

Δεύτερον, δεν είναι μόνο το κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης από τα άκρα που χωλαίνει στο 3-4-3 του Ολυμπιακού. Είναι κι ότι 3-4-3 χωρίς Παπασταθόπουλο δεν υπάρχει! Ο Σωκράτης ναι, ξέρει να το παίζει, και διορθώνει και λάθη άλλων. 3-4-3 με Σεμέδο κεντρικό στόπερ είναι κίνδυνος-θάνατος για την εστία του Σα, κάτι που είχε διαφανεί ακόμη κι από το παιχνίδι με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Και χθες δεν φάνηκε απλά, αλλά φώναξε!

Ο Πορτογάλος που ούτως η, άλλως δεν είναι σε καλή κατάσταση εδώ και καιρό, ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις του ΠΑΟΚ (!): έχασε παντελώς τον Σβιντέρσκι στο δοκάρι σε φάση πλήρους ασυνεννοησίας με τον Σα, ξαναέχασε τον Σβιντέρσκι στο β΄ ημίχρονο εκεί που έσωσε ο Σα στο τακουνάκι του Πολωνού, πήγε καθυστερημένα δεύτερος στην μπάλα από τον Σβαμπ στην ασίστ του Σβαμπ προς τον Κμέτσικ στο χαμένο τετ α τετ πριν το γκολ και στη φάση του 1-2 αντί να παίξει το οφσάιντ έμεινε κολλημένος πίσω και κάλυπτε τον Κμέτσικ στην ασίστ του Ζίφκοβιτς. Όπως είχε κολλήσει πίσω και κάλυπτε πάλι αυτός τον Κμέτσικ στο πρώτο τετ α τετ του φορ του ΠΑΟΚ με τον Σα! Μιλάμε για μία πραγματικά τραγική εικόνα. Και δεν ξέρει να παίζει το 3-4-3 σαν κεντρικός στόπερ, αλλά κυρίως αυτό δεν είναι δυνατόν να εμφανίζει τέτοια εικόνα σε ένα τελικό ο θεωρητικά καλύτερος σου αμυντικός.

Στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα των σέντερ μπακ, ειδικά αν επιμείνει ο προπονητής να παίζει 3-4-3 και του χρόνου. Ο Σωκράτης, μακράν ο πιο αξιόπιστος στόπερ της ομάδας, είναι ο μόνος που ξέρει να το παίζει-με τη λεπτομέρεια ότι ήδη έχει βγάλει μία θλάση και μία δεύτερη στη συνέχεια, με συνέπεια να γίνει αλλαγή στα δύο τελευταία παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ από το 8ο κι από το 24ο λεπτό…Αποδείχθηκε μάλιστα ότι ήταν ρίσκο να ξεκινήσει βασικός: άλλος ένας λόγος που δεν έπρεπε η ομάδα να πάει τελικό με 3-4-3. Μου θύμισε το Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-3 που ο Μαρτίνς περίμενε ως το τέλος τον Μπα, είχε ανακοινώσει ενδεκάδα με τον Μπα και στο ζέσταμα ο Μπα είπε ότι δεν μπορεί κι άλλαξε τελευταία στιγμή η ενδεκάδα, πήγε πίσω ο Εμβιλά κλπ, κλπ. Όταν δεν μπορεί ένας παίκτης, καλύτερα να μην παίζει και το πλάνο να γίνεται χωρίς αυτόν.

Κι επειδή αναφέρθηκα στους κεντρικούς αμυντικούς: ούτε είναι δυνατόν ο 37άρης Χολέμπας να υπολογίζεται για του χρόνου ως βασική μονάδα είτε ως αριστερός στόπερ, είτε ως αριστερός μπακ. Και δεν το λέω μόνο από πλευράς χαρακτήρα, με τα νεύρα που βγάζει και τα φάουλ χωρίς λόγο που κάνει. Είναι ότι έχει σοβαρές αδυναμίες σε ρόλο στόπερ-και για να είμαι και ειλικρινής, μπακ θέλει να παίζει κι όχι στόπερ. Στη φάση του γκολ στο 90’ κοιμήθηκε εντελώς: αντί να ακολουθήσει τον Ζίφκοβιτς, τον άφησε μόνο του να κάνει με όλη του την ευχέρεια το τακουνάκι στον Κμέτσικ. Στο δε προηγούμενο τετ α τετ του Κμέτσικ είχε μείνει πίσω τρία μέτρα από τους Σεμέδο και Εμβιλά (!!!), καλύπτοντας πλήρως τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, αντί να τραβηχτεί κι αυτός για οφσάιντ

Όλο αυτό που ζήσαμε στο αμυντικό κομμάτι χθες με την τριάδα Εμβιλά-Σεμέδο-Χολέμπας ήταν απερίγραπτο για επίπεδο Ολυμπιακού! Χωρίς ο ΠΑΟΚ να παίζει μπάλα, έβαλε δύο γκολ, είχε δοκάρι, δύο τετ α τετ κι άλλη μία σημαντική ευκαιρία με τον Σβιντέρσκι!!! Έξι φάσεις για γκολ, με τους τρεις στόπερ χαμένους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είχαν διαφανεί τα ίδια πράγματα και στα πλέι οφς, με πολύ κακές τοποθετήσεις των στόπερ, απλά τα κάλυπταν τα συνήθως καλά αποτελέσματα.

Και υπάρχει κι ένα τρίτο, στο καθαρά επιθετικό κομμάτι: ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι καλύτερο από τον Μπρούμα. Έχει ποιότητα, αλλά και σοβαρά μειονεκτήματα. Δεν είναι δυνατό του σημείο το γκολ, όπως φάνηκε κι από αυτό που έχασε στο 13’. Και δεν έχει σταθερότητα κι άρα αξιοπιστία. Χθες έκανε κάτι πολύ σημαντικό, έκλεψε τέσσερις φορές την μπάλα κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, τις δύο έβγαλε και σωστές πάσες, αλλά όταν έπρεπε να βγάλει τον Αραμπί σε θέση γκολ έκανε λάθος πάσα. Εν τέλει βγήκε στο ημίχρονο-κι ενώ με τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ είχε μπει αλλαγή κι είχε κάνει τη διαφορά, άρα ίσως θα ήταν πιο χρήσιμος και χθες ερχόμενος από τον πάγκο.

Προσέξτε: ο Ολυμπιακός ακόμη κι έτσι, με τις αδυναμίες που εμφάνισε, μπορούσε να πάρει το Κύπελλο. Έβγαλε γενικά μία αίσθηση ανωτερότητας του ΠΑΟΚ, τον λιάνισε από το 45΄ έως το 65’, όμως πρέπει να δεχθούμε ότι δεν ήταν τόσο πειστικός ώστε να κερδίσει. Ίσως το πιο δίκαιο ήταν να πήγαινε το ματς στην παράταση, ούτως η, άλλως, όμως, ο Ολυμπιακός δεν σου «έλεγε» χθες με την απόδοση του ότι είναι σε θέση να μπει και να τον τελειώσει τον ΠΑΟΚ. Καταλάβαινες ότι το ματς θα ήταν ένα θρίλερ, ότι θα παίζονταν ένα δράμα κι ότι θα κρίνονταν σε μία φάση. Ωστόσο, τον καλύτερο, τον Ολυμπιακό, δεν τον συμφέρει να παίζεται ένας τελικός σε μία ζαριά.

Ο ΠΑΟΚ ήρθε στην Αθήνα να τον κλέψει τον τελικό και τον έκλεψε, δείχνοντας ξεκάθαρα μεγαλύτερη θέληση και πάθος (κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες στο Ρέντη), αλλά κι εκμεταλλευόμενος τα απίστευτα λάθη του Ολυμπιακού αμυντικά και την αδυναμία μπροστά των Μασούρα, Μπρούμα, Αραμπί να κάνουν έστω ένα γκολ-μην ξεχνάμε ότι χρειάστηκε ένα κόρνερ κι ένα γκολ αμυντικού για να μπει το μοναδικό γκολ. Νομίζω, όμως, ότι μέσα από το μεγάλο κακό (την απώλεια του νταμπλ) που έφερε για τον Ολυμπιακό αυτός ο τελικός, μπορεί να φέρει κι ένα καλό!

Μία ακόμη πιο σωστή αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ομάδας, στον σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν αρκείται στο να είναι και του χρόνου ανώτερος στο πρωτάθλημα, έχει στόχο κάτι καλό στην Ευρώπη.

Άσχετο:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.