Η ιστορία «λέει», αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να βγάλει μία φορά «πείνα» για το Κύπελλο

Η ιστορία «λέει», αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να βγάλει μία φορά «πείνα» για το Κύπελλο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο την αποψινή ρεβάνς του Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχει καλή ψυχολογία, από το ασφαλές προβάδισμα και το αήττητο στο πρωτάθλημα.

Φαίνεται κι από τα τρία πρώτα παιχνίδια στα πλέϊ οφ. Παίζει με άλλο αέρα από τους αντιπάλους του. Λεπτομέρεια: σε όλα προηγήθηκε στο σκορ και δη γρήγορα-το αργότερο στο 26ο λεπτό είχε βάλει το πρώτο γκολ. Άρα, δεν ξέρουμε την αντίδραση του σε περίπτωση που δεχθεί ο ίδιος πρώτος γκολ.

Το βασικό, όμως, σε τέτοια παιχνίδια σαν το αποψινό με τον ΠΑΟΚ, είναι το πολύ απλό, «ποιος το θέλει περισσότερο». Όταν κρίνεται μία πρόκριση σε ένα τελικό Κυπέλλου, και δη με διαμορφωμένες τις γνωστές συνθήκες που χωρίζουν τον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ, τις περισσότερες φορές μετράει παραπάνω κι από την ανωτερότητα η δίψα. Συνεπώς, το ερώτημα είναι αν βγάλει ο Ολυμπιακός αυτή τη δίψα απόψε.

Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ θα τα παίξει όλα για όλα σήμερα στο Καραϊσκάκη, έχοντας αποτύχει κατά τη φετινή σεζόν και στη διεκδίκηση του τίτλου και στην προσπάθεια του στην Ευρώπη. Μην υποτιμάμε δε ότι το Κύπελλο είναι διοργάνωση που την «έχει» επί εξυγίανσης: τρία Κύπελλα σε τρεις σερί τελικούς έχει. Με πολλά πολλά πέναλτι και μπόλικες αποβολές, αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία.

Κι η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός εδώ και πολλά χρόνια δεν βγάζει δίψα στο θεσμό του Κυπέλλου. Είναι ξεκάθαρα ο τρίτος και τελευταίος στόχος του, πολύ πίσω από το πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Δεν μπορώ να θυμηθώ ένα ματς Κυπέλλου στο οποίο ο Ολυμπιακός έδειξε ρε παιδί μου ότι πείναγε για το αποτέλεσμα, για την πρόκριση. Ακόμη κι ο τελευταίος τελικός που έπαιξε, με την ΑΕΚ, ήταν μία ξενέρα, με τους παίκτες να έρχονται από τις παραλίες, έχοντας τελειώσει ένα μήνα πριν τις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα!

Και φέτος ακόμη, που βλέπουμε τον πιο σοβαρό Ολυμπιακό των τελευταίων ετών, στο Κύπελλο ασόβαρος είναι! Έφτασε στο σημείο να χάνει και να κινδυνεύει με αποκλεισμό για δεύτερο σερί χρόνο, πάλι από τη Λαμία, πάλι μέσα στο Καραϊσκάκη! Και στην Τούμπα ενώ προηγήθηκε με 2-0 στο 7’ (!), κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος επρόκειτο, να ισοφαριστεί 2-2 στο 12’!!! Και τελικά να χάσει 2-3 με ένα πέναλτι από το πουθενά και να έρχεται απόψε ο ΠΑΟΚ για δύο αποτελέσματα…

Επειδή δε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, του Μαρτίνς, που διαπρέπει στην Ευρώπη και είναι από πέρσι η καλύτερη στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν αντιμετωπίζει στα σοβαρά το Κύπελλο. Δεν θυμάστε και πέρσι, στη Λαμία; Προηγήθηκε 3-2 και με τη σέντρα που έκανε η Λαμία τον ισοφάρισε σε 3-3!!!

Με αυτά τα δεδομένα, πραγματικά δεν ξέρω πώς θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός απόψε. Πρέπει να γυρίσει το διακόπτη και να είναι για πρώτη φορά στο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός του πρωταθλήματος! Ο Ολυμπιακός που κατ΄ αρχάς πρέπει να αποφύγει να φάει γκολ. Όπως έκανε δύο φορές στην Τούμπα (1-0, 1-0), όπως έκανε στα δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ (2-0, 0-0), όπως έκανε στα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη (1-0, 3-0). Στο πρωτάθλημα ο Σα γκολ σε ντέρμπι δέχθηκε μόνο με πέναλτι στο 90’ στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό κι από τον ΠΑΟΚ σε άλλη στατική φάση (φάουλ) στο Καραϊσκάκη. Εδώ πρέπει να βοηθήσει κι ο Σα, που στο Κύπελλο σχεδόν πάντα είχε ρεπό.

Αποτελεί μία πραγματικότητα ότι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς δεν έχει κερδίσει ακόμη τον ΠΑΟΚ μέσα στο Καραϊσκάκη. Ναι, ήταν φοβερά άτυχος πέρσι, αλλά έχασε 0-1. Ναι, ήταν καλύτερος και φέτος, αλλά έμεινε στο 1-1. Με ένα κάποιο τρόπο ο ΠΑΟΚ μπορεί και φεύγει με καλά αποτελέσματα μέσα από τον Πειραιά και το φλεγόμενο Καραϊσκάκη, που μάλιστα απόψε θα είναι άδειο…Είναι πραγματικά εκπληκτικό που με 38 τελικές ο Ολυμπιακός έβαλε ένα γκολ στον ΠΑΟΚ κι εκείνο με πέναλτι. Ίσως βέβαια είναι σήμερα η τρίτη και φαρμακερή: από το 0-1 στο 1-1 κι από το 1-1 «κανονικά» πρέπει να πάμε σε μία νίκη 1-0 η, 2-1!

Γενικά εδώ και χρόνια όλα τα ντέρμπι των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη είναι εξαιρετικά αμφίρροπα και κρέμονται από μία κλωστή! Όχι μόνο το φετινό 1-1 και το περσινό 0-1, αλλά και τα προηγούμενα τέσσερα! Και το άλλο διπλό του ΠΑΟΚ (1-2). Και οι τρεις νίκες του Ολυμπιακού: 1-0, 2-1 (από 0-1 και με γκολ στα τελευταία λεπτά) και 1-0. Μιλάμε για έξι ολόκληρα χρόνια με τα παιχνίδια στον Πειραιά να κρίνονται όλα σε μία λεπτομέρεια. Με δύο αυτογκόλ από στόπερ (ένα του Βαρέλα κι ένα του Βούκοβιτς). Με τρία γκολ από στόπερ σε στατικές φάσεις (ένα του Ένγκελς, ένα του Ίνγκασον κι ένα του Βαρέλα!). Με ένα γκολ του δεξιού μπακ Ομάρ! Με ένα πέναλτι του Βαλμπουενά.

Ακόμη και το τελευταίο τους παιχνίδι στο Κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη, το 2014 ήταν περίεργο! Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, προηγήθηκε με 2-0 στο 10’ (!), αλλά ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 30’ και παρότι έμεινε με παίκτη λιγότερο αμέσως μετά κράτησε το ρευστό σκορ και στη ρεβάνς πέρασε. Και το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο κύπελλο ήταν ένα 1-1 το 2011, με τέσσερα δοκάρια του Ολυμπιακού κι ισοφάριση του Βιεϊρίνια στο 82’!

Ιστορικά, δύο φορές ο ΠΑΟΚ κέρδισε σε πρώτο ματς τον Ολυμπιακό μέσα στην Τούμπα για το Κύπελλο και τις δύο όταν πήγε στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός το γύρισε και προκρίθηκε στα πέναλτι και στην παράταση! Μία το 1990: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 κι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0 και 5-3 στα πέναλτι! Και μία το 2009: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 κι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 στην παράταση! Αντιθέτως, όταν μία φορά η ρεβάνς είχε γίνει στη Ριζούπολη, ο ΠΑΟΚ είχε περάσει πανηγυρικά, το 2003: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1 και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2.

Αγωνιστικά, κατά την γνώμη μου ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός η, αν θέλετε δέκα φορές λιγότερο επιπόλαιος σε σχέση με το παιχνίδι της Κυριακής με τον Παναθηναίκό για να περάσει απόψε.

Ακόμη θυμάμαι τις έξι (!) φορές που βγήκαν σε αντεπίθεση με εκπληκτικές προϋποθέσεις για γκολ οι παίκτες του Μαρτίνς και απέτυχαν και τις έξι (!) να κάνουν μία σωστή τελική πάσα. Δύο φορές ο Ελ Αραμπί κι άλλες δύο φορές ο Φορτούνης στο α΄ ημίχρονο και δύο φορές ο Καμαρά κι ο Χασάν στο β΄, κατέστρεψαν έξι κόντρα επιθέσεις που ήταν η μία καλύτερη από την άλλη…

Ακόμη θυμάμαι τον Ελ Αραμπί δύο φορές να μην δίνει πάσα σε συμπαίκτες του που ήταν σε καλύτερη θέση, στον Φορτούνη και στον Καμαρά και να επιδιώκει ο ίδιος να σκοράρει και δη με χαρακτηριστική αποτυχία. Ιδίως η δεύτερη φάση, εκεί που δεν έδωσε στον Καμαρά, έκανε και τον Μαρτίνς να τιναχτεί από τη θέση του και να διαμαρτυρηθεί.

Ακόμη θυμάμαι τον Σεμέδο να κάνει δύο φορές πάσες σε αντίπαλο έξω από την περιοχή του Σα και να ρισκάρει δύο και τρεις φορές φάουλ σε καλές θέσεις για τον Παναθηναϊκό. Τον Φορτούνη χωρις κανένα λόγο να δίνει ένα τέτοιο φάουλ με τα χέρια σε προέκταση σε σέντρα αντίπαλου. Τον Μπουχαλάκη τέσσερις φορές να πουλάει την μπάλα στο κέντρο με λανθασμένες μπαλιές στα λίγα μέτρα. Κι άλλες τρεις φορές να κάνουν το ίδιο ο Ελ Αραμπί (δύο) κι ο Φορτούνης (μία).

Όλα αυτά τα πολύ αρνητικά κομμάτια του Ολυμπιακού σε ατομικό επίπεδο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα την Κυριακή λόγω του τελικού 3-0 και της αδυναμίας του Παναθηναϊκού να τα εκμεταλλευθεί. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν θα είναι Παναθηναϊκός, θα είναι πολύ καλύτερος και λυσσασμένος για να σώσει την χρονιά του. Και αποκλείεται αυτή τη φορά να μην κοστίσουν τέτοια λάθη.

Θυμηθείτε ότι μόλις στο 2ο λεπτό ο Τσιμίκας πάει να βγάλει επίθεση, ρίσκαρε στην ντρίμπλα, έχασε πολύ εύκολα την μπάλα, κέρδισε κόρνερ ο Παναθηναίκός κι ο Κουρμπέλης αστόχησε από τη μικρή περιοχή σε μία φάση στην οποία ο μεν Σεμέδο έχασε την κεφαλιά, οι δε Μπουχαλάκης και Γκιγιέρμε μάρκαραν με τα μάτια. Με 0-1 το σκορ εκεί, ουδείς ξέρει τι ματς θα βλέπαμε στη συνέχεια. Και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι από Κυριακή σε Τετάρτη να περιορίσουν τόσο πολύ όσο θα έπρεπε τις επιπολαιότητες οι παίκτες του Ολυμπιακού. Απλά το ελπίζω.

Την γνώμη μου για τον Ολυμπιακό και το Κύπελλο επί εξυγίανσης την έχω καταγράψει δέκα φορές. Από την στιγμή, όμως, που ο προπονητής κι οι παίκτες του Ολυμπιακού λένε ότι έχουν στόχο να το πάρουν, πρέπει και να το δείξουν μέσα στο γήπεδο…

Άσχετο: Ωραία το έκαναν. Σήμερα, ημέρα του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, να ξεκινάει και η δίκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Σε αυτά είναι πρώτοι…

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1274507327450886145

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.